Riža na mlijeku sa slanom karamelom

Riža na mlijeku sa slanom karamelom

Najdraži brzinski desert iz djetinjstva uz slanu karamelu dobija predznak prave dekadentne slastice. Većinu sastojaka za rižu na mlijeku s umakom od slane karamele već sigurno imate kod kuće tako da neće biti problem zakuhati porciju-dvije za uživanje nakon napornog dana.

Riža na mlijeku
125 g riže
500 ml mlijeka
250 ml vrhnja za kuhanje
50 g šećera
pola žličice ekstrakta vanilije

Na srednje jakoj vatri zagrijte rižu, mlijeko, 200 ml vrhnja za kuhanje, šećer i ekstrakt vanilije. Kad počne kuhati, nastavite miješati sve dok se ne zgusne i riža postane al dente. Nakon što sklonite rižu s vatre umiješajte ostatak vrhnja za kuhanje i pustite da malo odstoji dok pripremate umak od karamele. Ako ne želite karamelu, posipajte rižu cimetom i spremna je za jelo.

Umak od slane karamele
200 g smeđeg šećera
200 ml vrhnja za kuhanje
30 g maslaca
žličica ekstrakta vanilije
prstohvat krupne soli

Na srednje jakoj vatri zagrijavajte šećer dok se ne počne lagano otapati (pazite da ne zagori!) te mu dodajte vrhnje za kuhanje, maslac i sol. Kad uzavrije smanjite vatru, ali miješajte bez prestanka. Umiješajte ekstrakt vanilije, maknite s vatre i pustite da se hladi. Po želji dodajte žlicu na svoju rižu na mlijeku i uživajte!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori