Poznati treneri s Instagrama savjetuju kako se pripremiti za trening na otvorenom

Poznati treneri s Instagrama savjetuju kako se pripremiti za trening na otvorenom

Cindy-Sostaric_ColdRDY-2

Ljubiteljica yoge Cindy Šoštarić i fitness trener Drago Pezić zimi vole boraviti na zraku, ali ističu da su slojevito odijevanje i kvalitetni materijali izuzetno važni.

Vježbanje zimi

Niske temperature, česte padaline i općenito nepovoljni vremenski uvjeti koji prate zimski period mogu od vježbanja odvratiti i najmotiviranije vježbače. Većina će se složiti da je u ovakvim uvjetima puno lakše naći izgovor za ostati doma, nego se pokrenuti i odraditi kvalitetan trening. Međutim jednom kad uspijete uhvatiti ritam i ući u trening rutinu, vježbanje na otvorenom postaje pravi užitak. Nakon svakog odrađenog treninga osjećat ćete se bolje, snažnije, motiviranje, zdravije i svaki sljedeći trening bit će lakši.

Drago Pezić 2

No kako bi trening bio što efikasniji, a vama što udobnije, važno je svakako i dobro se pripremiti prije svakog izlaska na otvoreno. U nastavku vam, u suradnji s poznatim Instagram rekreativcima Cindy Šoštarić i Dragom Pezićem donosimo nekoliko ključnih savjeta za vježbanje zimi.

Provjerite vremensku prognozu

Prije nego se počnete spremati za trening, provjerite kakva je vani temperatura, jesu li najavljene padaline i ima li vjetra. Kombinacija niskih temperatura i vjetra mogu boravak vani učiniti posebno izazovnim, zato je vrlo važno znati što vas vani čeka i primjereno se odjenuti. Vjetar može prodrijeti i kroz nekoliko slojeva odjeće i tako osjećaj hladnoće učiniti još neugodnijim. Također ako su za vrijeme treninga najavljene padaline obratite pozornost da vaša oprema bude vodonepropusna kako bi za vrijeme čitavog treninga ostali suhi i lakše održavali tjelesnu toplinu.

Obucite se slojevito

„Jedna od najčešćih grešaka koju radimo prilikom treninga na otvorenom i niskim temperaturama jest da biramo pretoplu odjeću. Slojevito odijevanje je zato najbolji izbor, jer se lakše skidamo i oblačimo ovisno o fazi treninga“, objašnjava Cindy.

Cindy-Sostaric_ColdRDY-

„Prvi sloj neka bude tanji i od funkcionalnog materijala tzv. base layer koji ne upija znoj i zadržava toplinu. Na base layer dodajte jedan topliji sloj koji će vas dodatno grijati. Zadnji sloj neka bude jakna koja će vas zaštiti od vjetra i kiše, ali u isto vrijeme omogućiti oslobađanje određene količine vlage i topline da bi se spriječilo pregrijavanje ili pothlađivanje. Izbjegavajte odjeću od pamuka s obzirom na to da on upija znoj i ubrzo nas počinje hladiti pa su majice od sintetičkih vlakana puno bolji izbor“, naglašava, pak, trener i Polleo ambasador Drago Pezić. Na donji dio tijela nije potrebno oblačiti toliko slojeva jer noge prilikom kretanja generiraju mnogo topline te će najčešće dovoljan će biti par tajica ili trkaćih hlača od sintetičkog materijala. Osim toga zimi pada brzo mrak, pa se svakako preporučuje reflektirajuća odjeća.

Zaštitite glavu, ruke, lice i stopala

U hladnim danima 40 posto topline se gubi kroz glavu, zato je važno da ona bude pokrivena. Osim što će spriječiti gubitak topline, spriječit će i smrzotine i pojavu ispucale kože. Osim klasičnih kapa, za zaštitu vrata i glave danas su iznimno popularni i tzv. buffovi koje vrlo lagano možete prilagoditi i koristiti kao kapu, zaštitu za vrat ili ako je vam postane vruće skinuti i koristiti kao znojnik. Dijelove lica koji ostaju nezaštićeni obavezno zaštitite kremom. Ruke je također vrlo važno dobro zaštititi jer se kroz ekstremitete dodatno gubi oko 30 posto topline. Rukavice neka također budu od materijala koji odbijaju vlagu od tijela, a ako je iznimno hladno možete koristiti rukavice bez prstiju jer će se u njima prsti grijati međusobno. Obratite pozornost i na čarape i tenisice, jer suha stopala posebno su važna za udobnost za vrijeme treninga.

Vodite računa o hidratizaciji

Tijekom hladnijih dana možete osjećati da se manje znojite, ali nemojte se zavaravati i vodite računa o pravilnom unosu tekućine. Dehidracija značajno povećava rizik od ozljeda i usporit će vaše performanse. Ostanite hidratizirani pijući dovoljne količine vode sobne temperature prije, za vrijeme i nakon treninga.

Drago-Pezić-1

Ako ste upravo shvatili da u vašem ormaru nema dovoljno funkcionalne odjeće za trening na otvorenom, zavirite u novu adidas COLD.RDY kolekciju izrađenu od otpornih i prozračnih materijala koji zadržavaju toplinu, a ne propuštaju zrak i vlagu te je dizajnirana kako bi i profesionalnim i rekreativnim sportašima bilo ugodno u hladnim zimskim uvjetima. Nova multi-sport kolekcija osigurava vrhunsku izolaciju, napravljena je od prozračnih tkanina i materijala idealnih za hladne i vlažne kišne dane, modernog je izgleda i jarkih boja i ističe se intuitivnim dizajnerskim detaljima, a dostupna je u trgovinama diljem Hrvatske.

Preporuka

Zatvori