Zašto baš svi sada pričaju o vitaminu C u kozmetici?

Zašto baš svi sada pričaju o
vitaminu C u kozmetici?

O vitaminu C i svim njegovim prednostima slušamo takoreći od malih nogu. Niti jedna naša prehlada ili viroza nije mogla proći bez čaja s jako puno iscijeđenog limuna, prirodnih sokova od naranče, šumećih tableta i raznih drugih pripravaka u kojima se može pronaći ovaj moćni vitamin koji, jednako koliko je borac za naše zdravlje i imunitet, također brine i za ljepotu naše kože.

No, svijest o važnosti vitamina C u beauty rutini za lijepu i mladenačku kožu bez mana porasla je tek unatrag koju sezonu. Ako se i vama čini kako sada baš svi pričaju o vitaminu C, vrlo vjerojatno ste u pravu. Riječ je o najtraženijem sastojku u kozmetičkim proizvodima u 2017. godini, kojeg trenutno na sva zvone hvale stručnjaci za njegu kože, make up artisti i celebrityji, a o popularnosti istog govori i Pinterest i ‘pinnanje’ proizvoda s vitaminom C koje je poraslo za 3379 posto u odnosu na prethodne godine.

Zašto su svi ludi za vitaminom C?

Vitamin C u kozmetičkim proizvodima ima doista niz prednosti za našu kožu. Nanesen topički, ulazi u našu kožu i bori se sa štetnim djelovanjem slobodnih radikala uzrokovanim vanjskim faktorima, pomaže kod hiperpigmentacijskih mrlja i ujednačava ton kože, zaustavlja i smiruje upalne procese na koži i zaslužan je za transformaciju umornog, sivog i beživotnog tena. O vitaminu C naročito se govori u kontekstu anti-age njege jer ima snažna anti-oksidativna svojstva, potiče proizvodnju kolagena i čini kožu čvršćom i blistavijom.

Različite vrste vitamina C

Postoji nekoliko vrsta vitamina C koje se koriste u kozmetičkim proizvodima, a najčešće se može susresti L-askorbinska kiselina. Ona ujedno ima i najviše znanstvenih istraživanja koja su potvrdila njen pozitivan učinak na kožu. U najveće prednosti, svrstava se činjenica da L-askorbinska kiselina potiče proizvodnju kolagena, zaglađuje i učvršćuje kožu, dok istovremeno spriječava fotostarenje uzrokovano štetnim djelovanjem UV-zraka.

Kada nabavljate proizvod s vitaminom C, uzmite u obzir da je ovaj vitamin vrlo nestabilan i dođe li do njegove oksidacije uslijed izloženosti zraku i jakom svijetlu/UV-zrakama, gube se silne prednosti i pozitivan učinak koji ima na kožu. Nabavite proizvod koji je jao dobro zatvoren, poželjno u tamnoj bočici ili neprozirnoj ambalaži, s pumpicom ili pakiranjem za jednokratno korištenje.

Proizvodi s vitaminom C

I na našem tržištu pojavili su se brojni beauty proizvodi s vitaminom C, a mi smo odlučili izdvojiti neke od najpopularnijih. Posljednji je svoju inovaciju predstavio Kiehl’s, čiji mnogima omiljeni Powerful-Strenght Line-Reducing koncentrat sada donosi 12,5% vitamina C. The Ordinary isto ima proizvod o kojem se priča: Vitamin C Suspension 30% in Silicone donosi čak 30% L-askorbinske kiseline, najčišće forme vitamina C, koja ostaje kompletno stabilna zahvaljujući izostanku vode u formuli. Clinique, Vichy i John Masters Organics, još su neki od brendova koji su tržištu ponudili sada popularne i dobro prihvaćene proizvode s ovim potentnim vitaminom.

Valja za kraj naglasiti kako vitamin C možda ipak nije za svakoga. Osjetljivi tipovi koži, skloni kuperozi i rozaceji, s vitaminom C trebali bi krenuti vrlo lagano i postupno ga uvoditi u svoju beauty rutinu. Oni će prvi osjetiti peckanje koje vitamin C izaziva na koži, a koje ponekad zna biti čak i neugodno, pa je vitamin C najbolje izbjegavati u slučaju hipersenzibilnih tipova kože.

 

Foto: Instagram, Kiehl’s, Vichy, The Ordinary, John Masters Organics, philosophy, Clinique

Učitati još
Zatvori