Pitale smo Zvonimira Franića kako riješiti problem suhe i ispucale kose

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Objavu dijeli SalonFranić (@salonfranic)

Mnoge od nas bore se s ispucalom kosom na dnevnoj bazi i stalno smo u potrazi za rješenjima kako kosu obnoviti, ali i zaštititi i prevenirati daljnja oštećenja. Na ruku nam ovih dana definitivno ne idu niske temperature, jer već boravimo u grijanim prostorijama koje dodatno isušuju našu kosu i kožu. Ima li ispucaloj kosi spasa, je li šišanje jedino rješenje i kako ju zaštititi od dehidracije i pucanja, otkrio nam je naš poznati frizerski stilist Zvonimir Franić iz Salona Franić.

1. Oštećena i ispucala kosa danas je jedna od najčešćih zamjerki brojnih žena – što sve utječe na ovakvo stanje i koliku ulogu u tome igra naš užurbani životni stil?

Na pojačano oštećivanje kose utječu i mehanički i vanjski faktori. Mehanički oštećujemo vlas već samom upotrebom fena pri sušenju kose, a isto vrijedi i za tapiranje, te peglanje i uvijanje kose, posebice ako se pojedini postupci ponavljaju prekomjerno ili izvode nestručno te se kosa učestalo i predugo tretira na invazivan način. Vremenski uvjeti poput izlaganja suncu i vjetru, jednako kao i na kožu, nepovoljno utječu i na kosu. Pritom vlas dodatno isušuje i čini je lomljivom i morska sol, stoga je tijekom ljetnih mjeseci izuzetno važno pravilno pranje kose i adekvatna njega.

2. Kako ti u svom salonu pristupaš problemu suhe i ispucale kose? 

Ukoliko nam nije primarno sačuvati dužinu, najbrži i najefikasniji lijek za suhe i ispucale vrhove su škare, odnosno kvalitetno skraćivanje kose. Čest je slučaj da klijentica pušta kosu i ne može prihvatiti kraću formu frizure – tada nastupamo s intenzivnim njegama hidratacije i hranjenja vlasi, te koristimo i neke dodatne tehnike koje vraćaju kosi zdrav izgled.

3. Je li rez nužan ili stvar mogu spasiti i profesionalni preparati/tretmani za kosu?

Iako je rez najbrže rješenje za ispucale vrhove, postoje i druge tehnike koje prakticiramo u slučajevima kada želimo sačuvati dužinu. U Salonu Franić često radimo velaterapiju: 

Velaterapija je profesionalna tehnika paljenja određenih pramenova kose plamenom svijeće, pod točno određenim kutem i uz prethodno tretiranje kose profesionalnim preparatima namijenjenim isključivo za postupak velaterapije.

Paljenje kose zvuči pomalo zastrašujuće, no u profesionalnom okruženju i uz primjenu adekvatnih preparata za tretman velaterapije, plamenom svijeće se precizno uklanjaju ispucali vrhovi čitavom dužinom kose. Velaterapija završava minimalnim šišanjem vrha svakog tretiranog pramena i idealan je postupak za sve klijentice koje žele sačuvati dužinu, a pritom imati zdravu kosu. Za one malo manje hrabre postoji tretman poznat kao hair dusting. To je posebna tehnika šišanja kose kojim se površinski obuhvaća kompletna dužina kose. Pri hair dustingu frizer na određeni način odjeljuje kosu u pramenove te savijanjem svakog pojedinog pramena mehanički škarama uklanja samo ispucale vrhove vlasi. Postupak je tehnički zahtjevan, stoga traje i do 3 sata, no jednako kao i velaterapija rezultira očuvanjem dužine te klijentica može istovremeno imati i dugu i posve zdravu kosu.

4. Koji su proizvodi tvoji favoriti za kosu kojoj je potrebna dubinska obnova vlasi? 

Za dubinsku obnovu vlasi u salonu preferiramo Kerastase Fusio Dose tretman. Klijentice ga apsolutno obožavaju jer ima instantni wow! efekt – naime promjena u teksturi vlasi vidljiva je odmah i već nakon prvog tretmana. Iz portfolia Kerastase njege koristimo i tretman poznat kao fibroplastika pri kojem se kombiniranjem više njegujućih preparata zacjeljuje i oporavlja ispucani vrh vlasi što klijentici omogućuje preskočiti barem jedno šišanje.

5. Što izbjegavati ako već imamo problema s ispucalim vlasima?

Ispucale vrhove je najbolje spriječiti pravilnim pranjem kose u adekvatnim šamponima i redovitim korištenjem profesionalnih preparata za njegu kose kod kuće, a ne samo u salonu. Njege u salonu su svakako intenzivnije, no mi uvijek preporučamo održavanje kontinuiteta njege tako da je kosu poželjno hraniti i hidratizirati i kod kuće. Ukoliko se ipak pojavi problem ispucalih vrhova vlasi, važno je smanjiti učestalost invazivnih postupaka koji uključuju izlaganje kose visokim temperaturama, što znači izbjegavati prekomjerno peglanje i uvijanje kose. 

Foto: Instagram

0