Tijelo nakon poroda

Trudnoća i porođaj neupitno ostavljaju traga na ženinu tijelu. No, taj trag kod svake žene ima drugačije obilježje, a i smisao. Zacijelo ste čuli kako je nekome, primjerice, kosa nakon trudnoće postala valovita ili su joj se, pak, stopala povećala. O strijama da i ne govorimo. Većina žena ima barem jednu blijedu crticu na trbuhu, bedrima ili stražnjici, kao podsjetnik na to da su u trudnoći, ipak, dobile 15-ak kilograma.
Kako se ne biste iznenadili svojim poslijeporođajnim izgledom, evo što biste trebali znati.

Kate Hudson

Kate Hudson

1. Grudi nakon poroda

Stanje: Mnogim su ženama grudi nakon trudnoće i dojenja manje i “ispuhane”.

Razlog: Vaše grudi, kada rodite, mogu biti čak dva puta veće, zahvaljujući proizvodnji mlijeka. Sav taj pritisak utječe na Cooperove ligamente (vezno tkivo). No, kada stvaranje mlijeka prestane, neovisno o tome jeste li dojili ili ne, ligamenti se opuštaju i rastežu. Tada se vaše grudi smanjuju i “ispuhuju”.

Rješenje: Možete isprobati nekoliko trikova, odnosno vježbi za grudi. I obavezno tijekom vježbanja nosite grudnjak. Najbolje sportski, pojačan na leđima. Evo i jednog prijedloga za vježbanje: lezite na leđa, noge povucite na trbuh i prekrižite gležnjeve. Uzmite loptu u ruke i držite je tik iznad grudi. Udišući, stisnite loptu što jače možete. Opustite stisak i izdahnite zrak.

2. Koža nakon poroda

Stanje: Čak polovica trudnica tijekom trudnoće i nakon nje razvije po tijelu ružičaste crte poznatije kao strije. Nekim se ženama na licu mogu pojaviti tamne mrljice.

Razlog: Strije nastaju naglim rastezanjem kože. Tada se događaju promjene u strukturi vlakana elastina i kolagena u dubljim slojevima kože čija je funkcija da koži pomažu u zadržavanju oblika. Ovisno o prirodnom tonu vaše kože, strije se prvo pojavljuju kao ružičaste, crvenkastosmeđe ili tamnosmeđe crte koje tek poslije dobivaju ljubičastu nijansu. Ako već imate strije koje ste dobili u pubertetu, vjerojatno ćete dobiti pokoju i tijekom trudnoće. Hiperpigmentacija lica, odnosno melazma ili tamne mrlje, mogu se također pojaviti tijekom trudnoće. Uzrok su toj pojavi, naravno, hormoni. Razvija se polagano, na čelu, obrazima i bradi.

Rješenje: Sve te mrljice, ožiljci i strije trebali bi se s vremenom ublažiti. Iako možda neće zauvijek nestati. No, madeži, ako su se povećali, trebali bi se vratiti u prvotno stanje.

Tijelo nakon poroda

3. Vene nakon poroda

Stanje: Do kraja trudnoće vaše noge mogu biti prošarane plavičastim venama. Ako imate velike, plave, ispupčene vene na nogama, vjerojatno imate tzv. proširene vene. Ako ste uočili tanke, crvenkaste ili ljubičaste vene, vjerojatno se radi o popucalim kapilarima ili tzv. “spider” venama. To su uobičajene nuspojave nakon trudnoće, a istraživanja pokazuju da 20 posto žena u trudnoći dobije proširene kapilare dok čak 80 posto “završi” s proširenim venama.

Razlog: Dok je pravi razlog nastanka vena još nepoznat (pogoduju mu povećana tjelesna težina, ravna stopala, hormoni…), trudnoća je bitan čimbenik u nastajanju tih neželjenih pridošlica. Trudnice imaju 20 posto više krvi u svojem organizmu kako bi nahranile dijete u trbuhu. A kako je 70 posto krvi pohranjeno u venskom sustavu, višak krvi povećava pritisak na vene, što uzrokuje njihovo bubrenje i tamnjenje. Također, povećana maternica pritišće vene zdjelice, što usporava protok krvi od nogu do srca. Trudnički hormoni također pogoduju nastanku vena.

Rješenje: Na sreću, problemi s venama mogu se liječiti. No, napredak liječenja ovisi o tome u kakvu su stanju vaše vene. Jedan od rješenja jest nošenje kompresivnih terapijskih čarapa za vene.

4. Bokovi nakon poroda

Stanje: Mnoge majke na kraju imaju šire bokove nego prije trudnoće.

Razlog: Tijekom trećeg tromjesečja trudnički hormoni omekšavaju ligamente zdjelice kako bi se polako širio porođajni kanal. Također, kako trudnoća napreduje, a kilogrami se skupljaju, više se masnoće nakuplja s vanjske strane bokova.

Rješenje: Kako biste smanjili opseg svojih bokova, ako vam je to u cilju, vrijeme je da krenete na balansiranu dijetu te na vježbanje. Opušteni ligamenti s vremenom će očvrsnuti.

tijelo nakon porođaja

5. Stopala nakon poroda

Stanje: Ako ste uvjereni da su vam stopala narasla u trudnoći, vjerojatno niste daleko od istine. Stopala, nakon porođaja, mogu biti duža a i šira.

Razlog: Tijekom trudnoće vaše tijelo zadržava tekućinu te katkad noge trudnice otiču. Također se otpušta hormon trudnoće relaksin, koji omekšava zglobove i utječe na širenje stopala, katkada i zauvijek.

Rješenje: Iako će otečenost nestati nakon porođaja, vaša se stopala možda nikada neće vratiti u veličinu koju ste imali prije trudnoće.

Pozitivne promjene

Ne brinite se. Nemaju svi poteškoća s tijelom nakon porođaja. Možda vas zateknu i neke od promjena koje bi svaka žena željela iskusiti, primjerice: manje dlaka po tijelu, čistija i sjajnija koža, bezbolnije mjesečnice, veće grudi (ako još uvijek dojite).

Foto: Shutterstock

1