Journal kolumnistica: Tamara Žaja Miličić

Journal kolumnistica: Tamara
Žaja Miličić

tim-dent-2

Danas vam predstavljamo našu novu kolumnisticu dr. med. dent. Tamaru Žaju Miličić, specijalisticu stomatološke protetike u poliklinici TIM DENT – Miličić. Tamara će za Journal.hr odgovarati na najčešća pitanja vezana uz stomatologiju, pokušati umanjiti taj strah od odlaska zubaru, donijeti novosti iz svojeg polja stručnosti, otkriti tajne savršenog osmijeha i brojne druge stvari.

Tamaru smo upitali nekoliko pitanja o njenoj profesiji – intervju čitajte u nastavku.

tim-dent-4

Journal kolumnistica – Tamara Žaja Miličić

1. Iza vas je višegodišnje školovanje i specijaliziranje. Zašto baš stomatologija?

Još kao dijete sam voljela pomagati ljudima i san mi je bio postati liječnicom. No, s godinama se nekako taj san malo izmijenio i zaljubila sam se u stomatologiju. Iako možda na prvu to ne djeluje tako, ali stomatologija je vrlo uzbudljiva znanstvena grana gdje u vrlo kratkom roku možete vidjeti rezultat svog rada, posebno u mom djelokrugu a to je estetska stomatologija.

No, ono što me gura naprijed i što me motiviralo da nakon fakulteta još i specijaliziram stomatološka protetiku je sreća i oduševljenje na licu pacijenta kada se nakon zahvata pogleda u ogledalo. Da, eto mogu reći da sam se zaljubila u lijepe i sretne osmijehe svojih pacijenata. Stomatologija je poziv kao i medicina. Često se sjetim izreke – “Izaberite posao koji volite i nećete morati raditi ni jedan jedini dan u životu”. Upravo tako se ja vodim u životu. I to je zapravo istina.

tim-dent-5

2. Kada je riječ o liječnicima i posjetama njihovim ordinacijama, i djeca i odrasli imaju možda najveći strah od zubara. Kako ga prevladati i kakva je u tom slučaju uloga vas stomatologa?

U prošlosti su zbog nedostatka anestetika i lošije tehnologije odlasci stomatologu bili neugodni i bolni te tu leži glavni uzrok strahu. Zubara se danas nitko ne bi trebao bojati i nitko ne bi trebao na stomatološku stolicu „s grčem u želucu“. Predrasude o strašnim stomatolozima te strah od posjete stomatološkoj ambulanti treba od najranije dobi djeteta umanjiti ili eliminirati. Tu je uloga stomatologa ključna. Osim što je mališane važno informirati o važnosti održavanja redovite oralne higijene važno je i stvoriti ugodnu i veselu atmosferu te odlazak stomatologu pretvoriti u pravu pustolovinu. Odrasle je malo teže uvjeriti da se ne trebaju bojati, no suvremena tehnologija kojom raspolažemo omogućit će im ugodan i bezbolan tretman te na taj način barem malo ublažiti strah.

Upravo zbog toga smo u Polikliniku TIM DENT – Miličić uveli tretman tzv. ‘rajskim plinom’. Riječ je o svjesnoj sedaciji dušikovim okisdulom (tako što ga pacijent inhalira) koji pruža opuštajuće iskustvo za pacijenta i oslobađa ga osjećaja nelagode prilikom većih i težih stomatoloških zahvata.  Kontrolirana primjena kisika i dušičnog oksidula inhalacijskim putem, također, smanjuje emocionalni stres, percepciju boli i tjeskobu. Zahvaljujući tome olakšana je suradnja s liječnikom, a posjet stomatologu neće biti traumatičan.

tim-dent-1

Tajne lijepog osmijeha

3. Stručnjakinja ste za estetsku stomatologiju i svojim pacijentima osiguravate preobrazbu osmijeha, čineći ga pravilnijim i ljepšim. Koliko je ovaj tip stomatologije zaživio u Hrvatskoj i koliko je popularan među pacijentima? Postoje li neke predrasude ili strahovi glede ovog estetskog zahvata?

Kažu da je osmijeh najkraća udaljenost između dvoje ljudi, a estetska stomatologija je grana stomatologije usmjerena upravo k tome da pacijentima podari ravne i blistave zube o kojima su oduvijek sanjali. Ravni zubi, naime, nisu samo stvar estetike, već su i temelj oralnog zdravlja. Estetska stomatologija je jedno od najbrže rastućih i sve više traženih područja u stomatologiji, a najčešće obuhvaća postavljanje ljuskica i krunica te izbjeljivanje zuba. Ljuskice i krunice u potpunosti mijenjaju oblik, boju, dužinu i širinu zuba te su jedan od najboljih načina za isticanje ljepote osmijeha.

S druge strane, najviše predrasuda ili bolje rečeno zabluda ima oko izbjeljivanja zuba. Najveća zabluda je da nije potrebno ići stomatologu i da se raznim preparatima iz kućne radinosti mogu sigurno i efektno izbijeliti zubi. To, naravno, nije točno, čak je i opasno jer može doći do trajnog oštećenja cakline. U poliklinici TIM DENT – Miličić koristi se najnovija metoda izbjeljivanja laserom koja brzo i sigurno izbjeljuje zube i do 6 nijansi u samo jednom posjetu.

tim-dent-6

4. Iz vašeg iskustva, koliko Hrvati doista drže do zdravlja zubi? Imate li više slučajeva u kojima pacijenti dolaze takoreći u zadnji čas ili ipak vode redovitu brigu o zubima?

Iako se do prije nekoliko desetaka godina Hrvatska svrstavala na sam vrh ljestvice, novija istraživanja pokazuju da je sada na pretposljednjem mjestu u Europi po dentalnom zdravlju.  U ordinaciji TIM DENT – Miličić tijekom godina imali smo pacijente raznih profila, no možemo reći da je ipak više onih koji dolaze na redovite kontrole i brinu o zdravlju svojih zuba. Cilj nam je stvoriti naviku naših pacijenata da dolaze na redovite kontrole i savjetovati ih kako kod kuće pravilno održavati oralnu higijenu.

Pola odgovornosti leži na pacijentu, a druga polovica na stomatologu. Stoga, svakom pacijentu pristupamo individualno, savjetujemo ga i rješavamo nedoumica te želimo da se osjeća sigurno i zadovoljno. Najviše me veseli kada roditelji dovedu djecu na pregled i uče ih od malih nogu koliko je oralna higijena važna. Naravno, bilo je i onih koji su došli po „spas u zadnji čas“, ali oni su u manjini. Takvim pacijentima, nakon što riješimo problem, nastojimo ukazati na važnost redovitog odlaska stomatologu.

tim-dent-3

Poliklinika TIM DENT – Miličić

5. TIM DENT jedna je od prvih privatnih stomatoloških ordinacija u Zagrebu. Koliko je već godina rada i tradicije iza vas i što biste istaknuli kao prednosti odlaska privatniku?

Slijedeći obiteljsku tradiciju dužu od 20 godina moj suprug doktor Marko Miličić i ja osnovali smo stomatološku polikliniku TIM DENT – Miličić, koja danas pacijentima osigurava visoko profesionalnu uslugu, koristeći najmodernije tehnologije te najkvalitetnije materijale iz domena estetske i implantološke stomatologije i protetike. U kratkom vremenskom roku stomatološka poliklinika TIM DENT – Miličić profilirala se u respektabilnu instituciju čijem stručnom timu više od 10.000 pacijenata godišnje pokloni svoje povjerenje, kada je riječ o zdravlju njihovih zuba i usne šupljine.

Posebnost poliklinike TIM DENT – Miličić, ali i jedna od najvećih prednosti odlaska u privatnu polikliniku je u tome što sve zahvate iz pojedinih područja stomatologije obavljaju specijalisti za ta područja, čime je pacijentima osigurana najviša razina stomatološke usluge.

tim-dent-7

6. Kao nova Journal.hr kolumnistica, koja biste sve znanja voljeli podijeliti s našim čitateljima i educirati ih o svom području djelovanja?

Izuzetna mi je čast, ali i velika odgovornost biti kolumnisticom Journal.hr-a. U svojim kolumnama nastojat ću vaše čitateljice i čitatelje informirati o najnovijim stomatološkim metodama i tehnikama koje koristimo u poliklinici TIM DENT – Miličić. Također ću pokazati kako estetska stomatologija svakome može osigurati tzv. hollywoodski osmijeh iz snova.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori