Kriška i po: Hummus od cikle i tanki kruščići od batata kao ideja za vikend ručak

Kriška i po, novo je pojačanje u redovima Malog placa koje u naše/vaše živote redovito donosi recepte za predivne veganske zalogaje, kao i inspiraciju za održivo življenje. Ukusni i zdravi, slatki i slani, prirodni i lagani – ne propustite ih isprobati baš sve jer su baš svi – njam! Nakon super kroketa od batata i heljde na tamnom zelenju, s kremastim umakom od konopljinih sjemenki, Kriška i po „razvaljala“ je novi recept za tanke kruščiće (flatbreads) od pira i batata s hummusom od cikle, s mladim lišćem daikona. Dobar tek!

“I ovaj put sam na Malom placu našla svakakvo lijepo povrće i druge domaće namirnice od lokalnih OPG-ova. Sudeći po izgledu i okusu svega, ne sumnjam da je uzgojeno uz puno truda i ljubavi. Kako neko vrijeme nisam živjela u Hrvatskoj i rijetko sam bila u mogućnosti nabaviti baš sve domaće i lokalno, posebno me razveselio domaći slanutak – savršeno nesavršene sjemenke raznih veličina koje su lagano krckale dok sam ih namakala preko noći (možda su i pjevale uspavanku, tko zna). Baš nekako slatko, lijepo i prirodno. Odlučila sam ukombinirati slanutak u neki još uvijek lagano zimski đir, s korijenastim povrćem i pirom, uz malo svježine iz sirovog lisnatog povrća. Napravila sam tanke kruščiće (flatbreads) od pira i batata s hummusom od cikle, i poslužila ih uz mlado lišće daikona i konopljine sjemenke. Kombinacija mi je bila super, a ni gosti se nisu žalili, baš suprotno – samo su punih usta izgovarali “mmmm” dok nisu sve pojeli.”

Hummus od cikle i tanki kruščići od batata

Sastojci za flatbread:
1 šalica batata narezanog na kockice
1 šalica pirovog brašna
1 prstohvat himalajske soli
3 jušne žlice vode od kuhanja batata

Sastojci za hummus:
1 šalica kuhanog slanutka
1 šalica vode od kuhanja slanutka
3 male cikle, pečene u pećnici
3 prstohvata himalajske soli
1/2 šalice domaćeg tahinija
1 jušna žlica maslinovog ulja
2 prstohvata origana
2 prstohvata sjemenki kima
1 prstohvat mljevenog crnog papra
1 režanj češnjaka
sok jednog limuna

Postupak:
Skuhajte oguljeni i narezani batat na pari te ga prebacite u zdjelu i zgnječite vilicom. Dok je batat još topao, dodajte sol i pirovo brašno pa sve dobro promiješajte. Po potrebi dodajte nekoliko žlica vode od kuhanja batata. Dobro izmijesite tijesto rukama te ga ostavite da se ohladi zatvoreno u vrećici kako ne bi gubilo vlagu. Za to vrijeme možete napraviti hummus: ubacite sve sastojke u blender ili sjeckalicu i obradite do željene teksture. Nema filozofije, to je to, sada se možemo vratiti na vaše tijesto od batata koje se u međuvremenu, nadajmo se, ohladilo (tijesto slobodno možete napraviti i unaprijed pa spremiti u frižider, tada će biti još lakše raditi s njim). Podijelite tijesto na osam do deset dijelova, oblikujte kuglice i svaku pobrašnite te razvaljajte na debljinu od 2-3 milimetra. Pecite na suhoj, dobro zagrijanoj tavi na laganoj do srednjoj vatri – ostavite da se peče na jednoj strani dok tijesto ne prestane izgledati sirovo (oko minutu – dvije), preokrenite i pecite na drugoj strani dok se cijeli flatbread ne napuhne od zraka u sredini. Gotove kruščiće slažite da se hlade zamotani u krpu
kako bi ostali mekani i savitljivi. Budući da je svaki flatbread dobio “rupu” u sredini, možete slagati punjenje unutra, a možete i jednostavno namazati hummus na vrh i preklopiti.

Luna Džidić, koja stoji iza blogova Kriška i po i Plavetna, obožavateljica je prirodne hrane, ljekovitog bilja i autentičnih okusa, zagovarateljica veganskog i održivog načina života, svestrana istraživačica i avanturistica… Recepte kroji po principu “jednostavnost je ljepota”, sa što manje sastojaka i što kraćom pripremom. Tanjur s njezinim potpisom uvijek ima dovoljno, ali nikad previše, uvijek je jednostavan, ali nikad preobičan – i obavezno podjednako fin, zdrav i lijep. U svemu što radi teži zadržati pune i prave okuse namirnica, kao i njihova nutritivna svojstva, te poručiti da se svi možemo hraniti zdravo i lagano i u ubrzanom tempu života (kao i da biljna prehrana uopće, ali uopće nije dosadna!).

Uskoro stiže novi veganski recept s lokalnim sezonskim namirnicama s Malog placa, a ako ste baš jako nestrpljivi zavirite u Krišku i po na blogu, Facebooku i Instagramu.

Photo: Kriška i po

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori