Tamara Žaja Miličić: Prirodni recepti za izbjeljivanje zubi

Tamara Žaja Miličić: Prirodni
recepti za izbjeljivanje zubi

Dr. dent. med. Tamara Žaja Miličić

Svi smo barem jednom uguglali ‘prirodni recepti za izbjeljivanje zubi’ kako bi u sigurnosti svoje kupaonice svoj osmijeh posvijetlili za barem jednu nijansu. No, jesu li ti recepti stvarno i dobri za nas? Osjećaj nižeg samopouzdanja možda ćemo najbrže podignuti velikim, širokim i blistavim osmjehom. No, često nas u tome koči nijansa zubi. Navikli na slike blistavo bijelih i ravnih zuba na svim stranicama koje otvorimo ili društvenim mrežama na kojima sudjelujemo, prirodno je da želimo i sami biti vlasnici predivnih osmjeha. Ljudi koji se često smiju, a pogotovo prilikom upoznavanja odišu sigurnošću i pristupačnošću, ti su koji će, prema velikom broju istraživanja, dobiti posao prije od onih koji se ne smiju.

No, koliko trebamo biti oprezni kada tražimo instant-rješenja na internetu, bez obzira što negdje u tekstu stoji riječ ‘prirodno’?

SODA BIKARBONA

Najčešći sastojak prirodnih pripravaka upravo je magična soda bikarbona. I istina, utrljavanje sode na zube djeluje abrazivno – čime je proces uklanjanja mrlja sa zuba lakši. Sodu se najčešće koristi tako da ju se pomiješa s običnom vodom, te u obliku paste utrlja na zube, ostavi minutu da djeluje i potom dobro ispere. No, isto tako, česta uporaba domaće paste sa sodom bikarbonom može oštetiti prirodnu caklinu, što će dodatno oslabiti naše zube.

LIMUN I JAGODE

Česti sastojak internetskih prirodnih recepata je upravo limun, kojeg se preporuča pomiješati sa sodom bikarbonom. Ono što ne piše velikim slovima jest da je limun izuzetno bogat C vitaminom te ima visoki pH – koji jako lako oštećuje zubnu caklinu. U kombinaciji sa sodom, koja abrazivno djeluje, kiselost ulazi još dublje u zube te tako dodatno devastira caklinu i sam zub. Jagode također imaju kiseli pH, a uz to mogu uzrokovati pojavu mrlja na zubima.

MORSKA SOL, KOKOSOVO ULJE, JABUKA I AKTIVNI UGLJEN

U moru recepata, ova četiri prirodna ‘sastojka’ čine se možda najbezbolnijima kada je u pitanju zdrava usna šupljina. Morska sol djeluje abrazivno kao i soda, te baš poput kokosovog ulja ili aktivnog ugljena ima antibakterijski učinak na cijelu usnu šupljinu. Jedini problem kod korištenja ovih prirodnih sastojaka jest dinamika. Ne preporučuje se često korištenje niti jednog od njih, a granica je vrlo individualna.

‘IZBJELJIVAČ’

Internet je baza koja neki put nudi i nevjerojatna rješenja, a među njima je zasigurno ‘izbjeljivač’. Vodikov peroksid jeste baza za izbjeljivanje zubi, no s njim treba oprezno, i pod stručnim nadzorom stomatologa. Nepravilna uporaba vodikovog peroksida može nanijeti ozbiljnu štetu vašoj usnoj šupljini, stoga je ovakve savjete potrebno izbjegavati u širokom luku!

Iako su prirodni recepti vrlo tražena roba danas, čine se kao brza rješenja prilagođena našem novčaniku, ali kao i sa svime u životu što na prvi pogled izgleda predobro, najčešće to nije – veliki broj njih djeluje kratkotrajno, skidaju samo mrlje sa zuba, a ne posvijetljuju osnovnu boju zuba i ono što je najvažnije što trebate znati – oštećuju vaše zube i kao stomatolog sam protiv tih ‘kućnih’ pripravaka. Vidjela sam i previše posljedica takvih uradaka koje su na kraju nepopravljive konzervativnim metodama. Imajte na umu da najsigurnije metode izbjeljivanja zubi ipak pripadaju stomatolozima, iz razloga što su profesionalne metode provjerene te koriste sredstva kojima su sastav i djelovanje poznati uz pretpostavku svih potencijalnih nuspojava.

Uvjerljivo najpopularnija metoda izbjeljivanja zuba u našoj Poliklinici i najnovija metoda na tržištu je ona koja se radi laserom. Ova metoda traje kratkih 30 minuta. Prije samog lasera, stomatolog mora pregledati usnu šupljinu, očistiti kamenac i ispolirati zube. Laserska svjetlost potiče otpuštanje kisika iz gela s kojim su premazani zubi, čime se odstranjuju pigmenti iz zubne strukture, dok zubi naočigled postaju sve blistaviji. Postupak izbjeljivanja zuba laserom može posvijetliti nijansu za približno 4 do 6 puta. Odlike ove metode su njena brzina – potreban je samo jedan posjet stomatologu i u svega pola sata iz ordinacije izlazite sa savršeno bijelim osmijehom. Prednost je i to što nakon izbjeljivanja laserom zubi nisu preosjetljivi na toplo ili hladno, kao što je bio prije slučaj s drugim metodama. Nakon tretmana potrebno je izbjegavati tamna i obojena pića poput crnog vina, kave ili soka od borovnice otprilike 10 dana. Efekt koji smo dobili izbjeljivanjem bit će dugotrajan, godinu do dvije nakon čega je sigurno tretman i ponoviti.

Poliklinika TIM DENT Miličić

Vaše samopouzdanje najbrže će narasti jednim širokim blistavim osmijehom, stoga još uvijek nije kasno da ovog ljeta vaš najljepši dodatak bude blistav osmijeh i da u punom svjetlu zablistate na plaži.

Više o tretmanima izbjeljivanja možete doznati na web stranici poliklinike TIM DENT Miličić.

 

Foto: Unsplash, Pexels, TIM DENT Miličić

Učitati još
Zatvori