Rudnik soli u Krakovu potpuno će vas ostaviti bez daha

@junwoo.cho

Veličanstvene komore isklesane su u kamenoj soli. Nevjerojatna podzemna slanih jezera, veličanstvene drvene konstrukcije i jedinstvene statue izrađene u soli. Skoro 3 kilometra krivudavih hodnika, 800 koraka od kojih se 350 mora spustiti do dubine od 135 metara pod zemljom, sve to čini rudnik soli Wieliczka, toliko posebnim.

Rudnik soli Wieliczka jedan je od najvrednijih materijalnih i duhovnih spomenika u Poljskoj koji je uvršten u UNESCO-ov popis svjetske kulturne i prirodne baštine.

@instajenny70

Atrakcija koja ne prestaje privlačiti turiste iz cijelog svijeta

Stoga ne čudi da je do sada turističku rutu, glavni put obilaska rudnika, posjetilo 44.772.693 turista iz cijelog svijeta u potrazi za avanturama.

Putovanje počinje u Danilowicz Shaftu. Ovdje posjetitelji upoznaju svog vodiča, koji će im tijekom izleta ispričati sve što žele znati o povijesti ovoga mjesta i njegovim tajnama. O silama prirode koje vladaju u dubinama rudnika, o etosu napornog rada generacija rudara.

Putujući dalje i dalje u rudnik ponire sve dublje, a turisti otkrivaju neobična mjesta i vlastitim očima vide moć ljudskih ruku koje su nekada iskopavale kamenu sol, kao i veličanstvene rudarske alate i strojeve. Ovaj rudnik soli ima ukupno 20 etaža i teško je reći koja je najdivnija.

@marina_kulikowa

Legenda o princezi Kingi

Posjetitelji će također imati priliku vidjeti potpuno drugačiju sliku rudnika koji čuje legendu o princezi Kingi i kako je donijela slano blago u poljsku zemlju. Na pola puta će vidjeti čudesnu kapelicu posvećenu njoj i slana umjetnička djela koja ukrašavaju kapelu. Posjetitelji će imati trenutak za razmišljanje slušajući glazbu Chopina koji prati svjetlo i zvučni spektakl na obalama jednog od slanih jezera.

@natashaharap

Specijaliteti iz podzemne konobe, muzeji i nezaboravno iskustvo

Na kraju, kad kušaju specijalitete ponuđene u podzemnoj konobi, vratit će se snage da nastave put do Muzeja solane Krakow. Ovdje će vidjeti zamršeno postavljen srebrni rog auroka (1534.) – Saltdiggersov rog, doživjeti nezaboravan susret s poviješću, kao i upoznati drevne rudarske alate i instrumente. Ovaj drugi dio putovanja uz turističku rutu je 1,5 km dug put, na kraju kojeg će se moći vratiti na površinu liftom.

Neke su etaže prilagođene i osobama s invaliditetom pa nema problema za razgledavanje u kolicima. Također, nije dozvoljeno koristiti upalječ ili svijeću, a ni kućnim ljubimcima, radi sigurnosti, nije dozvoljeno razgledavanje.

Ispod 200 metara nalazi se sanatorij, liječilište s konstantnom temperaturom i vlažnošću.

Foto: Instagram, Wieliczka Salt Mine

0