Što sve ponijeti u rodilište?

Torbu za rodilište trebalo bi početi pripremati barem mjesec dana unaprijed kako biste bili sigurni da ništa nećete zaboraviti jer jednom kad stignete tamo možete samo zažaliti da vaš omiljen jastuk nije s vama, da ste papuče ostavili kod kuće i da nemate punjače za elektroniku u onim ključnim trenucima kad vam baš sve od navedenog neizmjerno treba.

Torba za rodilište

Što sve u rodilište mora ponijeti mama?

Najviše opreme trebat će, naravno, buduća majka, počevši od torbe u koju sve to treba stati. Odaberite torbu većih dimenzija, ali dovoljno kompaktnu da uvijek može biti uz vas. Nikad se ne zna koliko ranije ćete morati u bolnicu pa treba pripremiti stvari za prije i poslije poroda, što uključuje dovoljno čistog donjeg rublja (jednokratnih gaćica ili dovoljno elastičnih bez grubih rubova) i čarapa, grudnjak za dojenje ili pamučni top, jastučiće za dojenje, dvije spavaćice, kućni ogrtač, papuče i natikače za tuširanje.

Imajte spremna barem dva ručnika, veliki i mali, nekoliko paketa vatenih, nježnijih uložaka, vlažne maramice za ruke i intimnu njegu, toaletni papir i papirnate maramice. Što se tiče drugih higijenskih potrepština, spakirajte četkicu i pastu za zube, gel za tuširanje, kremu za lice i ruke, balzam za usne, češalj i gumicu za kosu. Sve to stavite u jednu kozmetičku torbicu kako bi vam bilo nadohvat ruke.

Nemojte zaboraviti sve potrebne dokumente, poput zdravstvene iskaznice te svih nalaza koje ste tokom trudnoće dobili, plan poroda ukoliko ga imate, bočicu vode i plastičnu čašu te eventualno neku grickalicu za energiju.

Imajte uza sebe nešto za razonodu, laptopi i tableti su recimo odlični primjeri jer su dovoljno interaktivni, ali zasigurno će vam dobro doći i knjiga te mobitel kojeg vjerujemo više nitko ne ostavlja kod kuće. Za svu elektroniku potrebni su vam i punjači.

Što sve u rodilište mora ponijeti tata?

Bez obzira jeste li odlučili da će tata biti prisutan na porodu ili ne, jednu stvar nikako ne smije zaboraviti – fotoaparat (i mobitel i tablet i sve ostale uređaje s kamerom koja može zabilježiti prve fotografije vašeg malog blaga). Dobro će mu doći četkica za zube, jastuk i dekica ako se čekanje u bolnici oduži ili on ostane kraj vašeg uzglavlja. To sve ovisi o planu poroda koji ste već pripremili.

iPad Air (istyle.hr, 3329 kn)

iPad Air (istyle.hr, 3329 kn)

Pri izlasku iz bolnice dobro razradite plan što sve tata mora ponijeti, jer će mu osim bebinih stvari (dekice, bodija, pamučnog odjelca, kapice) i košare ili autosjedalice ovisno o vremenskim uvjetima možda biti potrebne i neke stvari za vas, poput debele jakne ili nepromočivih cipela.

Što sve treba pripremiti za bebu?

Bebine stvari spremajte odmah u torbu pripremljenu samo za novorođenče kako se ne bi miješale s majčinim stvarima. Unutra spakirajte jednokratne pelene, vlažne maramice te kremu za guzu, sve što će vam biti potrebno za presvlačenje bebe.

Moguće da ćete pri prvom odlasku u bolnicu shvatiti da ste ponijeli previše stvari ili nešto zaboravili, no sve zaboravljeno moći će donijeti rodbina koja će stizati u posjete, a ako ste spakirali višak, za sljedeći put ćete znati bolje.

0