Pješačenje stazom koju je proslavio film ‘Wild’

hodaj 1

Jedan od najpoznatijih, ako ne i najpoznatija hiking staza u sjevernoj Americi – The Pacific Crest Trail bila je mjesto radnje odličnog filma ‘Wild’ u kojemu je glavnu ulogu imala jednako odlična Reese Witherspoon. U filmu glumi ženu koja nakon osobne tragedije odluči pješačiti skoro 1800 kilometara dugu stazu kako bi se oporavila.

promjene-velika2

scena iz filma ‘Wild’

Tijekom filma smo, uz odličnu dramaturšku radnju, mogli upoznati svu ljepotu divlje i netaknute prirode ove staze, često zvane jednostavvno – PTC. Staza se proteže u smjeru sjever – jug, na sjevernoj strani počinje na američko – kanadskoj granici, na samom rubu Manning parka u British Columbiji te se proteže duž država Kalifornije, Oregona i Washington te završava na južnom kraju, na samoj granici s Meksikom. Duž same staze nalazi se 149.174m vertikalnog uspona, 148.742m vertikalnog spuštanja, 24 nacionalne šume, 7 nacionalnih parkova i prolazi kroz tri veće savezne države. Priroda je neopisiva, iznimno raznolika, što ne čudi obzirom da staza polazi skoro kroz sve klime sjevernog američkog kontinenta.

Zanimljivo je da dok god se mnogo ljudi njome kreće, svejedno često usamljeno pješače prirodom i tek se na označenim ‘punktovima’ zaustavljaju radi okrepe i bilježenja svojih dojmova te evidencije svojeg kretanja u knjige postavljene duž staze. Često, kao i u filmu, čitajući dogodovštine, mučne situacije i slavna osvajanja svakog kilometra može se zapravo prilično dobro upoznati baš tu osobu koju se kraju sretne tijekom ili na samom kraju pješačenja.

hodaj 2

hodaj 5

Ovaj veliki i stvarno zahtjevan pothvat malo tko može izvesti od početka do kraja, no Nikola Horvat prvi je Hrvat koji je prihvatio ovaj izazov prirode te putem bilježi svoja nastojanja u savladavanju ove prekrasne, no i opasne staze. Cilj mu je svladati ju u 150 dana! Kako su izgledale pripreme, te kako se odvija njegovo dolaženje čim bliže cilju i kraju staze možete kontinuirano pratiti na njegovom blogu te na Facebook stranici.

hodaj 3

hodaj 6

Foto: Facebook

 

0