Ana’s Baking Chronicles: Čokoladna torta bez brašna s Baileys kremom

Ana’s Baking Chronicles: Čokoladna
torta bez brašna s Baileys kremom

Izuzetno sočna i jednostavna za napraviti, ova je čokoladna torta rađena s bademovim brašnom – odnosno mljevenim, blanširanim bademima – pa je pogodna za bezglutensku prehranu. U receptu nema praška za pecivo, već su za volumen i pahuljastu teksturu zaslužna jaja. Ovo je neka verzija talijanske torte Caprese, u koju tradicionalno ide liker od naranče. Umjesto likera sam stavila koricu naranče, a ako niste ljubitelj naranče i čokolade možete je slobodno izostaviti.

Inspirirana danom sv. Patrika i irskim okusima, u kremu sam dodala nekoliko žlica irskog krem likera i to je bio pun pogodak! Ako ipak ne volite alkohol u kolačima, u kremu možete dodati malo jake espresso kave, koricu naranče ili ekstrakt vanilije za jednostavan, klasičan okus.

Sastojci:

  • 4 jaja (L) sobne temperature
  • 250 g mljevenih, blanširanih badema
  • 200 g čokolade (min. 55% kakaa)
  • 180 g maslaca
  • 175 g smeđeg šećera
  • ½ žličice soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • korica naranče po želji

Krema

  • 250 g mascarpone sira (hladno)
  • 300 g mliječnog vrhnja za šlag (hladno, min. 36% m.m.)
  • 75-100 g šećera u prahu
  • 4-5 žlica Baileys likera

Priprema:

  • Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C ili 175°C za pećnicu s donjim i gornjim grijačem. Okrugli kalup promjera 23 cm premažite maslacem i dno obložite papirom za pečenje.
  • Natrganu čokoladu i maslac rastopite na pari. Kad se sjedine u sjajnu smjesu, ostavite da se malo ohladi.
  • Jaja pažljivo razdvojite na žumanjke i bjelanjke. U srednje velikoj zdjeli žumanjke mutite sa šećerom 5-6 minuta dok smjesa ne posvijetli i značajno ne poveća volumen. U ovoj fazi dodajte i koricu naranče ako želite.
  • Bjelanjke miksajte sa soli dok ne dobijete čvrsti snijeg.
  • Malo ohlađenu smjesu čokolade i maslaca dodajte žumanjcima, pažljivo miješajući silikonskom špatulom ili velikom metalnom žlicom, kako sav zrak koji ste prethodno umutili ne bi nestao.
  • Kad ste dobili jednoličnu smjesu, na isti način umiješajte mljevene bademe i ekstrakt vanilije.
  • Na kraju, dodajte snijeg od bjelanjaka pažljivo u dva ili tri navrata kako bi cijela smjesa zadržala volumen.
  • Gotovu smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite u zagrijanoj pećnici 40-50 minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe s par mrvica.
  • Biskvit ostavite da se hladi na rešetki u kalupu 10-15 minuta prije nego što ga iskrenete iz kalupa da se ohladi do kraja.
  • Hladan biskvit premažite kremom i po želji ukrasite svježim voćem ili
    čokoladnim kuglicama.

Za kremu:

  • Hladni mascarpone sir mutite sa šećerom u prahu par minuta, dok ne dobijete lijepu, kremastu smjesu. U to ulijte hladno vrhnje za šlag pa miksajte dok se sve ne pretvori u mekanu, glatku kremu. Pazite da ne miksate previše, inače će se previše stvrdnuti – krema treba biti mekana (tzv. soft peaks)
  • Na kraju dodajte irski krem liker i sve lagano pomiješajte špatulom.

Savjeti!

  • S obzirom da ne peku sve pećnice isto, predlažem da provjerite biskvit nakon 35 minuta u pećnici pa onda produžite vrijeme prema potrebi. Ako koristite veći kalup, torti će trebati manje vremena i obrnuto.
  • Umjesto badema možete koristiti prepržene lješnjake.
  • Bjelanjke mutite u zdjeli i s mikserom koje ste prethodno obrisali papirnatim ručnikom i octom, kako ne bi bilo masnih tragova.
  • Čokoladu i maslac možete rastopiti i u mikrovalnoj pećnici ako je imate.
  • U kremu možete dodati i žlicu espresso kave za Irish Cream Coffee okus. (1 žlica = 15 ml)

*Recept nam donosi Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Učitati još
Zatvori