Rt Kamenjak je mjesto nestvarne prirodne ljepote na koje ćete se poželjeti iznova vraćati

Istra je uistinu čarobna hrvatska regija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Od pitoresknih mjestašca u unutrašnjosti do gradova na obali, Istra će vam pružiti jednako zadovoljstvo u rano proljeće kao i usred ljetne sezone. Zadivljujuća priroda, čisto more, bogata kulturna baština te neopisivo dobra hrana i vino samo su neki od razloga zašto volimo Istru. I dok će neki reći da joj je minus to što nije obdarena najljepšim plažama na Jadranu, znalci znaju gdje se morate uputiti. Jedno od tih mjesta je Rt Kamenjak koji će vas osvojiti na prvi pogled.

Raj na samom jugu Istre

Rt Kamenjak je najjužnija točka istarskog poluotoka, a nalazi se nekoliko minuta od Premanture, slikovitog mjesta udaljenog 10-ak km od Pule. Od 1996. godine Kamenjak je na listi zaštićenih područja. Kristalno čisto more, brojne uvale i predivne plaže čine Kamenjak idealnim mjestom za izlete, cjelodnevno kupanje i sportske aktivnosti poput skokova u vodu. Koliko je poseban, govori i činjenica da ga je poznati svjetski turistički vodič Lonely Planet jednom prilikom uvrstio na listu najpoželjnijih lokacija za skroviti odmor na Mediteranu.

Obala Kamenjaka otkriva brojne uvale, otočiće i plaže. Uglavnom je kamenita, s ravnim stijenama koje su idealne za sunčanje te visokim stijenama koje će oduševiti sve one koji uživaju u skokovima u more. Na području se nalazi i nekoliko pješčanih plaža prikladnih za obitelji s djecom. Plavozeleno more nije nigdje tako čisto kao ovdje, a zbog izuzetno bogatog podmorja poznato je ronilačko odredište. Najpoznatije uvale su Velika i Mala Kolombarica ispod kojih se nalaze špilje te uvala Portić. Treba imati na umu da su na južnom dijelu morske struje dosta jake, što je idealno za surfere, ali se kupačima preporuča oprez.

Iznad uvale Mala Kolombarica nalazi se Safari bar koji je idealan kad poželite predah od sunca i mora. Bar je smješten ispod i između gustog raslinja i stvarno izgleda originalno pa ćete se osjećati kao da ste ušli u neku daleku prašumu.

Prizori u kojima ćete uživati

Flora i fauna igraju veliku ulogu u posebnosti rta. Biljnih vrsta na Kamenjaku ima čak 600 od kojih su većina ljekovite i aromatične, a posebno se ističu orhideje. Još jedna zanimljivost su fosili dinosaura koji su ovdje hodali prije gotovo 100 milijuna godina, a fosilizirane otiske stopa dinosaura možete pronaći na otočiću Fenoligi i na poluotoku Grakalovac. Posjetite i farmu boškarina, autohtonog istarskog goveda.

Kad se već nalazite na području Premanture i Kamenjaka, šteta bi bila da propustite otići na otočić Porer na kojemu se nalazi istoimeni svjetionik izgrađen 1833. godine koji je moguće unajmiti. Otočić je toliko mali da vam treba tek nešto više od minute da ga obiđete, ali ovdje ćete uživati u nekim od najljepših zalazaka sunca na Jadranu.

Volite li bistro more, strme litice i skokove u vodu, cjelodnevna zabava vam je zajamčena. Ronioci će uživati u istraživanju podmorja, a biciklisti u vožnji jer su staze ovdje jedne od najpopularnijih u Istri. Ukratko, rt Kamenjak je mjesto nevjerojatne prirodne ljepote na koje ćete se poželjeli iznova vraćati svake godine.

Foto: Unsplash, Instagram

0