Tamara Žaja Miličić: Kako odabrati pravog stomatologa

Tamara Žaja Miličić: Kako
odabrati pravog stomatologa

unnamed (1)

Iako na tržištu postoji relativno velik broj stomatologa ponekad je teško pronaći onog kojim ćemo dugoročno biti zadovoljni. Ne postoje jasno definirana i jednostavna pravila prema kojima možemo utvrditi je li neki stomatolog bolji od drugoga i hoćemo li biti zadovoljni odabirom, no postoje pojedini pokazatelji da ste na pravom mjestu. Svakako odaberite polikliniku jer ćete tako na jednom mjestu dobiti cjelovitu uslugu i pri tome obratite pozornost na izgled prostora, provjerite reference i stručnost osoblja te cijenu stomatoloških usluga.

Vrhunska poliklinika posjeduje cjelovitu medicinsku infrastrukturu – od laboratorija do stomatoloških ordinacija opremljenih najmodernijom stomatološkom aparaturom, opremom i materijalima. Ordinacije stomatologa unutar poliklinika uvijek će biti čiste i uredne te dizajnirane i osmišljene na način da zadovolje visoke estetske i funkcionalne uvjete. Na što sve vrijedi obratiti pozornost pri izboru pravog stomatologa i koje sve stomatološke usluge možete zatražiti, savjetuje nova Journal.hr kolumnistica i jedna od vodećih estetskih stomatologinja, dr. med. dent. Tamara Žaja Miličić iz poliklinike TIM DENT Miličić.

Najvažnija stavka u donošenju odluke svakako je visoka razina stručnosti liječnika stomatologa. Stoga, treba potražiti polikliniku koja okuplja multidisciplinarni tim koji individualiziranim pristupom i kontinuiranim ulaganjem u edukaciju i razvoj u potpunosti udovoljava kriterijima izvrsnosti. Raspitajte se o pojedinim stomatolozima u timu te njihovim užim područjima specijalizacije, iskustvu i referencama. Vrlo je važno da zahvate iz pojedinih područja stomatologije obavljaju specijalisti za ta područja čime se osigurava najviša razina stomatološke usluge.

Vrhunska stomatološka poliklinika nudi brojne stomatološke usluge pri čemu koristi suvremene tehnike i najmodernije materijale. Jedan od sigurnih pokazatelja da ste došli u ruke stručnjaku svakako je sloboda da mu objasnite u čemu je problem i da na sva postavljena pitanja dobijete konkretan i stručan odgovor. Dobar stomatolog će, na temelju trenutne situacije, ponuditi nekoliko mogućih opcija, predložiti onu koja najbolje odgovara pacijentu i koja će dati dugotrajne i zadovoljavajuće rezultate. Isto tako, dobar stomatolog se nikada neće upustiti u pružanje usluge bez da sazna sve potrebne informacije o povijesti bolesti općenito kao i životnim navikama pacijenta.

unnamed (2)

Obratite pažnju i na traženu cijenu za određenu stomatološku uslugu. Tu treba biti oprezan jer cijene koje su znatno niže od prosječnih cijena na tržištu za istu stomatološku uslugu zasigurno imaju razlog koji to opravdava. Niža cijena često je povezana s lošijom kvalitetom stomatološkog rada ili usluge i sa sobom nosi uporabu jeftinijih materijala te opreme, što nerijetko dovodi do dodatnih troškova u budućnosti. S druge strane, niti previsoke cijene ne jamče uvijek vrhunsku kvalitetu.

Osim cijene, obratite pažnju i na način komunikacije pojedinih poliklinika. Posebno treba biti pažljiv pri odabiru poliklinike koja se nametljivo oglašava nudeći neke nove i revolucionarne tehnike, koje probleme u usnoj šupljini mogu riješiti brzo, jednostavno i nadasve jeftino.

Vrhunske stomatološke poliklinike najčešće imaju dugu tradiciju te njeguju besprijekoran imidž i reputaciju, dok im je najbolja promocija preporuka zadovoljnih pacijenata. U svakom slučaju, koga god odabrali bitno je da mu apsolutno vjerujete i da u konačnici budete zadovoljni pruženom uslugom.

unnamed (3)

STOMATOLOŠKE USLUGE I RJEČNIK OSNOVNIH POJMOVA 

Svaka stomatološka poliklinika trebala bi imati točno definirane usluge koje pružaju svojim pacijentima, a koje su u skladu sa specijalizacijom stomatologa koji u njoj rade. Uz obveznu dijagnostiku, moderna stomatologija se dijeli na: implantologiju, ortodonciju, estetsku stomatologiju, stomatološku protetiku, oralnu kirurgiju, paradontologiju, restaurativnu stomatologiju i endodonciju te dječju stomatologiju.

  • IMPLANTOLOGIJA

Svaka osoba kojoj nedostaje jedan ili više zubi, a pritom želi pouzdano rješenje za problem bezubosti, smatra se potencijalnim kandidatom za ugradnju zubnog implantata. Riječ je o sofisticiranim vijcima izrađenima od titana i njegovih legura, koji se ugrađuju u čeljusnu kost imitirajući tako korijen novog zuba. Najnovija metoda u implantologiji nazvana je All-on-4, a čini ju postavljanje 4 titanska implantata u gornju, donju ili obje potpuno bezube čeljusti. Slična terapija je i All-on-6, ali se u čeljust, ugrađuje šest implantata na koje se nakon zarastanja fiksira keramički most koji u potpunosti nadomješta izgubljene prirodne zube.

peter-kasprzyk-110926

  • ORTODONCIJA

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zubi. Aparatići kojima se zubi vraćaju u pravilan položaj mogu biti fiksni i mobilni, a odluku o optimalnom rješenju za svaki pojedini slučaj donosi specijalist ortodoncije. Za pacijente koji imaju otpor prema vidljivim aparatićima, odnosno onim postavljenim na prednju stranu zuba, rješenje su zaobljene bravice koje se postavljaju s unutarnje strane zuba ili gotovo nevidljivim aparatićem za zube pod nazivom Invisalign®.

unnamed

  • ESTETSKA STOMATOLOGIJA

Estetska stomatologija gotovo da stavlja pod zajednički nazivnik sve grane stomatologije jer osim postizanja savršene funkcije zubi, svi provedeni zahvati moraju udovoljiti i visokim estetskim kriterijima. Tu se ubrajaju izbjeljivanje zubi, čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje, postavljanje ljuskica i krunica te gingivoplastika, korekcija nejednake razine zubnog mesa na svim zubima.

  • STOMATOLOŠKA PROTETIKA

Dentalna protetika bavi se izradom krunica, mostova i proteza kojima se nadomještaju izgubljeni zubi te sprječavaju i rješavaju nepravilnosti zubnog niza. Protetika se dijeli na fiksnu koja obuhvaća zubne krunice i mostove i mobilnu odnosno zubne proteze. U uskoj je vezi sa estetskom stomatologijom.

  • ORALNA KIRURGIJA

Oralna kirurgija podrazumijeva liječenje složenih funkcijskih i estetskih deformacija zubi provođenjem kirurških zahvata unutar usne šupljine. Najčešće obuhvaća vađenje zuba (ekstrakciju), vađenje umnjaka (alveotomiju), uklanjanje vrška korijena zuba (apikotomiju) te kortikotomiju, postupak olakšavanje izrastanja zuba koji nisu izbili na površinu.

  • PARADONTOLOGIJA

Paradontologija je specijalistička grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem potpornih struktura zuba te je nakon karijesa najraširenija bolest usne šupljine. Jedan od najčešćih simptoma bolesti parodonta je crvenilo zubnog mesa, povlačenje desni te u kasnoj fazi klimanje i ispadanje zuba, koje se može spriječiti ispravnim i redovitim četkanjem zuba te korištenjem zubnog konca.

  • RESTAURATIVNA STOMATOLOGIJA I ENDODONCIJA

Restaurativna stomatologija temelj je dentalne medicine, a odnosi se na liječenje i popravljanje zuba oštećenih karijesom. Restaurativna stomatologija bavi se liječenjem vanjskog dijela zuba plombama ili ispunima dok se endodencija bavi liječenjem unutrašnjosti odnosno korijena zuba.

  • DJEČJA STOMATOLOGIJA

Djeca su podložna razvoju karijesa već u prvim godinama života. Nicanje prvih dječjih zubića trebao bi biti znak roditeljima da svoje dijete odvedu na prvi pregled liječniku dentalne medicine, kako bi se na vrijeme otkrili eventualni problemi u oralnom zdravlju djeteta. Potrebno je očuvati mliječne zubiće djeteta jer oni čuvaju mjesto onim trajnima te prilikom izrastanja usmjeravaju rast trajnih zuba. Najbolja metoda za očuvanje zuba od karijesa je flouridacija, postupak premazivanja mliječnih i trajnih zuba fluorom u obliku tekućine, gela ili laka.

 

Tekst: Tamara Žaja Miličić

Foto: TIM DENT, Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori