Tamara Žaja Miličić: Kako postići najbolju dnevnu njegu zubi?

Tamara Žaja Miličić: Kako postići
najbolju dnevnu njegu zubi?

Znate li da je pravilna oralna higijena presudna za oralno, ali i cjelokupno zdravlje? Danas vam savjetujem što nam je sve potrebno za optimalnu dnevnu brigu o zubima, kako, koliko često i u koju svrhu se koriste pribor i sredstva za oralnu higijenu. I zašto profesionalna profilaksa koja se radi dvaput godišnje mora biti neizostavan dio vaše oralne higijene.

U poliklinici TIM DENT – MILIČIĆ detaljno savjetujemo pacijente o pravilnoj oralnoj higijeni, preporučujemo najbolji pribor za četkanje zubi te provodimo profesionalnu profilaksu. Mislite da znate sve o održavanju oralne higijene? Prevarili biste se.

ŠOKANTNA STATISTIKA

dr. Tamara Žaja Miličić

Moram priznati da me je na pisanje ove teme ponukalo zadnje istraživanje koje je proveo specijalizirani časopis “Ja TRGOVAC” vezano za higijenske navike Hrvata. Isplivale su poražavajuće činjenice. Ovako stoje stvari!

  • U Europi neslavno prednjačimo po broju karijesa.
  • 11 % ispitanika uopće ne koristi četkicu za zube.
  • Svaki deseti građanin Hrvatske nikada ne pere zube.
  • Hrvati godišnje potroše 2 i pol tube zubne paste.
  • Svaki četvrti muškarac pere zube samo onda kada ide stomatologu.
  • Dvanaestogodišnje dijete ima 4 pokvarena, izvađena ili plombirana zuba.
  • Odrasli Hrvat ima u prosjeku 16 problematičnih zubi

Stvarno je zabrinjavajuće, da ne kažem poražavajuće, da u zemlji s većim brojem stomatologa, po glavi stanovnika, od europskog prosjeka, imamo ovakve crne brojke. Pa, hajdemo zajedno pravilno i temeljito očetkati zube!

ZUBNA ČETKICA – KRALJICA ORALNE HIGIJENE

Sve kreće od četkice za zube. Izbor je jako važan jer pretvrda četkica može oštetiti caklinu i zubno meso, ako se njome jako pritišće. Potrebno je odabrati kvalitetnu četkicu mekanih vlakana, ne preveliku kako bi mogla pokriti sve plohe. ADA (Američka dentalna akademija) je na temelju zadnjih istraživanja donijela zaključak da je zube dovoljno četkati dvaput dnevno, ujutro i navečer, laganim kružnim pokretima od zubnog mesa prema zubu, prelazeći sve površine zuba. Znate kako se kaže, navečer peremo zube za zdravlje, a ujutro za ljepotu i svježi dah!

Ljudi najčešće četkaju griznu plohu, a zanemaruju ostale pa se karijes razvija baš na zanemarenim mjestima. Preporučujem vam da četkate zube pola sata nakon obroka jer se tako čuva zubna caklina. I zapamtite, mehaničko četkanje zubi je osnova oralne higijene! Zubnu četkicu je potrebno mijenjati 4 puta godišnje, to ispada svaka 3 mjeseca, a u slučaju krvarenja desni, gripe, viroze i drugih bolesti i češće kako bi se odstranila mogućnost prenošenja bakterija.

Postoje i električne četkice za zube. One su optimalne za malu djecu i ljude koji ne znaju dobro četkati zube. Programirane su za vrstu kružnih pokreta, trajanje četkanja te masažu zubnog mesa.

PASTA ZA ZUBE

Dok četkica mehanički odstranjuje prljavštinu s naših zuba, pasta to radi kemijski. Preporučujem vam one na bazi fluora jer dodatno štite zube. Ako vam slučajno ponestane paste za zube, ne preskačite četkanje zubi! Četkica i obična voda bit će u tom trenutku sasvim dovoljne za održavanje higijene. A, sutra trk po novu pastu! Mehaničko četkanje zubi je primarno i važnije od kemijskog čišćenja pastom.

INTERDENTALNA ČETKICA

Gdje ne prolazi standardna četkica, prolazi interdentalna. U potpunosti je atraumatična ako se koristi prema uputi. Prolazi se između zuba samo jednom i to mjesto više ne tretiramo. Na taj način čuva papilu intaktnom, prevenira upalu zubnog mesa i loš zadah jer odstranjuje ostatke hrane. Smatra se da klasičnom četkicom za zube možemo očistiti samo 60% površine, a ostalih 40% može pokriti interdentalna četkica. Zato, koristite ovu četkicu i sačuvajte od karijesa mjesta koja ne može doseći obična četkica!

VODENI TUŠ ZA CIJELU OBITELJ

Vodeni tuš za zube posebno preporučujem pacijentima s ugrađenim implantatima i mostovima, krunicama ili kombiniranim radovima. Zahvaljujući snažnom, tankom mlazu vode, čisti prostor između zubi masirajući istovremeno desni. Zubno meso na taj način očvrsne i sprječava se njegova upala. Tuš prolazi u najskrovitija mjesta između zubi i zubnih nadomjestaka. Budući da ima više nastavaka, može ga koristiti cijela obitelj, ali napominjem da svatko mora koristiti svoj nastavak. Inače smo kontraproduktivni.

TEKUĆINA ZA ISPIRANJE USTA

Tekućina za ispiranje usta reducira i eliminira bakterije te postiže svjež dah. Najbolje su one na bazi klorheksadina. To su antiseptici za lokalnu primjenu. Njih posebno preporučujem pacijentima koji boluju od parodonte bolesti te prije i nakon svakog oralnokirurškog i implatološkog zahvata. Ni u čemu ne treba pretjerivati pa tako ni u ispiranju usta tekućinom.

ZUBNI KONAC

Odlično pomoćno sredstvo za oralnu higijenu je zubni konac jer prolazi tamo gdje ne prolazi četkica. Čisti prostor između zubi i naročito ga preporučujem pacijentima sa zbijenim zubima kojima je otežano čišćenje zubi. Svila konca je navoštena pa lako prolazi u najuže prostore između zubi i tako čisti nedostupna mjesta. Dovoljno je jednom dnevno zube očistiti koncem.

NE ZABORAVITE NA JEZIK!

Strugač jezika služi nam za otklanjanje neugodnog okusa. Učinkovit je kod preveniranja i uklanjanja lošeg zadaha. Na jezik obično zaboravljamo u oralnoj higijeni. Preporučujem da se koristi 1-2 puta dnevno u 5 poteza.

ŠTO KAŽE ZNANOST?

Danas je poznato preko 500 vrsta bakterija koje nastanjuju naša usta. To je mnogo više nego u bilo kojem drugom dijelu organizma. Srećom, većina ih nije opasna, no njih desetak mogu biti pogubne. One su uzročnici patoloških promjena, ali dobra vijest je da ih se lako može kontrolirati i reducirati uz pravilnu oralnu higijenu. Znanost je potvrdila da je kontrola nad plakom danas 100% moguća, a da su krvarenje desni, karijes i halitoza (neugodan zadah), u najvećem broju slučajeva, posljedica loše oralne higijene. Kronična parodontna bolest i granulom mogu uzrokovati: upalu zglobova, srčani i moždani udar, bolesti bubrega, probleme s vidom, srcem, očima i mozgom te dermatološke bolesti. Vidite li sada zašto je oralna higijena preduvjet dobrog oralnog, ali i cjelokupnog zdravlja čovjeka? Na stvari treba gledati holistički.

PROFILAKSA U POLIKLINICI TIM DENT – MILIČIĆ

TIM DENT – Miličić

Osobito smo posvećeni profesionalnoj profilaksi. Ona obuhvaća niz stomatoloških mjera kojima je cilj spriječiti bolesti usne šupljine. Primarna profilaksa podrazumijeva sve postupke koji sprječavaju razvoj karijesa i parodontne bolesti. Tu osobito radimo s najmlađima i roditeljima jer se dobre navike usađuju u najranijim danima.

Želim izbjeći da naši pacijenti krenu neslavnim stopama sunarodnjaka iz istraživanja. I držim se one dobre stare narodne uzrečice da je bolje spriječiti nego liječiti. Profesionalna profilaksa obuhvaća: čišćenje zubnog kamenca, poliranje i pjeskarenje zubi te individualne upute za pravilno samostalno održavanje oralne higijene kako kod pacijenata sa zdravim zubima, tako i kod pacijenata s implantatima i protetskim nadomjescima.

Primarna zadaća stomatologa trebala bi biti prevencija, edukacija i stvaranje odgovornog pacijenta koji dobro brine o svojim zubima i usnoj šupljini, a tek onda liječenje zuba i estetsko dotjerivanje zuba. Na taj način čuvamo zdravlje, sprječavamo bolesti i nepotrebne troškove koji neminovno dolaze kada liječimo zube.

Neka vaš osmijeh bude zdrav osmijeh jer samo zdrav osmijeh je i lijep
osmijeh. Na taj način potvrđujem i viziju poliklinike koja glasi VAŠ OSMIJEH, NAŠA STRAST! Ako imate pitanja i nedoumice, obratite se stručnjacima stomatološke poliklinike TIM DENT – Miličić, posjetite našu službenu web stranicu, kontaktirajte nas na broj telefona 01/38 22 937 ili elektronskom poštom [email protected]

Tekst: Tamara Žaja Miličić
Foto: TIM DENT – Miličić, Pixabay

Učitati još
Zatvori