Sljedeći tjedan čekaju vas odlična događanja, a na jedan super film vas i vodimo

Tjedan pred nama donosi nešto lakši ritam događanja nego na koji smo inače navikli. No, sasvim će vam to odgovarati, posebno nakon produženog blagdanskog vikenda, ispunjenog druženjima s obitelji i prijateljima i nešto jačim gastronomskim tempom. Nema ništa bolje nego zavaliti se u kino fotelju i navečer, nakon obiteljskog druženja, pogledati dobar film u kinu. A na koji vas i vodimo, saznajte u nastavku…

Queer MoMenti

Filmski program Queer MoMenti nastavlja se 22. i 23. travnja (ponedjeljak i utorak) s adresom u zagrebačkom kinu Europa, Varšavska 3, prikazivanjem tajvanskog dugometražnog igranog filma ALIFU, PRINC/EZA (Alifu, The Princ/ess) u režiji Wang Yu-lina.

Alifu, 25-godišnja pripadnica autohtone pajvanske zajednice, zaposlena je kao frizerka na Tajvanu. Njezinu najveću želju predstavlja kirurški zahvat kojim će promijeniti spol čime će međutim ugroziti svoju ulogu unutar pajvanskog plemena. Njezina cimerica/suradnica, lezbijka po imenu Pei-Zhen, također je i njezina najbolja prijateljica. Sherry, trans* žena, vlasnica je queer bara. Dugi niz godina, Sherry je zaljubljena u vodoinstalatera po imenu Wu. Iako ga nesebično služi i pazi, vodoinstalater doživljava Sherry isključivo kao prijateljicu. Život Chrisa, vladinog zaposlenika, sve je samo ne zanimljiv. Početak kontinuiranog, tajnog pojavljivanja u dragu u queer baru oslobađa Chrisa od svakodnevnog stresa. Chris ovu tajnu krije od svoje djevojke Angie koja za život zarađuje kao nastavnica glasovira. Ono što ih sve spaja jest – ljubav.

Wang Yu-lin rođen je 1964. godine na Tajvanu. Diplomirao je šumarstvo pri Državnom tajvanskom sveučilištu, a potom završava studij filma i videa pri School of Visual Arts u New Yorku. U filmskim krugovima ubrzo stječe reputaciju i više nego pedantnog filmaša. Yu-linov prvijenac 7 DAYS IN HEAVEN zaradio je preko 1.4 milijuna američkih dolara na domaćim, tajvanskim kino blagajnama. Film je, također, nominiran u sedam kategorija za prestižnu filmsku nagradu Golden Horse, uključujući i u onoj za najbolje filmsko ostvarenje.

ALIFU, PRINC/EZA; redatelj: Wang Yu-lin; producenti: Gene Yao, Liu Ji-gang; scenaristi: Wang Yu-lin, Hsu Hua-chien, Juliana Hsu, Hua Bai-rong, Chen Hui-ling; glavne uloge: Utjung Tjakivalid, Chao Yi-lan, Wu Pong-fong, Bamboo Chen; glazba: Blaire Ko; direktor fotografije: Wang Pan-yun; montažeri: Hong Dong-ren, Chang Yi-nian; trajanje: 91 minuta; zemlja i godina proizvodnje: Tajvan, 2017.

Rave voyeur

U galeriji Močvara se 24. travnja otvara izložba Rave voyeur na kojoj izlažu umjetnici Anne De Vries, Bogomir Doringer, Lina Kovačević i Hannah Rose Stewart, dok kustosku koncepciju potpisuje Lovro Japundžić.

Rave voyeur” okuplja umjetnike koji u radovima istražuju specifičnosti kolektiva u rave/clubbing kulturi spajajući pogled izvana s onim iznutra. Klubovi i raveovi čine teritorij za ad-hoc zajednice fluidnih granica koje se po potrebi mogu stvoriti i razvrgnuti. Unutar ovog mikrosustava različitosti se eliminiraju kroz zajedničke rituale stabilizirajući kolektiv pozicioniran van poznatog svijeta. Ples u kontekstu clubbinga služi kao osnovno izražajno sredstvo pomoću kojeg sudionici održavaju moć nad vlastitim tijelom, idejama i umom. Scenografija kluba i pulsirajuća glazba pojedince postepeno odvodi u drugo stanje svijesti nudeći kolektivno transcendentalno iskustvo. Individualni ciljevi odjednom postaju jednaki tuđima. Umjetni osjećaj konsenzusa stvara prividni potencijal za mijenjanje budućnosti. U vremenu krize može li ovo iskustvo poslužiti za otpor?

Univerzalni ethos jedinstva i solidarnosti stvorio je globalni fenomen rave kulture u devedestima. Privremeno vezivanje za prostore i vrijeme te prihvaćanje relativno akontekstualnih oblika ekspresije i iskustva rezultirali su oslobođenjem pojedinca od vlastitog ali i tuđeg pogleda, potiskujući svijest o identitetu u drugi plan. Ova razina oslobođenja učinila je sudionike pokreta sukreatorima identiteta mase svjesne svoje moći. Institucionalizacija i komercijalizacija rave kulture i njezina selidba u legalne klupske prostore dovela je do eliminacije izvornih segmenata kulture, ali je istovremeno stvorila nove oblike kohezije.

Trodnevna izložba/instalacija okuplja međunarodne umjetnike Bogomira Doringera, Anne De Vries, Hannah Rose Stewart i zagrebačku umjetnicu Linu Kovačević. Nizozemski umjetnik Anne De Vries u Zagrebu će predstaviti video rad “Critical mass: Pure immanence”, izlagan u brojnim umjetničkim institucijama i na manifestacijama poput 9. Berlinskog Bijenala, CTM i Intonal festivala. Rad analizira orkestirane scenarije, senzorna preopterećenja i alternativna iskustva kao prepoznatljiva obilježja komercijalnih elektronskih festivala. Svjetske plesne podije posjećuje i Bogomir Doringer u svom višegodišnjem istraživačkom projektu “I dance alone” u kojem se bavi fenomenom clubbinga kroz ptičju perspektivu.

Naime, Doringer istražuje u kojoj su mjeri društvene i političke promjene manifestirane kroz međunarodne plesne podije snimajući invidualne i kolektivne koreografije. Prostorom kluba kao mjestom privremenog i ritualističkog boravka bave se umjetnice Lina Kovačević i Hannah Rose Stewart. Privlačnost klubova krije se u mogućnosti osmišljavanja fantazije koja nudi svojevrsni eskapizam praćen deliričnim osjećajem slobode. Taj osjećaj euforije dio je kolektivnog  iskustva i određene osobne mitologije neprenosive na one van zajednice.

Pogledajte dok možete!

Kino Europa prikazuje neke od vaših najdražih filmova u proteklih nekoliko godina, među kojima su i ‘Druga strana nade’ Akija Kaurismäkija, ‘Mladost’ Paola Sorrentina, ‘Ne gledaj mi u pijat’ Hane Jušić, ‘Paterson’ Jima Jarmuscha i ‘Toni Erdmann’ Maren Ade. Na programu će se za početak naći i novi filmovi ‘Teret’ Ognjena Glavonića i ‘Duboki rezovi’ Dubravke Turić (intervju s ovom jako zanimljivom režiserkom možete pročitati ovdje), Filipa Mojzeša i Filipa Peruzovića. Dođite, pogledajte dobar film i podržite prijedlog da nastavimo gledati filmove u kinu Europa. Raspored projekcija filmova možete naći ovdje.

kino europa slider

Kino Europa 2 slider

Vrtlarenje, Moto Edition

U srijedu 24. travnja, od 20 sati moći ćete poslušati, no i pitati, sve što vas zanima o motorima, moto kulturi, umjetnosti, dizajnu, fotografiji i kreativnosti. Gosti sljedećeg izdanja Vrtlarenja su  Mina Žunac, Krešimir Buden (poznat pod street art i graffiti imenom 2Fast) te fotograf Robert Semenić.

Motocikl je mnogo više od prijevoznog sredstva; on je simbol slobode i života koji prolazi i ruši norme. Motociklistička kultura podrazumijeva biti jedno s motorom i život prema nepisanim pravilima ceste. U stvarnosti, vrlo malo nas može voditi takav život. No s vremena na vrijeme, svi možemo voziti ta dva kotača kao da sutra ne postoji!

Kakav umjetničko-motociklistički život vode gosti novog izdanja Vrtlarenja, saznajte 24. travnja 2019. od 20 sati u Grif Bar Zagreb.

Robert Semenić

Sretnik i/ili sretnica moći će osvojiti po dvije ulaznice za prijekciju filma Alifu, The Princ/ess sutra, 22. travnja pošalju li svoje ime i prezime te adresu na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila  ALIFU, PRINC/EZA do 22. travnja u 10 sati, kada ćemo objaviti sretnog dobitnika i/ili dobitnicu. Također, kako biste bili u prilici osvojiti ulaznice, ispod Facebook objave ovog članka u komentarima morate označiti prijateljicu, prijatelja ili blisku osobu koja bi isto voljela sudjelovati u darivanju.

 

0