Tamara Žaja Miličić: Zašto ne smijemo zaboraviti na svoje oralno zdravlje u doba koronavirusa?

Tim Dent Miličić oralno zdravlje koronavirus naslovna

Ovu je godinu obilježila sveprisutna korona i okrenula nam živote naopačke. Primorani smo sve više vremena provoditi kod kuće, izolirani od drugih ljudi. Među ljude se uvukao strah pa se sve manje odlučuju na redovite kontrolne preglede kod liječnika opće prakse, specijalista pa tako i kod stomatologa. Razumijemo strah, nikome posljednjih devet mjeseci nije ni ugodno ni lako, pogotovo ako su teže oboljeli od koronavirusa ili su zbog njega izgubili blisku osobu. 

Postoji bojazan kod onkologa da će zbog izbjegavanja odlazaka na redovite godišnje preglede, doći do „pandemije“ onkoloških pacijenata. Ništa manje pozitivne prognoze nisu ni kada je oralno zdravlje u pitanju. 

Kakva je situacija u njenoj stomatološkoj ordinaciji, koje su mjere na snazi, ali i što pojedinci nikako ne bi smjeli zanemariti u doba pandemije kad je riječ o oralnom zdravlju, otkrila nam je jedna od vodećih specijalistica stomatološke protetike dr.med.dent. Tamara Žaja Miličić iz stomatološke poliklinike TIM DENT – MILIČIĆ.

UVJETI RADA U STOMATOLOŠKOJ ORDINACIJI ZA VRIJEME PANDEMIJE 

S obzirom na to da se u stomatološkim ordinacijama, kao zdravstvenim ustanovama, moraju poštivati najstroži protokoli  sterilizacije i dezinfekcije prostora, strojeva, pribora i materijala za rad, sigurnost pacijenata je na najvišem nivou. 

Uostalom, kod nas je i u normalnim vremenima sterilan prostor imperativ. Pribor za rad se sterilizira u tzv. autoklavu – uređaju za  sterilizaciju vodenom parom u medicinskoj struci

Sav steriliziran pribor za rad nalazi se u sterilnim vrećicamahermetički zatvorenima i otvara se neposredno prije no što se stomatolog njime kani koristiti. 

Isto vrijedi i za dentalni materijal. Vadimo ga iz originalnog tvorničkog pakiranja tek kada ide u primjenu. 

Implantati su posebno zaštićeni u svojim pakiranjima jer moraju biti potpuno sterilni zato što idu direktno u kost. Kada ne bi bili tako zaštićeni, postojala bi mogućnost prenašanja neke bakterije, a to bi značilo upalu tzv. periimplantitis, a zatim i gubitak implantata. 

MJERE PREDOSTROŽNOSTI I ZAŠTITE 

U našoj poliklinici poštujemo sve mjere predostrožnosti i zaštite pacijenata propisane odlukama Stožera:  

  1. Poliklinika se redovito provjetrava; ujutro, tijekom radnog dana i pred zatvaranje. 
  1. Na ulazu u polikliniku nalazi se dezinfekcijsko sredstvo koje je svaki posjetitelj poliklinike dužan koristiti prije no što uđe u čekaonicu ili ordinaciju. Pacijenti peru ruke. 
  1. Ispunjava se upitnik o zdravlju vezan za pitanja o koronavirusu. 
  1. Doktori dentalne medicine i asistenti nose propisanu zaštitnu odjeću, maske, naočale, vizire i zaštitne rukavice. 
  1. Nakon svakog pacijenta prostor se temeljito dezinficira. 
  1. Prorijeđeni su termini naručivanja pacijenata kako bi se izbjegla gužva u čekaonici. 
  1. Pacijenti u čekaonici na udaljenosti su 2 m, koliko je propisano za zatvorene prostore. 
Tim Dent Miličić oralno zdravlje koronavirus naslovna

NAJVIŠE SU UGROŽENI STOMATOLOZI 

Kineski centar za kontrolu bolesti i prevenciju (CCDC) proveo je istraživanje koje je pokazalo da je najugroženije medicinsko osoblje, a poglavito stomatolozi koji su u neposrednom dodiru s  izlučevinama pacijenata.  

U ordinaciji TIM DENT-MILIČIĆ provodimo stroge protokole sterilizacije, dezinfekcije i higijene ordinacije, uređaja, materijala i pribora za rad kako bismo pacijentima, ali i zaposlenicima osigurali maksimalnu sigurnost. 

Uvijek je dobro ponoviti da je čistoća pola zdravlja, zato su sada osobna higijena, a u sklopu nje oralna higijena, od osobite važnosti za održavanje zdravlja i imuniteta.  

ZAŠTO JE ZANEMARIVANJE ODLASKA STOMATOLOGU POGUBNO ZA ORALNO ZDRAVLJE? 

Zbog zanemarivanja posjećivanja stomatologa radi pregleda i redovitog čišćenja zubnog kamenca, definitivno će mnogi oboljeti od karijesa, gingivitisaparodontitisa i slično. 

Primjećuje se trend izbjegavanja odlaska stomatologu. Pacijenti se odlučuju na posjet samo kada je u pitanju hitan slučaj, kao što je neizdrživa zuboboljagranulomtrauma zuba i slično. 

Danas koristim priliku da vam skrenem pažnju na iznimnu važnost održavanja optimalne oralne higijene i potaknem vas da posjetite svog stomatologa te da ne pogoršavate svoje dentalne probleme za vrijeme koronavirusa jer se ne zna kada će ova pošast prestati i koliko ćemo još dugo morati živjeti s njom.  

Bojim se da ćemo, kada sve ovo prođe, imati „pandemiju“ karijesa, koji je već ionako godinama jedna od najraširenijih bolesti čovječanstva. Mislim da će dentalna slika čovječanstva biti još i gora. 

Tim Dent Miličić oralno zdravlje koronavirus naslovna

OBOLITE LI, NAKON ŠTO BOLEST PROĐE, MIJENJAJTE ČETKICU! 

Ako ste bili zaraženi koronavirusom, najbolje je da četkicu za zube, ma koliko ona bila nova, odmah zamijenite novom. Osjetite li krvarenje zubnog mesa, vrijeme je za posjet stomatologu jer je najvjerojatnije da imate gingivitis. On se može liječiti. Ako se ne liječi, preraste u parodontitis koji se ne može do kraja izliječiti, tek zaliječiti. Parodontitis je glavni razlog rasklimanih zubi i gubitka zdravih zubi. 

Ovdje više nije pitanje estetike, već zdravlja i života zubi. 

Zato, shvatite ozbiljno ovaj problem i posjetite bez straha stomatologa. 

U vremenu smo kada je zdravlje prioritet, a estetika malo gurnuta u drugi plan. No, do lijepog osmijeha možete i u ovim vremenima. Ne morate se bojati jer sigurnost pacijenata u stomatološkim ordinacijama je na najvišem nivou uz sterilne uvjete.  

Danas nam je osmijeh potreban više nego ikada. A, zdrav osmijeh je preduvjet zdravlja kompletnog organizma

Vaš osmijeh, naša strast. 

Ako imate pitanja i nedoumica, obratite se stručnjacima stomatološke poliklinike TIM DENT – Miličić, posjetite našu službenu web stranicu www.timdent.hr, kontaktirajte nas na broj telefona 01/38 22 937 ili elektronskom poštom ordinacija@timdent.hr. 

Foto: Bojan Zibar

0