Najčešće greške pri čišćenju lica koje smo svi barem jednom napravili

@eleanorpendleton

Čiščenje lica neizostavan je dio svakodnevne beauty rutine. Svatko ima svoj način i omiljene preparativne proizvode, no svima je zajednička jedna stvar – želimo da nakon čišćenja lice bude čisto, ali ne i iziritirano preinvazivnim metodama i proizvodima. Iz tog razloga, donosimo nekoliko grešaka koje su najčešće prilikom čišćenja lica te savjete kako ispravno očistiti lice. Stručnjaci kažu da neki korak koji se činio nevažan ili sasvim jednostavan, ako je napravljen na pogrešan način, može imati ogromne implikacije na kožu. S druge strane, problem s kožom mogu imati i oni koji preskaču čiščenje lica te ga čiste samo ujutro ili samo navečer. Nužna su oba koraka ako vam je cilj zdrava i lijepa koža.

Prva greška koju mnogi rade, a da toga nisu ni svjesni je prekomjerno čišćenje. Naime, mnogi preko lica prelaze i nekoliko puta različitim tonicima i losionima, no stručnjaci kažu da se pravi problem zapravo krije u kozmetičkoj torbici. Naime, ako na lice stavljate mnogo primera, pudera ili pudera u prahu, savjetuju da se promijeni make up rutina, odnosno, umjesto dodavanja još jednog proizvoda za čišćenje lica, potrebno je promijeniti i olakšati make up te ga učiniti prozračnijim. Glavni naglasak pri odabiru novog proizvoda treba biti na formuli koja ne začepljuje pore, već omogućuje koži da diše.

@eleanorpendleton

Druga greška je prekomjerno “ribanje” lica. Beauty stručnjaci kažu kako često znaju vidjeti da žene, u namjeri da im lice bude što njegovanije i čišće, koriste previše preparata koji su pregrubi za lice. Umjesto invazivnih “alata”, bolje je koristiti nježne proizvode od muslina kojeg ćete kombinirati sa sredstvom za čišćenje za vaš tip kože. Također, treba napraviti razliku u čišćenju lica u jutarnjoj i večernjoj beauty rutini. Jutarnja rutina treba biti lagana, hidratizirajuća i uravnotežena, dok ona noćna treba biti itenzivnija kako bi se iz pora uklonila šminka, prljavštine iz okoliša i bakterije koje su se nakupile tijekom dana.

@eleanorpendleton

Treća se greška odnosi na uporabu pregrubih sredstava za piling, u želji da što više kožu očistimo i oslobodimo od mrtvih stanica. Bitno je zapamtiti da koža ima sloj koji se naziva epiderma, a djeluje kao štit od loših utjecaja poput UV zraka, zagađenja iz okoliša i bakterija, a istovremeno štiti kožu te sprječava njezinu dehidriranost. Prekomjerno čišćenje i piling mogu uništiti epidermu, a uništavanje zaštitnog sloja dovodi do crvenila, suhoće i osjetljivosti. Beauty stručnjaci preporučuju uporabu tekućih pilinga koji nježno odstranjuju mrtve stanice kože.

Posljednja se greška odnosi na pogrešnu temperaturu vode prilikom uklanjanja šminke i čišćenja lica. Naime, koža voli dosljednost, a iznenadne promjene temperature mogu omesti zdravlje stanica. Mnogi vjeruju u mit kako prvo treba lice umiti vrućom vodom, a zatim se poprskati hladnom vodom, no to je uistinu – samo mit. Umjesto toga, bolji je odabir mlaka voda, i ujutro i navečer.

Foto: Instagram (@eleanorpendleton)

0