Novi uspjeh odličnog eko projekta Boranka

Boranka je ušla u školske udžbenike

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i HGSS – Hrvatska Gorska Služba Spašavanja su prije godinu dana pokrenuli kampanju Boranka, projekt pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije. Boranka je najveće volontersko pošumljavanje opožarenih područja ikad organizirano u Hrvatskoj.

Početkom 2019. kampanja je kao projekt međunarodno priznata, prepoznata i nagrađena kao najbolja neprofitna kampanja 2018. Priznanje je dobila na međunarodnoj konferenciji Impact 2019. u Beogradu. No, tu uspjeh kampanje nije stao – tijekom održavanja festivala Dani komunikacija u Rovinju osvojila je zlatni Effie i Grand Prix nagrade, kao projekt ‘zazelenimo požarišta Dalmacije agencije Imago Ogilvy’.

Boralice su jedinstvene bojice napravljene od pepela izgorenih borova s požarišta Dalmacije. Djeca se potiču da upravo njima nacrtaju svoje drvce, fotografiraju ga i postave na stranicu te ga tako pretvori u pravo drvo koje volonteri sade na požarištima u okolici Splita i Solina.

Uspjeh Boranke sada je doživio svoj novi trenutak jer je ušla u udžbenik hrvatskog jezika za 6. razred osnovnih škola! Odlična je to vijest jer se radi o jednoj od najvećih i sveobuhvatnih ekoloških kampanja u Hrvatskoj te ovim putem se još više radi na podizanju svijesti djece i mladih te ih se direktno uči o važnosti ekološke svijesti, posebno u trenutku kada je javnosti predočeno UN-ovo globalno izvješće koje govori o transformativnim promjenama koje prijete Zemlji i njezinom (našem!) ekosistemu.

Foto: Boranka

1