Tamara Žaja Miličić: Otkrijte kako sve trudnoća može utjecati na zdravlje vaših zubi

Tamara Žaja Miličić: Otkrijte kako sve trudnoća može utjecati na zdravlje vaših zubi

Tijekom trudnoće žene se suočavaju s mnogim novim i često neugodnim zdravstvenim problemima. Od natečenih stopala i odbojnosti prema ranije obožavanoj hrani do osjećaja mučnine – za mnoge stvari s kojima se trudnice suočavaju se često misli da je to samo zato što su trudne. No, kada je riječ o vašem oralnom zdravlju, problemi s kojima se možete suočiti dok ste trudni ne treba zanemariti jer bi oni mogli uzrokovati i daljnje probleme za vas ili vašu bebu. Naime, zubi u trudnoći često zahtijevaju posebnu pozornost.

Majčinstvo već tijekom trudnoće sa sobom nosi svakojake žrtve. Za to vrijeme buduća mama može biti toliko usredotočena na to da sve bude savršeno za njezinu bebu da može zanemariti i vlastito zdravlje. No, mama koja brine o sebi, brine se i o svom nerođenom djetetu – to je osobito istinito kad je riječ o oralnom zdravlju. Razgovarali smo s dr. med. dent. Tamarom Žajom Miličić, iz stomatološke poliklinike TIM DENT – MILIČIĆ, koja nam je otkrila što sve možete očekivati u trudnoći kad su zubi u pitanju, kako ih najbolje zaštititi, smijete li posjećivati stomatologa, primiti lokalnu anesteziju, popravljati, liječiti ili snimati zube. Za trudnoću se s razlogom kaže drugo stanje. Osim dobrih promjena, događaju se, nažalost, i one negativne. Stoga je važno na vrijeme se informirati. Detalje pročitajte u nastavku.

Trudnoća nepovoljno djeluje na zube na razne načine

Karijes u trudnoći 

Prva tri mjeseca obično obilježavaju mučnine i povraćanje, zbog čega se drastično povećava kiselost sline u usnoj šupljini, a kiselina oštećuje caklinu.  To su „idealni“ uvjeti za razvoj karijesa. 

Trudnički gingivitis

Najčešća oralna bolest kod trudnica je tzv. trudnički gingivitis. To je nespecifična upala koja zahvaća veliki postotak trudnica, 36-100% između 3. i 8. mjeseca trudnoće. Glavni simptomi su: izrazita osjetljivost, krvarenje desni, crvenilo te oticanje zubnog mesa.

Parodontitis

Parodontitis je kronična bolest koja jako i duboko zahvaća parodontna tkiva. Ne javlja se isključivo u trudnoći poput trudničkog gingivitisa. Trudnice se mogu podvrgnuti parodontološkom liječenju, ali se preporučuje napraviti to u drugom tromjesečju trudnoće. Ako je trudnica i prije trudnoće patila od parodontitisa, u trudnoći se povećava rizik od neželjenog ishoda ili gestacijskog dijabetesa mellitus.

Zato je liječenje preporučljivo napraviti prije začeća. Parodontno liječenje, koje se provede prije samog začeća, igra važnu ulogu u smanjenju rizika od spontanog pobačaja. Trudnice koje boluju od parodontitisa imaju veći rizik od razvoja preeklamsije, preranog  poroda i rođenja bebe niske porođajne težine. Smatra se da je učestalost bolesti od 0.2 -9.6%.

Smiju li se trudnice podvrgnuti rendgenskom snimanju zubi?

Nekada se trudnicama strogo zabranjivalo snimanje zubi zbog zračenja štetnog za plod. Danas je situacija bitno drugačija zahvaljujući RTG uređajima posljednje generacije, koji emitiraju minimalne doze zračenja. Upravo takav uređaj nalazi se u poliklinici TIM DENT – Miličić. Preporuka je da se tijekom trudnoće izbjegava snimanje, ako nije neophodno i to posebno tijekom prva tri najrizičnija mjeseca. Snimanje je dozvoljeno u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. 

Smiju li trudnice primiti lokalnu anesteziju?

Na temelju mnogobrojnih istraživanja ustanovljeno je da anestezija nije nimalo štetna ni za trudnice ni za plod. Stomatolog će vam kao trudnici savjetovati lokalnu anesteziju, ako niste alergični na neki sastojak anestezije.

Lokalnu anesteziju trudnice mogu primati višekratno kod terapija koje traju dulje. Moram napomenuti da postoji samo jedan sastojak koji može biti štetan jer izaziva kontrakcije maternice – felipresin. Odgovorni stomatolozi trudnicama ne daju anesteziju s felipresinom. U Poliklinici TIM DENT – Miličić na to osobito pazimo.

Smiju li trudnice popravljati i liječiti zube?

Trudnice mogu popravljati pa i vaditi zube, i to u drugom i trećem tromjesečju, kada se preporučuju i češći kontrolni pregledi. Preporučujem da prvi put tijekom trudnoće posjetite stomatologa u prvom tromjesečju. Planirate li trudnoću, pregledajte i liječite zube prije začeća. Nakon pregleda i uvida u stanje, saniramo zube koje je potrebno tretirati, čistimo zubni kamenac, savjetujemo trudnicu o pravilnoj prehrani te o nadomjesnoj terapiji fluorom.

Kako prehranom pomoći svojim zubima u trudnoći?

Pravilna i raznolika prehrana u trudnoći jednako je važan faktor oralnog zdravlja majke i djeteta, kao i oralna higijena. Znate li da se tkiva iz kojih se razvijaju zubi djeteta počinju formirati već oko 6. tjedna trudnoće za što je od presudne važnosti pravilna i raznolika prehrana? Organski dijelovi zuba ne mogu se izgraditi bez ugljikohidrata i bjelančevina. Vitamini A i D ključni su za razvoj zuba, ali da bi se pravilno razgradili neophodne su masti. Ako nedostaju ova dva vitamina, mogu se pojaviti deformirani zubi. 

Za kalcifikaciju zuba neophodni su minerali – kalcij i fosfor. Odgovorni su za nastanak čvrstih dijelova zuba, sprječavaju demineralizaciju zuba i jačaju ih. Kalcij i fluor zajedničkim snagama remineraliziraju caklinu. Uzimajte 0,5 -1,0 l mlijeka ili drugih mliječnih proizvoda radi nadoknade kalcija. Dodatno uzimajte fluor, počevši od 4. mjeseca trudnoće  pa sve do poroda. Savjetujem vam da nastavite s tom praksom i tijekom dojenja jer tako poboljšavate mineralizaciju zubi  u djeteta.

Kod trudnica je izražena potreba za kalcijem koji se  počinje ugrađivati u koštani sustav te u zube ploda. Poznato je da se kalcij ne može oslobađati iz zuba trudnice, ali  se zato može iz kostiju. Kako ne bi došlo do slabljenja koštane građe buduće majke, neophodno je u trudnoći nadoknađivati kalcij, najzastupljeniji mineral u organizmu te glavni gradivnielement kostiju. Što se događa sa zubima kada nedostaje kalcija? Isto što i s kostima. Manjak kalcija znači slabljenje i lomljivost zubi. Kalcij možete obnoviti konzumacijom mlijeka i mliječnih proizvoda, smokava, školjki, brokule, mahunarki…

Kako bi organizam apsorbirao kalcij, neophodni su minerali magnezij i fosfor te vitamini D i K. Vitamin D smanjuje upalne procese u usnoj šupljini. Smanjuje rizik od parodontoze. Jedite masnu ribu, punomasne mliječne proizvode i gljive. Vitamin K važan je za zdravlje kostiju. Naći ćete ga u lisnatom povrću. Vitamin C izgrađuje dentin, a njegov nedostatak može prouzročiti nastanak karijesa. Jača zubno meso i smanjuje krvarenje. Dozu vitamina C pronađite u svježem voću i povrću. Fluor je jako važan u borbi protiv karijesa. Unosimo ga u organizam putem mlijeka, soli, fluoridirane vode te tableta natrijeva fluorida. Postoje paste koje sadrže fluor. Tako zubi postaju mnogo čvršći te otporniji na karijes i vanjske učinke. 

Trudnoća traži posebnu oralnu higijenu 

Kiselina koja  se povraćanjem vraća iz želuca nagriza caklinu zuba, zbog čega zubi postaju skloni razvoju karijesa. Imate li mučnine i povraćate li,  uvijek nakon povraćanja dobro isperite usta vodom kako biste neutralizirali kiseli sadržaj, ali ne činite to odmah nakon povraćanja. Preporučujem da zube očetkate bez straha od oštećenja cakline 30-60 min nakon povraćanja. 

Neredovita oralna higijena može dovesti do upale desni, gingivitisa i parodontitisa, što može biti štetno i po zdravlje djeteta. Nemojte tijekom trudnoće manje koristiti četkicu za zube, kraće i nepravilno čistiti zube ili izbjegavati četkanje stražnjih zuba, zbog izrazite osjetljivosti i nagona na povraćanje! Koncentrirajte se na pravilno i dovoljno dugo četkanje zubi ili zamijenite četkicu manjom. Kako u trudnoći postajemo osjetljivi i na mirise, ponekad trudnicama smeta miris paste za zube. Rješenje je promjena zubne paste. Probajte dječju, jer su paste za djecu blagih i neutralnih okusa.

Lijekovi i trudnoća 

Preporučujem vam da se oko uzimanja lijekova u drugom i trećem tromjesečju posavjetujete sa svojim liječnikom opće prakse, ginekologom, ali i stomatologom, jer neki lijekovi mogu utjecati na zdravlje i kvalitetu zubi. Npr. tetraciklini  i metronidazol negativno utječu na jetru. Zbog tetraciklinadjetetovi zubi  mogu biti žuti. Isto tako, treba izbjegavati kloramfenikole  jer oštećuju koštanu srž. 

Smije li trudnica uzimati antibiotik? Smije, ako nije alergična na dotični lijek. Stomatolog će, s obzirom na stanje, preporučiti siguran antibiotik. 

Moji savjeti za trudnice

​1. Kada niste u prilici oprati zube, žvačite žvakaču, ali bez šećera, ili grickajte sir radi izlučivanja sline i ispiranja ostataka hrane.

2. ​Pijte puno vode kako biste isprali hranu i bakterije iz usne šupljine i smanjili kiselost koja uzrokuje eroziju cakline.

3. ​Izbjegavajte pušenje radi zaštite desni od  parodontoze. Pušenje smanjuje lučenje sline pa se usta ne mogu dobro ispirati, a i nije zdravo za plod.

4.​ Redovito posjećujte stomatologa.

Jako je važno da trudnice kontroliraju svoje oralno zdravlje, redovito pravilno četkaju zube te konzumiraju raznoliku prehranu, jer na taj način, ne samo da štite svoje zube, već utječu i na kvalitetu djetetovih zubi. Imate li problema sa zubima tijekom trudnoće, obratite nam se s povjerenjem! Pronaći ćemo najbolje rješenje za vas jer je VAŠ OSMIJEH, NAŠA STRAST.

Ako imate pitanja i nedoumica, obratite se specijalistima stomatološke poliklinike TIM DENT – Miličić, posjetite Službenu web stranicu https://www.timdent.hr/, kontaktirajte nas na broj telefona 01/38 22 937 ili pošaljite elektronsku poštu na [email protected].

Foto: Pexels, Bojan Zibar, Unsplash, Freepik/Shurkin son

Učitati još
Zatvori