Tamara Žaja Miličić: Kakva treba biti svakodnevna dentalna rutina?

Tamara Žaja Miličić: Kakva treba biti
svakodnevna dentalna rutina?

Svi imamo različite navike održavanja oralne higijene. Nažalost, većina stanovništva ne čisti dobro svoje zube.

Danas ću vas provesti procesom održavanja pravilne oralne higijene jer je ona najbolja prevencija karijesa i bolesti desni

Koliko često treba prati zube?

Prema mišljenju Američke dentalne akademije (ADA), zube je dovoljno četkati dvaput dnevno, ujutro i navečer.

Navečer nam umor ne smije biti izgovor za nepranje zubi. Niste ni svjesni koliko štetitezubima povremenim preskakanjem večernje rutine. Kao što se u krevet ne ide sa šminkom na licu, ne ide se ni s neopranim zubima.

Zašto nije dobro prati zube odmah nakon jela?

Nakon dugogodišnjih istraživanja došlo se do spoznaje da je za pranje zuba najbolje pričekati tridesetak minuta nakon posljednjeg zalogaja. Pogotovo, ako se konzumiraju agrumi. Zašto? Na taj način čuva se zubna caklina. Pranjem zubi neposredno nakon konzumiranja kiselih namirnica, demineralizira se i oslabljuje zubna caklina. A, njena intaktnost je od primarne važnosti jer predstavlja prvu obranu od karijesa. Jedete li pak slatko, preporuka je što prije oprati zube.

Što sve treba koristiti u svakodnevnoj oralnoj higijeni?

 • četkicu
 • pastu 
 •  interdentalnu četkicu 
 •  vodeni tuš 
 •  tekućinu za ispiranje usta 
 •  zubni konac
 •  strugač jezika

Osnova oralne higijene

Četkica i pasta osnovna su sredstva za oralnu higijenu. Dok četkica odstranjuje plak mehaničkipasta to čini kemijski i zato je ova kombinacija dobitna kombinacija za naše zube.

Četkicu mijenjajte svaka tri mjeseca, a po potrebi, zbog bolesti ili istrošenosti četkice, i češće. Na taj ćete način izbjeći recidiv jer ćete ukloniti uzročnike  –  bakterije na vlaknima četkice. Savjetujem da nabavite četkicumekanih vlakana koja nisu agresivna prema zubnoj caklini i zubnom mesu, kao što je slučaj s tvrdom četkicom. Preporučit ću vam električnu četkicu ako niste vični pravilnom četkanju. Isto tako, ona je dobra i za djecu koja nisu u potpunosti svladala pravilne pokrete četkanja.

Kako se četkaju zubi?

Primijetila sam da mnogi krivo četkaju zube u smjeru lijevo-desno, naprijed-nazad. Kružni, lagani pokreti četkicom optimalni su za četkanje zubi. Četkajte zube od zubnog mesa prema zubu držeći četkicu pod kutom od 45 stupnjeva, kako biste zahvatili i plak uz rub zubnog mesa, gdje se inače najprije počinje taložiti kamenac.

Zašto interdentalna četkica i zubni konac, a ne čačkalica?

Koliko sam puta čula da je ostatke hrane koji su zapeli među zubima najlakše ukloniti čačkalicom! Ne, ne i ne! Čestim čačkanjem možete oštetiti zubno meso. 

Mnogo bolji čistači zaostale hrane su interdentalna četkica i zubni konac. Oba pomagala su atraumatična za zubno meso. Čiste sve ono što ne može četkica, na teško dostupnim mjestima

Njih je uvijek dobro imati pri ruci pa i kada ste na nekoj finoj večeri u restoranu. Skok do „toaleta“ kada zapne hrana i problem je začas riješen. 

Prema istraživanjima, četkica može očistiti samo 60% nečistoće sa zuba. Što je s ostatkom, kako očistiti ostalih 40% ?  Uz pomoć zubnog konca i interdentalne četkice.

Vodica za ispiranje usta ne služi samo za svježi dah

Ja uvijek preporučujem redovitu upotrebu vodica za ispiranje usta nakon četkanja zubi. One bitno reduciraju bakterije. O svježem dahu da i ne govorim.

Određene tekućine za ispiranje ustapreporučujem pacijentima prije i nakon implantoloških i oralnokirurških zahvata.

Vodeni tuš za pacijente s protetskim radovima u ustima

Svima koji imaju zubne krunicezubne mostove ili implantate toplo preporučujem upotrebu vodenog tuša koji temeljito čisti  zube i protetske radove te prostor između njih,održavajući tako našu usnu šupljinu čistom. 

Čisti li se jezik?

Da, obavezno! Jezik je pravo leglo bakterija. Upravo zato, često je uzrok lošeg zadaha.

Strugač za jezik koristi se vrlo jednostavno. Jezik treba sastrugati jednom do dvaput na dan, najbolje poslije pranja zubi.

Zašto je važno sve navedeno uvesti u svakodnevnu dentalnu rutinu?

Možda vam se sve ovo čini previše; mnogo pomagala i sredstava za čišćenje, cijeli mali arsenal. Izgleda li vam da je čišćenje zubi cijela jedna nauka? To vam se samo čini.

Kada nabavite sve savjetovano, počnete redovito i pravilno koristiti, steći ćete rutinu koja je gotova za nekoliko minuta:

 •  za četkanje zubi dvije minute
 •  za konac i interdentalnu četkicu minuta-dvije
 •  pola minute za tekućinu za ispiranje usta
 •  dvadesetak sekundi za jezik. 

Ukupno 5-6 minuta za optimalnu njegu zubi svako jutro i svaku večer. Vjerujte mi, zubi će vam biti zahvalni!

Jedini posjet stomatologu bit će onaj preventivni

dr.med.dent. Tamara Žaja Miličić

Savjetujemo vas o pravilnoj oralnoj higijeni

Poliklinici TIM-DENT Miličić primarna zadaća je očuvati zube pacijenta. Ako primijetimo da pacijent ne vodi dobro i redovito oralnu higijenu, odmah mu na to skrećemo pažnju te ga savjetujemo kako pomoći svojim zubima.

Uz redovitu oralnu higijenu i profesionalno čišćenje zubnog kamenca u ordinaciji, vaši zubi bit će zdravi i lijepi. Savjetujemo vas o oralnoj higijeni i izvodimo čišćenje zubnog kamenca na redovitim kontrolnim pregledima jer mislimo na vaše zdravlje, ali i zato jer je VAŠ OSMIJEH, NAŠA STRAST.

Ako imate pitanja i nedoumica, obratite se stručnjacima stomatološke poliklinike TIM DENT – Miličić, posjetite našu službenu web stranicu https://www.timdent.hr/, kontaktirajte nas na broj telefona 01/38 22 937 ili elektronskom poštom [email protected]

Foto: TIM DENT – Miličić, Pexels, Freekpik

Učitati još
Zatvori