Tamara Žaja Miličić: Zašto morate čistiti zubni kamenac?

Za početak, jer nitko ne želi imati žute naslage na zubima kada se nasmije od srca. O osmijehu sam već pisala puno puta kao jednom od najvažnijih ‘asistenata’ prilikom ostavljanja prvog dojma, a žute naslage na zubima pričaju sasvim jednu drugu priču o vama od onoga što možda očekujete. A to ne želite, zar ne?

Pod zubnim kamencem smatramo tvrde (pigmentirane) naslage na zubima, koje obično uočimo na unutarnjoj strani donjih zuba, kada se i odlučimo na posjet stomatologu. Ustvari je zubni kamenac – zubni plak koji se stvara na zubima svega par sati nakon čišćenja zuba. Stvaranje zubnog plaka na zubima nemoguće je izbjeći, jer se bakterije uvijek iznova stvaraju u našim ustima i pomiješane sa slinom talože na zubima. A ukoliko ga ne čistimo ispravno, on se kroz par dana stvrdne i tvori naslagu bijele ili blijedo žućkaste boje, koju mi prepoznajemo kao kamenac.

Imate li zubni kamenac, jednostavno ne možete održavati potpunu pravilnu oralnu njegu. Zašto?

Mikroskopska konfiguracija zubnog kamenca odlično je skrovište za sve bakterije dentalnog plaka, a posebno je ugroženo održavanje oralne higijene u dijelu između zuba i gingive (zubnog mesa), što predstavlja korijen nastajanja rizika od različitih zubnih oboljenja. Često pacijenti misle kako je određena hrana kriva za stvaranje kamenca i djelomično su u pravu jer mekša hrana ili ona ljepljivija, lakše će zaostati u neprimjetnim skrovištima zuba od tvrde hrane. No, generalno gledajući, zubni kamenac se ne stvara pod utjecajem konzumiranja određene hrane ili pića, samo ga neke namirnice mogu jače i brže pigmentirati. Ukoliko pijemo puno kave, zašećerenih sokova ili crnog čaja, zubni kamenac će s vremenom postati i žuto-smeđi, a to obično onda predstavlja estetski problem.

Kako ukloniti zubni kamenac?

U osnovi, to je bezbolan proces, za kojeg se najčešće koristi ultrazvučni aparat za uklanjanje zubnog kamenca. Zajedno s čišćenjem kamenca uobičajeno se radi i tzv. AIR FLOW®, potpuno bezbolna metoda profesionalnog čišćenja zuba poznatija kao pjeskarenje. Ona uspješno otklanja sve pigmentacije s površine zuba te sprječava nastanak zubnog plaka, karijesa, gingivitisa i parodontitisa. No, ukoliko je zubno meso upaljeno ili ukoliko bolujete od parodontoze, proces može biti neugodan. U takvim slučajevima, pacijentima predlažemo anesteziju kako bismo mogli provesti parodontološki tretman.

Kako zubni kamenac ‘držati’ pod kontrolom?

Pravilnom njegom usne šupljine. Znam, da, to je izgleda odgovor na najveći broj problema koji nas zadese kada je u pitanju dentalna šupljina. No, ako je plak korijen različitih obolijevanja zuba i zubnog mesa, onda je jedini način da ga što češće eliminiramo sa zubi. Četkanje zubi minimalno dva puta na dan, korištenje zubnog konca i vodice za ispiranje zuba mora biti osnova vaše higijene, a samim time će i neprimjetni ali prijeteći plak postati problem iz prošlosti. Kad smo kod parodontne bolesti, u našoj poliklinici – TIM DENT Miličić, uz konvencionalne metode liječenja, koristimo i BIOLASE WaterLase laser. Laser je efikasan u liječenju svih vrsta infekcija  jer odlično dezinficira radno polje i ubija sve bakterije I ono s čim sam već postala dosadna i sama sebi, minimalno svakih šest mjeseci kontrola kod vašeg stomatologa.

dr.med.dent. Tamara Žaja Miličić

Ukoliko imate pitanja obratite se stručnjacima stomatološke poliklinike TIM DENT – Miličić, posjetite službenu stranicu, kontaktirajte ih telefonski na 01/38 22 937 ili e-mailomordinacija@timdent.hr te se naručite na prvi besplatni specijalistički pregled.

TIM DENT – Miličić

Tekst: Tamara Žaja Miličić
Foto: TIM DENT Miličić, Pexels

0