Tamara Žaja Miličić: Ljeto – blagodati sunca i mora za oralno zdravlje

Tamara Žaja Miličić: Ljeto – blagodati
sunca i mora za oralno zdravlje

Moj pristup poslu je holistički, cjelovito gledanje na oralno zdravlje. Sve što nam za održavanje oralnog zdravlja pružaju moderna znanost i tehnologija te sama priroda, treba koristiti. Zato, iskoristite blagodati ljeta na najbolji mogući način! Zaplovite sa mnom na valovima današnje kolumne i saznajte kako ljeto, more i sunce mogu biti „eliksir“ za vaše oralno zdravlje. Najljepši ljetni ukras na preplanulom licu predstavljaju blistavo bijeli zubi. Za boju zubi pobrinut ćemo se mi, u poliklinici TIM DENT – MILIČIĆ.

Ljeto je idealno vrijeme za brončanu put i bijele zube

Profesionalno izbjeljivanje zubi laserom u poliklinici TIM DENT – MILIČIĆ potpuno je sigurna i neinvazivna metoda kojom korigiramo boju zubi.

Ugodan je i bezbolan tretman jer štitimo sluznicu i zubno meso. Osjetljivost zuba traje kraće ili je uopće nema u odnosu na neke druge metode izbjeljivanja, jer na zube dodatno stavljamo premaz na bazi fluora štiteći ih od vanjskih utjecaja. Izbjeljivanje laserom omogućuje kraći postupak u odnosu na neke druge metode izbjeljivanja i traje oko 30 minuta. Dodatna prednost je što već nakon samo jednoga tretmana možete imati 4-6 nijansi svijetlije zube. Promjena boje zuba nastaje zbog hrane i napitaka koji mogu obojiti zube, infekcija, povlačenja zubnog mesa ili parodontoze.

Ono što svakako preporučujem prije izbjeljivanja je čišćenje zubnog kamenca, poliranje i pjeskarenje zubi. Tako ćemo zube najbolje pripremiti za ravnomjerno raspoređivanje pigmenta boje. Nakon poliranja, površina zuba je glatka te manje podložna nakupljanju plaka i stvaranju kamenca.

Glavni faktori izbjeljivanja su gel na bazi vodikovogperoksida i posebna laserska svjetlost koja dolazi iz specijalno dizajnirane lampe. I kućni tretmani izbjeljivanja djeluju na  principu peroksida, ali nisu toliko jaki. Nestručno rukovanje može prouzročiti više štete nego koristi. Ono što želim naglasiti kako zubne krunice, ljuskice i plombe ne možemo izbijeliti.

Nekoliko dana nakon tretmana, preporučam da ne konzumirajte hranu i napitke koji mogu obojiti zube jer je potrebno neko vrijeme da se boja stabilizira. Izbjegavajte sljedeće: crno vino, kavu, čaj, voćne sokove, ciklu, šumsko voće. Uz optimalnu oralnu higijenu te izbjegavanje spomenutih napitaka i hrane, rezultat će biti dugotrajan. Možete biti mirni i do 2 godine prije idućeg tretmana.

Često me pitaju što pomaže izgraditi i održavati našu caklinu i dentin. Odgovor je- Vitamini C i D i te minerali kalcij i fosfor

Vitamin C – za zdravi dentin, ali OPREZ!

Vitamin C sudjeluje u izgradnji zuba, u stvaranju dentina, sloja koji se nalazi ispod cakline. Čini naše zube jakima i zdravima, sprječava rast bakterija u oralnoj šupljini, pomaže oporavku desni koje krvare te smanjuje rizik od proširenja gingivitisa. Manjak vitamina C ili njegov nedostatak povećava rizik od nastanka karijesa. Moja preporuka je da jedete što više sirovog voća i povrća bogatog vitaminom C. 

Budite oprezni s citrusima!

Za jačinu zuba potrebna nam je zdrava i čvrsta zubna caklina. Njoj je najveća prijetnja kiselina jer djeluje erozivno na površinu zuba. Poznato je da agrumi poput limuna, naranče i limete imaju visoki stupanj kiselosti pa ih dozirajte i nikada ne perite zube odmah nakon konzumacije kiselih napitaka! 

Umjesto njih, radije konzumirajte voće i povrće s velikim udjelom vitamina C, ali malim stupnjem kiselosti: crvenu i zelenu papriku, kelj, brokulu, papaju, jagodu, cvjetaču, prokulicu i ananas. Uzmite od prirode ono što je najkorisnije!

Vitamin D – najveći prijatelj zubi

Prema zadnjim saznanjima pomaže u prevenciji karijesa. Važan je za resorpciju fosfora, još jednog važnog sastojka kostiju i zubi. U većim količinama stvara spojeve koji sadrže antimikrobna svojstva te smanjuju upalne procese u ustima.

Istraživanja potvrđuju da vitamin D djeluje protuupalno smanjujući rizik od parodontitisa. Važan je za kvalitetu zubnog mesa i sprječava razvoj gingivitisa. Vitamin D u dovoljnim količinama pomaže ublažiti parodontozu, ali je ne može izliječiti. Za njeno efikasno liječenje potrebno je obratiti se stomatologu. 

Konzumirajte što više ribe, i to masne ribe (tuna, skuša, losos, sleđ, sardina) te ulje jetre bakalara jer obiluju vitaminom D!

Vitamin D – vitamin sunca

Vitamin D crpimo iz hrane. No, i sunce je njegov veliki izvor pa ga zato i zovemo vitaminom sunca.

Kalcij – mineral bez kojega ne možemo

Znate li da je kalcij najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu i da se čak 99% kalcija nalazi u kostima? Naše tijelo ne može proizvoditi ni minerale ni vitamine. Unosimo ih u organizam prehranom ili kroz dodatke prehrani. Minerali sudjeluju u izgradnji mnogih tkiva: kostiju, zuba, kose, noktiju…

Kalcij koji se nalazi u zubima, za razliku od onoga u kostima, ne može se obnavljati. To znači da se zubi ne mogu sami od sebe izliječiti ili potpuno regenerirati. Upravo zato, potrebno ih je stalno kontrolirati, popravljati i liječiti kod stomatologa.

More nam daje kalcij preko ribe. Male sardine s kostima odličan su izvor kalcija. Isto vrijedi za školjkaše, među kojima se ističu dagnje.

Kada ga nema dovoljno u krvi, crpimo ga iz spremišta u kostima. Posljedica je smanjenje koštane mase što dovodi do osteoporoze koja sprječava uspješnu ugradnju dentalnih implantata.

Jeste li znali da manjak kalcija može uzrokovati alergiju na sunce? 

Fosfor – važan sastojak zubi i kostiju

Fosfor je nakon kalcija najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu. Oko 85% fosfora nalazi se u kostima i zubima. Zajedno s kalcijem tvori glavni sastavni materijal koštane strukture.

Dobit ćemo ga u dovoljnim količinama ako konzumiramo ribu (sardine, tunu) i plodove mora(škampi, školjke). 

Must-have kombinacija svakog ljetovanja jesu brončana put i bijeli zubi. Sunce će se pobrinuti za vaš brončani ten, a mi za blistavo bijele zube jer je VAŠ OSMIJEH, NAŠA STRAST!

TIM DENT – Miličić

Ako imate pitanja i nedoumica, obratite se stručnjacima stomatološke poliklinike TIM DENT – Miličić, posjetite našu službenu web stranicuhttps://www.timdent.hr/, kontaktirajte nas na broj telefona 01/38 22 937 ili elektronskom poštom [email protected].

Tekst: Tamara Žaja Miličić
Foto: TIM DENT – Miličić, Unsplash

Učitati još
Zatvori