Sastojci u anti-age kremama i jesu li učinkoviti?

VITAMIN C

Vitamin C je od davnina poznat kao lijek protiv skorbuta i do 18. stoljeća pomorci su znali da će konzumiranjem citrusnog voća spriječiti tu bolest poveznu s poremećajem zubiju, krvarenjem, promjenama na koži i mentalnim pogoršanjem. Kasnija su ispitivanja pokazala da je vitamin C izvrstan anti-age sastojak. On neutralizira slobodne radikale i sprječava njihov daljnji štetni učinak, štiti od vanjskih štetnih utjecaja i neophodan je u sintezi kolagena.

Pozitivan učinak vitamina C na kožu vidi se po poboljšanoj hidrataciji, smanjenju bora, vraćenom sjaju kože i smanjenju hiperpigmentacija (smeđih mrlja). Ispitivanja su pokazala da oralno primljen vitamin C ne povećava razinu vitamina C u koži jer je transport iz gastrointestinalnog trakta ograničen. I tada je počela strelovita popularnost krema s vitaminom C. Međutim, vitamin C je izrazito nestabilna molekula koja pod djelovanjem UV zraka ili na zraku gubi svoju antioksidativnu sposobnost i postaje neaktivna. Osim toga, lokalno primijenjen teško prodire kroz kožu, a sinteza kolagena odvija se u dubljim dijelovima – dermisu kože.

narance-shutterstock

Zbog toga je prilikom kupnje anti-age proizvoda s vitaminom C izrazito važno imati na umu ove činjenice. Vitamin C je najdjelotvorniji u koncentraciji od 10 – 20%, bolje prodire kroz kožu u obliku seruma nego u obliku kreme, a bitan je i pH proizvoda jer vitamin C bolje prodire pri niskom pH te je preparat bolje držati u tamnoj bočici i treba paziti da je dobro zatvoren. Čim promijeni boju u smeđu, znači da je oksidirao i izgubio djelotvornost. Vitamin C se nanosi ujutro, a osobito je bitno da ga koriste pušači, oni koji su često i mnogo izloženi UV zrakama ili ostalim štetnim čimbenicima.

RETINOL

U porodici retinola nalazi se nekoliko različitih tvari, a to su lipofilni derivati vitamina A koji jednostavno prodiru u epidermis. U porodici se nalaze betakaroteni, retinol, tretinoin, tazaroten i adapalen. Jako je važna njihova uloga u prevenciji starenja kože, ali i u liječenju fotostarenja, zatim u liječenju akni, hiperpigmentacija ili melazme. Djelovanjem vitamina A na kožu dolazi do pojačane sinteze kolagena i, u usporedbi s kolagenom III, sprječava se razgradnja kolagena, pojačana je kompaktnost stratuma corneuma (najpovršnijeg sloja kože) te dolazi do manjeg nakupljanja melanocita u bazalnim stanicama. Međutim, iako su učinkoviti, imaju i nuspojave. Najizrazitija nuspojava je crvenilo kože, iritacija, ljuštenje i suhoća. Preporučuje ga se u početku nanositi svaku drugu ili treću večer, a poslije toga se može primjenjivati svaku večer.

HIJALURONSKA KISELINA

Hijaluronska kiselina prirodni je polisaharid (ugljikohidrat) u ljudskom tijelu koji može vezati preko 1000 puta svoje težine u vodi. Jedna je od osnovnih komponenti uključenih u prirodni sastav kože. Hijaluronska kiselina dubinski hidrira kožu, vežući za sebe čestice vode. Starenjem kože dolazi do smanjivanja udjela hijaluronske kiseline u sastavu kože, zbog čega ona gubi glatkoću i svježinu te postaje sklonija vidljivijim borama. S opadanjem razine hijaluronske kiseline u koži smanjuje se i mogućnost kože da zadržava vodu i vlažnost, a rezultat je suha i naborana koža. Međutim, hijaluronska kiselina primijenjena lokalno jako teško prodire kroz gornji sloj kože, epidermis, i teško dolazi do dermisa. Najbolje ju je primijeniti u obliku mezoterapije i hijaluronskih filera jer tada dopire na pravo mjesto.

KOLAGEN

Kolagen je vrsta proteina sadržana u prirodnom sastavu kože, odnosno u dermisu. Kolagen daje koži čvrstoću i omogućava izdržljivost. Kada je udjel kolagena dovoljan, koža je otpornija na utjecaje vanjskih faktora. Kolagen također osigurava koži bolju regeneraciju i brže obnavljanje nakon povreda. Da bi mogao prodrijeti kroz kožu, molekula mora biti izrazito malena što je jako teško postići u pripravcima koji se primjenjuju lokalno (na određeno područje kože). Ipak, popularnost tih proizvoda leži u činjenici da kolagen i drugi proteini koje ti pripravci sadrže ostavljaju film na koži koji popunjava nepravilnosti na površini. Kada se proizvod osuši, proteinski film se stegne, uzrokujući suptilno zatezanje bora na koži. Iako se radi o moćnim anti-age sastojcima, njihova lokalna primjena može biti otežana prijenosom u kožu. Stoga je uz lokalnu terapiju idealno koristiti i mezoterapiju i microneedling kako bi se omogućila sigurna primjena navedenih sastojaka u pravi nivo kože gdje će imati maksimalnu učinkovitost.

 

Tekst: Dr. Željana Bolanča (Estetica.hr)

Foto: Shutterstock, Instagram

0