7 trikova za zdraviju i još dužu kosu do ljeta

kosa5

Kosa je jedan od detalja koji nas vizualno određuju, pa ne čudi činjenica da je duga, zdrava, čvrsta i meka kosa jedan od poželjnijih modnih dodataka. Učestalo bojenje, upotreba pegle i figara, nepravilno sušenje… samo su neki od razloga zbog kojih kosa postaje beživotna i suha, lako puca te nam se može činiti da je uvijek na istoj dužini. Kako bismo obnovili svoju kosu potrebno je puno strpljenja i volje jer rezultati ne dolaze preko noći, ali uloženi trud na kraju će se i više nego isplatiti.

Kako bi vaša kosa do ljeta zasjala u najboljem mogućem svjetlu pronašli smo nekoliko trikova koji će potaknuti rast i podariti vam kosu iz snova.

ULJE ZA KOSU

Nanosite ulje za kosu jednom tjedno, pustite da djeluje desetak minuta i temeljito isperite. Možete napraviti i uljnu masku koja se sastoji od jedne kuhinjske žlice kokosovog ulja i jedne kuhinjske žlice bademovog ulja. Na taj način hranite svoju kosu.

kosa3

SVILENE JASTUČNICE

Pamučne jastučnice u snu često ‘zapetljaju’ kosu i jutarnje četkanje završi velikom količinom kose na podu. Svilene jastučnice imaju mekanu i glatku teksturu pa se kosa neće zapetljavati niti gužvati pri spavanju.

MASAŽA VLASIŠTA

Ova metoda, osim što je ugodna, poboljšava cirkulaciju krvi i oslobađa dotok hranjivih tvari u vlasište. Kako bi se postignuo željeni rezultat, masažu vlasišta potrebno je prakticirati dva puta tjedno.

kosa6

IZBJEGAVAJTE VRUĆU VODU

Vruća voda može oštetiti i isušiti kosu micanjem njezinog prirodnog ulja. S druge strane pranje u hladnoj vodi jača korijen kose, smanjuje nečistoće i pokreće cirkulaciju. Između vruće i hladne vode preporučamo napraviti kompromis i kosu prati u mlakoj vodi.

REDOVITO ŠIŠANJE

Upravo redovito šišanje vrhova pospješit će rast kose jer na taj način nema zastoja u protoku hranjivih tvari. Stoga svakih šest do osam tjedana ugovorite termin kod frizera.

ZDRAVA PREHRANA

Važna je za sve, pa tako i za rast kose. Preporučuje se unos zelenog povrća, orašastih plodova, ugljikohidrata i proteina, plave ribe i žutanjaka.

kosa4

ZAMOTAVANJE MOKRE KOSE

Mokra kosa je osjetljiva i kada je zamotamo u ručnik odmah nakon pranja riskiramo pucanje vrhova. Umjesto toga kosu možete lagano trljati ručnikom i na taj način izbjeći oštećenja.

M.S.

Foto: Shutterstock, Wildfox.com

0