Njega usana ljeti

O usnama najviše brige vodimo zimi kada ih hladan zrak i vjetar isušuju i uzrokuju ispucanost. Sunce, more i visoke temperature također štete usnama, ali većina nas to često zaboravlja, pa ne stavljamo zaštitni faktor i ne njegujemo ih na pravi način.

004-1

Važno je usne zadržavati mekim i hidratiziranim kako biste ih zaštitili od štetnih UV zraka. To ćete najbolje učiniti dobrim balzamom za usne zaštitnog faktora 15 ili više. Osim što će takav proizvod štiti usne od sunčevih zraka, zadržat će ih mekim i hidratiziranim. Balzam je bitno nanositi svaki dan, bez obzira planirate li se duže izlagati suncu ili ostati u hladu. Birajte one od pčelinjeg voska jer će duže ostati na usnama i zadržati vlažnost. Ono što svakako trebate izbjegavati su prozirna sjajila i sjajni ruževi jer oni reflektiraju UV zrake. Radije nanesite mat proizvode sa SPF-om od 15 ili više.

005-2

Ne zaboravite na piling. Zimi nam je to dio rutine, ali mrtve stanice kože potrebno je uklanjati i ljeti. Dobar piling, osim što će omogućiti usnama obnavljanje, još će ih i nahraniti. Možete sami napraviti svoj od maslinovog ulja i šećera ili kupiti gotovi od prirodnih sastojaka. Ako ga radite navečer, noćnu kremu nanesite i na usne kako bi bile hidratizirane, a tijekom dana koristite balzam.

001-3

Pravilna prehrana također je bitna za njegu usana. Omega-3 masne kiseline, te vitamin E i C od velike su važnosti jer će vas opskrbiti antioksidansima i nutrijentima koji štite od sunca. U ljetnim mjesecima voća ne nedostaje, pa dozu vitamina potražite u šarenom sezonskom voću koje je idealno za voćnu salatu i osvježenje prilikom visokih temperatura. Osim pravilne prehrane, za zdravu i hidratiziranu kožu i usne presudna je i dovoljna količina vode, zato ne zaboravite sa sobom uvijek ponijeti bocu vode i piti preporučene dvije litre dnevno.

Foto: Billabong, Jacquie Aiche

0