Moderna mama: Lucija Bilandžić Matić

Moderna mama: Lucija
Bilandžić Matić

Stigla nam je blagdanska sezona, a samim time i novo izdanje jedne od naših najslađih i najdražih rubrika – Moderna mama. S obzirom na to da je danas Sv. Nikola, odlučile smo ovo izdanje rubrike posvetiti jednom malom, preslatkom slavljeniku kojemu je baš danas prvi rođendan! Maleni Niki već punih godinu dana uljepšava živote svojim roditeljima i svakodnevicu im čini veselijom nego ikad prije. Tim povodom razgovarale smo s Lucijom Bilandžić Matić, poznatom gastro stručnjakinjom i vlasnicom tvrtke Dva srca i kuhača, koja je s nama podijelila sve pikanterije vezano uz trudnoću i majčinstvo. Uz to, upoznale smo i Nikija koji je odmah osvojio naša srca. Njegova energičnost, najslađi mali obraščići i izniman interes za kvakama svih vrsta, nasmijali su nas i oborili s nogu. U nastavku doznajte sve o malenom Nikiju i modernoj mami Luciji Bilandžić Matić.

 • Prije skoro godinu dana postala si majka malenom Nikiju. Obično roditelji kažu da im se u jednom danu cijeli život okrenuo naglavačke – vrijedi li to i za tebe? Kako si se snašla u novoj životnoj ulozi, a kako se snašao tvoj partner?

To je istina, samo toga ne postaneš svjesna baš taj dan. Prvih mjesec dana prođe u nekom bunilu – nitko te na tu promjenu ne može pripremiti, a onda se počneš navikavati na novi način života. Izazovno je, ali ujedno i najljepše na svijetu. Prvih par mjeseci moraš zaboraviti na fiksne planove – just go with the flow, i što prije to prihvatiš – to jednostavniji život postaje.

Sreća u nesreći s pandemijom je da zaista puno mirnije živimo i puno vremena provodimo doma tako da smo stalno s Nikijem i uživamo u njemu. Moj suprug sudjeluje ravnopravno u svim aktivnostima oko Nikija i to mi je zaista neprocjenjivo.  Njih dva se obožavaju i nema ljepšeg prizora od toga.

 • Koliko je trudnoća utjecala na tvoje tijelo i um? Jesi li promijenila nešto u svojoj svakodnevici što si zadržala i nakon poroda?

Jednom kad dobiješ dijete, percepcija života općenito se promijeni i prioriteti se preslože u potpunosti – na najbolji mogući način. Sve se promijenilo – od toga da više ne trošim vrijeme na nepotrebne stvari i ljude, do toga da mi je najljepše kad smo nas troje ušuškani u krevetu.

 • Jesi li zamišljala kakav će biti prije nego što se rodio? Je li opravdao tvoja očekivanja ili je potpuna suprotnost svemu što si bila zamislila?

Naravno da sam ga zamišljala. Kad netko raste u tebi 9 mjeseci, jedino o tome i razmišljaš. Niki je baš onakav kakvog smo si željeli. Čak se i rodio prema planu – Niki na Sv. Nikolu.

 • Tijekom snimanja primijetile smo koliko je Niki živahno dijete i djeluje kao da u svakom trenutku točno zna što želi. Kako bi ti opisala Nikija?

Upravo tako. S obzirom na to kakvi su mu roditelji, znali smo da neće biti neka mirna beba, više smo očekivali vragolana s karakterom. On je naš veseljak i šećerko, svaki dan dobije neki novi nadimak, a od rođenja ima bistri pogled kojim govori što želi. Sad je već i poprilično glasan i bojim se da smo nadrapali kad progovori.

 • Kako izgleda vaš tipičan dan? Koji ti je trenutak u danu s Nikijem onaj najdraži? Imate li već neke svoje posebne rituale?

Prvo je ujutro red maženja u krevetu pa onda kreću mali rituali. Trenutna opsesija je dizanje roleta svako jutro, onda jutarnji crtići dok se sprema doručak, hranjenje, igranje i prvi power nap oko 10h. Kako Niki nije baš od spavanja preko dana, u tih pola sata svako od nas pokušava napraviti što je više toga moguće – od tuširanja do poslovnih obaveza. Juha se jede oko 12h, bilo da smo doma ili je Niki kod bake i dede, ako smo mi na sastancima.

Onda još jedan power nap pa nešto konkretno za papati pa igranje, igranje i igranje do nekih 19 sati, kad kreću pripreme za spavanje. Navečer suprug i ja kuhamo, večeramo i završavamo radni dan na kompu. Realno, dani prolaze u igri, maženju, hranjenju, poslu – i tako u krug. Kad je bilo lijepo vrijeme, stavili bi ga u kolica i s njim obavljali stvari po gradu, a sad smo puno više doma. Najljepše je kad nas mazi dok ga uspavljujemo. Nema dalje.

 • Postoji li neki ritual u danu ili tjednu koji je rezerviran samo za tebe?

Trenutno nema nikakvog rituala koji rezerviran samo za mene, ali to mi je trenutno totalno okej. Nekad se počastim pa si nalakiram nokte. Prije Nikija smo imali jako aktivan društveni život – što privatno, što zbog posla, ali ovo je takva čudna godina da uopće nemam nikakav FOMO jer se realno ništa specijalno ni ne događa.

 • S obzirom na to da je gastronomija tvoja strast, morale smo pitati, voli li Niki jesti sve što mu pripremiš? Koje jelo mu je omiljeno?

Stvarno sam sretna da jede sve što skuham i to od početka dohrane. Obožava bučnicu i juhu u svim oblicima, a sad su hit špinat i mandarine. Nema straha od novih okusa, tako da više ni ne kuhamo specijalno za njega, već samo pazim pri začinjavanju. Niki jede sve – od špeka do crnog rižota. Pazim da je sva hrana iz provjerenih izvora, domaća ili organska, a jedino što mu ne dam da jede su umjetni šećeri i vulgaris pekarski prozivodi. Jedemo sezonski i kuhamo svaki dan, a najljepše nam je kad smo svi zajedno za stolom.

 • Je li se kod tebe možda nešto promijenilo po pitanju ukusa u hranu ili određene namirnice tijekom ili nakon trudnoće? Jesi li žudjela za nekim posebnim namirnicama koje su te možda i iznenadile ili obrnuto, je li ti neko od najdražih jela odjednom bilo u potpunosti odbojno?

Nisam imala nekih posebnih želja, osim što sam tijekom cijele trudnoće žudjela za sirovom hranom – tatarski, sushi, sashimi, carpaccio, samo mi je to bilo na pameti. Bila sam trudna u super periodu godine tako da sam tijekom proljeća i ljeta uživala u voću i povrću, baš sam se izrazito zdravo hranila.

 • Kako su trudnoća i majčinstvo utjecali na tvoj posao? Jesi li vodila Nikija sa sobom na snimanja? Ako da, kako je to raditi s bebom na setu?

Općenito mi je trudnoća bila jedan od najljepših perioda u životu. Obzirom da imam vlastitu tvrtku za consulting i evente u gastronomiji, radila sam doslovno i na dan poroda, a nastavila sam i odmah nakon. Suprug i ja danas zajedno radimo i ništa nam nije teško jer radimo za nas. Iako je ova godina bila baš čudna za sektor gastronomije i mislila sam da ću raditi minimalno, na kraju mogu reći da sam super zadovoljna jer smo odradili puno zanimljivih projekata i pokrenuli vlastiti online one-stop-shop za šmekere. Niki je bio prisutan na gotovo svim snimanjima jer smo puno snimali doma i kod mojih. Obično netko pomogne pri čuvanju, ali bilo je i snimanja na kojima sam bila sama s njim. Mogu reći da multitaskam na profesionalnoj razini.

 • Što si naučila o sebi uz Nikija?

Puno toga. Žensko tijelo je čudo prirode i nakon što rodiš ga počneš gledati drugim očima. Umor je dobio jednu potpuno novu dimenziju, a san i odmor su luksuz [a možda su i precijenjeni]. Život je općenito postao puno bolji uz njega, a i ja se trudim biti bolja zbog Nikija.

Lucija Bilandžić moderna mama Sanja Tušek
 • Koji je najbolji savjet koji si dobila (i od koga), a da je vezan uz trudnoću i/ili majčinstvo?

Dobiješ sto savjeta za sve prilike, ali na kraju je najvažnije da u trudnoći slušaš svoje tijelo, a u majčinstvu svoje instinkte. Nikakve knjige ni priče te ne mogu na to pripremiti, zato se treba opustiti i biti u trenutku. Da se razumijemo, nije to uvijek jednostavno i ne uspiješ stalno biti u tom modu, ali generalno govoreći – u tome je trik.

Lucija Bilandžić moderna mama Sanja Tušek
 • Koji je jedan savjet koji bi ti dala svim budućim mamama?

Da nema ništa ljepše nego biti mama.

Foto: Sanja Tušek (Instagram)

Preporuka

Zatvori