Tamara Žaja Miličić: Kako ukloniti strah od posjete stomatologu?

Tamara Žaja Miličić: Kako ukloniti
strah od posjete stomatologu?

tim-dent-6-1080x1618

Jeste li ikada pomislili da bi odlazak stomatologu mogao biti opuštajuće iskustvo? Bez straha i neugode?

Strah od javnog nastupa, strah od visina, strah od smrti… Sve su to više ili manje utemeljeni strahovi, ali ako ljude pitate čega ih je najviše strah, velika većina reći će – stomatologa! Strah je to s kojim se susrećemo u najranijoj dobi, a pogađa podjednako muškarce i žene, odrasle i djecu. Zvuk bušilice, sterilni miris ordinacije, bol i veliki broj instrumenata u ustima, najčešća su sjećanja koja se povezuju sa stomatološkim ordinacijama.

tim-dent-1-1080x1618

Mnogi strah od stomatologa nikada ne prevladaju, čak ni u odrasloj dobi, što uzrokuje izostanak pravilne zdravstvene skrbi, čime se stanje zubi pogoršava, a svaki posjet stomatologu je nova trauma, koja povećava strah. Iz tog začaranog kruga teško se izvući, pogotovo ako već dugi niz godina izbjegavate odlazak stomatologu. No, dobra vijest je da je napretkom tehnologije, napredovala i dentalna medicina, što uvelike olakšava zahvate i procedure kod pacijenata.

Za pacijente koji pate od dentalne fobije ili ih očekuje dugotrajniji, opsežniji zahvat ili operacija, u Poliklinici TIM DENT Miličić doskočili smo tom problemu postupkom svjesne sedacije uz pomoć tzv. rajskog plina. Tehnika sedacije pacijenata plinom je u upotrebi dugi niz godina u Americi i mnogim europskim zemljama. U našoj Poliklinici provodi se pomoću Master Flux PLUS aparata te smo tako jedni od rijetkih u Hrvatskoj kod kojih se svjesna sedacija primjenjuje inhalacijskom metodom, a ne intravenskim putem.

jenn

O čemu se tu radi?

Rajski plin, tj. dušični oksidul inhalira se u kombinaciji s kisikom putem maskice za nos te opušta pacijenta, uklanja strah i nelagodu, umanjuje podražaj na povraćanje, smanjuje osjećaj za vrijeme, umanjuje traumu od zahvata. Pacijent je relaksiran, nesvjesan vremena i samog zahvata, ali budan i može komunicirati s liječnikom. Prednosti su velike i za pacijenta i liječnika. Najvažnije je da pacijent gubi strah od zahvata i osjećaj za vrijeme.

Tretman se pacijentu čini znatno kraćim, a samim time i manje neugodnim iskustvom. Sedacija ne uzrokuje nikakve nuspojave i plin se ne uključuje u metaboličke procese u organizmu. Sav plin koji se udahne, preko pluća se i izdahne. Idealno je rješenje za djecu koja nerado odlaze stomatologu, odrasle osobe koje osjećaju nelagodu ili strah, osobe koje imaju jak podražaj na povraćanje. Kontrolirana primjena kisika i dušičnog oksidula inhalacijskim putem, također, smanjuje emocionalni stres, percepciju boli i tjeskobu. Zahvaljujući tome olakšana je suradnja s liječnikom, a vitalni refleksi ostaju nepromijenjeni.

Strah od stomatologa

Svjesna sedacija omogućuje stomatologu nesmetan rad iz razloga jer u potpunosti uklanja strah, osjećaj panike i nelagode, smiruje pacijenta, te ujedno omogućuje da zahvate zbog kojih je pacijent koji pati od dentalne fobije morao dolaziti i po nekoliko puta u našu stomatološku ordinaciju, sada možemo izvesti u samo jednom posjetu i to uz potpuno odsustvo straha i boli čime se štedi i pacijentovo dragocjeno vrijeme.

Primjena svjesne sedacije upotrebom dušičnog oksidula, takozvanog rajskog plina, trenutno doživljava pravi procvat u svijetu dentalne medicine. Zahvaljujući tome, strah od stomatoloških ordinacija postaje stvar prošlosti, a posjet stomatologu pretvorit će se u ugodno i opuštajuće iskustvo.

 

Tekst: Tamara Žaja Miličić

Foto: Sanja Jagatić, TIM DENT, Instagram

Učitati još
Zatvori