Ana’s Baking Chronicles: Kolač s narančom i kremom od bijele čokolade

Ana’s Baking Chronicles: Kolač s
narančom i kremom od bijele čokolade

Blagdani mi uvijek mirišu na naranču, a drugačije nije ni ove godine. Ovaj jednostavni kolač s narančom zaista može napraviti svatko jer vam treba samo jedna tepsija, a osvježavajućeg je i aromatičnog okusa zbog dodatka toplih začina. Spojila sam ga s kremom od bijele čokolade i krem sira, a ušećerenim brusnicama napravila božićnu jelku. Pustite mašti na volju i ukrasite ga onako kako baš vama odgovara, da bude zvijezda vašeg blagdanskog stola!

Sastojci:

Biskvit

  • 5 jaja (L)
  • 450 g glatkog brašna
  • 250 g smeđeg šećera
  • 150 g bijelog šećera
  • 250 g kiselog vrhnja
  • 125 g svježe iscijeđenog soka od naranče
  • 140 g maslaca
  • 115 g suncokretovog ulja
  • 2 + ½ žličice mljevenog cimeta
  • ½ žličice mljevenog kardamoma
  • ¼ žličice mljevenog klinčića
  • 3 + ½ žličice praška za pecivo (18 grama)
  • ¾ žličice soli
  • 1 + ½ žličice ekstrakta vanilije

*svi sastojci moraju biti sobne temperature

Krema od bijele čokolade i krem sira

  • 375 g krem sira
  • 220 g talijanskog mascarpone sira
  • 40 g šećera u prahu
  • 290 g kvalitetne bijele čokolade, rastopljene
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • korica jedne naranče

Priprema:

Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160˚C, odnosno 175 ˚C za pećnicu s gornjim i donjim grijačem. Namastite i obložite papirom za pečenje pleh veličine 23×32 cm.

U jednu zdjelu prosijte i pomiješajte brašno, šećere, prašak za pecivo, sol, cimet, kardamom i klinčić. Dodajte maslac pa ručnim mikserom izmiksajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu poput pijeska. Dodajte ulje, kiselo vrhnje, sok od naranče i jaja pa izmiksajte samo dok se sve ne sjedini. Na kraju silikonskom špatulom umiješajte ekstrakt vanilije.

Biskvit prelijte u pripremljeni pleh, poravnajte pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta. Kad je gotov, ostavite ga da se hladi u plehu 15tak min pa ga prebacite na rešetku da se ohladi do kraja.

Bijelu čokoladu rastopite na pari pa pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.

U srednje velikoj zdjeli, koristeći ručni ili samostojeći mikser, izradite zajedno krem sir, mascarpone i koricu naranče. Dodajte šećer u prahu koji ste prije toga prosijali te na kraju dodajte i ohlađenu rastopljenu bijelu čokoladu. Miksajte dok se sjedini.

Ohlađeni kolač premažite kremom i ukrasite po želji.

Savjet!

Kolač je najmekši i najukusniji kad se čuva i jede na sobnoj temperaturi. Ako ga ipak budete držali u hladnjaku, neka bude omotan prozirnom folijom, a pola sata prije konzumiranja izvadite ga vani.

*Recept nam donosi Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Učitati još
Zatvori