Tamara Žaja Miličić: Zašto zubi mijenjaju boju i kojom metodom popraviti njihov izgled?

Tamara Žaja Miličić: Zašto zubi mijenjaju boju i kojom metodom popraviti njihov izgled?

Bliži nam se najljepši dio godine, period kada je oko nas sve u blještavilu. Božićno raspoloženje osjeća se svuda u zraku, a ljudima sve češće na licima titra osmijeh. Zašto tako ne bi moglo biti tijekom cijele godine?

Zašto ne bismo svoj osmijeh ponosno pokazivali kada iziđemo na ulicu? Imate zdrave, ali ne baš pretjerano bijele zube, točnije, više su žućkaste ili sivkaste nijanse i to vam stvara kompleks zbog kojega se nerado smijete?

Pravo je vrijeme da pročitate moju današnju kolumnu o profesionalnom izbjeljivanju zubi u stomatološkoj ordinaciji jer vrijeme je da vaš osmijeh zablista.

Čišćenje zubnog kamenca i izbjeljivanje

Dođete li na profesionalno izbjeljivanje zubi, preporučit ću prije samog tretmana sljedeći set usluga: čišćenje zubnog kamenca, poliranje i pjeskarenje zubi. Zašto? Pomoću ove tri usluge zubi će biti besprijekorno čisti. Na taj način pripremamo dobru podlogu za optimalno izbjeljivanje zubi. Na čiste će se zube pigment boje ravnomjerno rasporediti. Držim važnim napomenuti da će nakon ovih tretmana površina zuba biti glatka te manje podložna nakupljanju plaka.

Tamara Žaja Miličić

Profesionalno izbjeljivanje zubi ne šteti caklini?

Pacijenti me često pitaju koliko je izbjeljivanje zubi štetno za zube.

Ne postoji znanstveno istraživanje koje bi potkrijepilo ovu teoriju. Dakle, profesionalno izbjeljivanje zubi nije štetno ni za caklinu ni za zubno meso. 

I ono najvažnije, važno je u čije ruke prepuštate svoje zube i koji se materijali koriste za izbjeljivanje zubi. Možda je ova teorija o štetnosti izbjeljivanja naišla na plodno tlo u slučajevima nestručnog rukovanja lampom i odabirom loše kvalitete gelova. Zato, pripazite gdje izbjeljujete svoj osmijeh. Ja uvijek glasam za kvalitetu i stručnost!

U poliklinici TIM DENT – MILIČIĆ koristimo proizvode provjerenih svjetskih brendova. Metoda izbjeljivanja je sigurna i neinvazivna.

Radi se o potpuno bezbolnom polusatnom tretmanu, koji je u odnosu na neke druge slične metode brži. Sluznicu i zubno meso zaštićujemo prije samog nanošenja peroksida kako se ne bi iritirali, a uobičajenu osjetljivost zuba ublažavamo dodatnim premazom na bazi fluora štiteći tako zube od vanjskih utjecaja.

Zašto nam zubi mijenjaju boju?

Više je faktora koji utječu na promjenu boje zuba. Određene vrste hrane i napitaka mogu obojiti zube. Infekcije, karijes, izvađeni živac i pušenje faktori su koji utječu na promjenu boje.

Kava, čajevi, gazirana pića, voćni sokovi, crno vino, crveno povrće poput cikle, voće poput borovnica, malina i kupina, nisu prijatelji bijeloj boji vaših zubi. Ovo sve treba izbjegavati u prvim danima nakon izbjeljivanja dok se boja ne stabilizira.

Kako djeluje izbjeljivanje zubi?

Zube možete izbijeliti i u kućnoj radinosti, ali moja je preporuka profesionalno izbjeljivanje zbog stručnosti stomatologa, provjerenih materijala i učinkovitih, dokazanih metoda rada. Nestručno, amatersko korištenje peroksida može napraviti više štete nego koristi vašim zubima. A, zubi mogu postati šaroliki, prošarani bijelo-žućkastim mrljama.

Moderno profesionalno izbjeljivanje počiva na laserskom izbjeljivanju. Upravo takvu metodu i mi koristimo jer nam omogućava kraće trajanje tretmana i uštedu vremena za pacijentate odlične dugoročne rezultate. Obično  metode lampom traju cca 45-60 minuta, a zahvaljujući Waterlase laseru u našoj klinici, naš tretman reducira vrijeme izbjeljivanja za 50%.

Gel na bazi vodikovog peroksida i posebnalaserska svjetlost predstavljaju dobitnukombinaciju za bijele zube.

Koliko dugo traje efekt izbjeljivanja?

Mnogo duže nego što mislite, naročito ako se držite naših preporuka oko izbjegavanja određene hrane u prvom periodu nakon tretmana te održavanja optimalne oralne higijene. 

Ako nakon tretmana često konzumirate cigarete, čaj, kavu, crno vino, gazirane i voćne sokove, ciklu, šumsko voće i slično, na novi tretman izbjeljivanja trebat ćete doći ranije, jer oni utječu na promjenu boje zuba, kao što sam već i prije navela.

Izbjegavate li ove namirnice, a vodite odličnu oralnu higijenu, vaši bijeli zubi bit će bijeli još dugo. U mnogim slučajevima i do dvije godine.

Imate li mostove, amalgamske (sive) ili kompozitne (bijele) plombe, morate znati da izbjeljivanje ne utječe na promjenu njihove boje jer se materijali poput keramike, kompozita, i amalgama ne mogu dodatno izbijeliti. Zato, dobro promislite dvaput i imajte to na umu ako se ipak odlučite na izbjeljivanje, kako na kraju tretmana ne bi bila velika razlika u boji između prirodnih zubi i protetskih nadomjestaka koji se nisu izbijelili.

Znate li da se prirodni zubi ovom metodom mogu izbijeliti za 4-6 nijansi već nakon jednog tretmana?

Bilo bi lijepo ući u najljepši i najblistaviji dio godine s blistavo bijelim osmijehom. Ali,zapamtite, uvijek je pravo vrijeme da osmijeh zablista! Sa željom da pacijentima omogućimo baš takav bijeli osmijeh, nudimo vrhunsku lasersku tehnologiju i visokokvalitetni gel za brzo, bezopasno i učinkovito izbjeljivanje zubi jer je vaš osmijeh, naša strast!

Ako imate pitanja i nedoumica, obratite se stručnjacima stomatološke poliklinike TIM DENT – Miličić, posjetite našu službenu web stranicu https://www.timdent.hr/, kontaktirajte nas na broj telefona 01/38 22 937 ili elektronskom poštom [email protected].

Foto: Pixabay, Unsplash

Učitati još
Zatvori