Jeste li znali koliko ove stvari utječu na zdravlje vaših očiju?

Jeste li znali koliko ove stvari utječu
na zdravlje vaših očiju?

Mnogo ljudi nije svjesno kako svakodnevne aktivnosti mogu utjecati na zdrave oči. Slijedi nekoliko svakodnevnih savjeta koje mogu spriječiti oštećenje vaših očiju.

Spavanje s lećama

Spavanje s lećama nikada nije dobra ideja, jer sprječava dopiranje kisika do vaših očiju.. Pričekajte oko 30 minuta i stavite kapi za oči prije skidanja, jer su vam oči već suhe te biste mogli skinuti gornji sloj rožnice.

Diranje i trljanje očiju

Diranje i trljanje očiju može dovesti do dopiranja bakterija i čestica u vaše oko, kao i do pucanja očnih kapilara i upale od prejakog ili prečestog trljanja oka. Ako morate protrljati oko, držite vjeđe zatvorenima kako biste spriječili bakterije da dođu do vašeg oka.

Gledanje u zaslone cijeli dan

Gledamo u zaslone raznih uređaja gotovo po cijele dane – od računala na poslu, smartphoneova i televizije kod kuće. Neki od liječnika smatraju kako su elektronički zasloni štetni kao i ultraljubičaste zrake, pošto emitiraju plavu svjetlost. Drugi razlog za odmaranje od raznih uređaja jest taj da fokusiranje na određeni predmet satima izaziva naprezanje očiju, što može dovesti do glavobolja i ostalih stanja. Uvijek je pametno uzeti pauzu od 30 sekundi nakon 30 minuta gledanja u ekran. Jednostavno se usredotočite na nešto drugo i trepnite nekoliko puta kako biste odmorili oči i spriječili naprezanje oka.

Neredoviti očni pregledi

Pregledu očiju nije jedina svrha pregled vida, već i potvrda da imate zdrave oči. Svrha očnog pregleda je kontrola cjelokupnog zdravlja oka. Oko nema receptore za bol, tako da neka stanja, poput puknute krvne žile ili tumora, nećete ni osjetiti dok ne počnu utjecati na vaš vid.

Korištenje starih leća i tekućina ili kapi

Možda mislite kako nema ništa loše u čuvanju stare bočice otopine za leće, no mogli biste činiti veću štetu no što mislite. Slana otopina ubija bakterije na kontaktnim lećama, no sastojci nisu učinkoviti ako im je prošao rok trajanja. Isto se može reći i za leće same, koje stoje u sterilnoj otopini koja može izgubiti svoja svojstva. Kapi za oči također imaju rok trajanja na koji biste trebali obratiti pozornost iz navedenih razloga.

Šminka za oči

Nanošenje olovke za oči s unutarnje strane je uobičajena tehnika, no ipak rizična. Kada to radite, miješate olovku za oči s vašim suzama, te vaše oči ili kontaktne leće mogu biti obložene malim česticama šminke. To može smanjiti dotok kisika vašim očima, uzrokujući štetu rožnice i raširiti bakterije koje mogu uzrokovati infekciju. Tekuća šminka za oči je posebice štetna, jer se nalazi u ambalaži koja je podložna skupljanju bakterija, dok je olovka sigurniji izbor jer se gornji sloj neprestano troši. Umjetne trepavice je također dobro izbjegavati. Ukoliko trljate oči ili zaspete s njima, ljepilo za trepavice može ući u rožnicu i dovesti do upale.

Spavanje sa šminkom

Svi ponekad zaspu bez skidanja šminke, no to može učiniti više štete od samo mrlje od maskare na vašem jastuku. Spavanje sa šminkom može začepiti žlijezde oko vaših očiju, a ponekad dovesti i do očnog ječmenca, koji može biti veoma bolan.

Neredovito nošenje sunčanih naočala

Sunčane naočale nisu jedino za ljeto. Neredovita zaštita od UV zračenja može dovesti do vidljivih točaka na bjeloočnicama, oštećenja rožnice ili čak raka kože na vjeđama. Budite sigurni da uvijek nosite sunčane naočale tijekom sunčanih dana kako biste se zaštitili od UVA i UVB zraka.

Ove stvari mogu se činiti jednostavne i bezopasne, no one definitivno mogu dovesti do opasnih stanja koje mogu utjecati na zdravlje vaših očiju. Pronađite vrijeme za sebe i ne zaboravite godišnji pregled očiju, kako biste sačuvali zdrave oči.

O zdravlju očiju piše dr. med., spec. oftalmolog Mirna Belovari

Ako ste primijetili da se zdravlje vaših očiju pogoršalo, posjetite stručnjake. Riješite se dioptrije zauvijek, u poznatoj hrvatskoj Poliklinici Optical Express, koja je broj 1 u Europi za lasersku korekciju vida. Više o postupku, ali i o cijenama te mogućnostima plaćanja, doznajte na web stranici Optical Express.

Foto: Unsplash, Optical Express

Učitati još
Zatvori