Jedna od najljepših uvala na Jadranu udaljena je samo 2 i pol sata od Zagreba

Nakon što smo veći dio proljeća proveli u svojim kućama, jedva smo dočekali da toplije dane provodimo u prirodi i na otvorenom. Zbog toga se trudimo kvalitetno iskoristiti svaki slobodan vikend, a odlazak na izlet nam predstavlja pravi lijek za dušu i tijelo. Otkrivanje novih i zanimljivih destinacija uvijek je uzbudljivo, a kući ćete se vratiti napunjenih baterija, spremni za novi radni tjedan. Jedno od takvih mjesta koje svakako preporučamo da posjetite je Zavratnica, jedna od najljepših uvala naše obale.

Najljepša uvala na sjevernom Jadranu

Zavratnica je uvala dugačka oko 900 metara i predstavlja jednu od najljepših uvala na Jadranu. Zbog svojih prirodnih vrijednosti još 1964. godine proglašena je zaštićenim krajolikom, a od 1981. sastavni je dio Parka prirode Velebit. Modrim nijansama mora u uvali se suprotstavljaju sive nijanse velebitskog kamena, zelenilo oskudne vegetacije i tamni oblaci sjene stabala koji u toplim ljetnim danima putuju samo dijelovima staze. Nije ni čudno što njenim ljepotama nitko ne može odoljeti, pa tako nije mogao ni naš poznati književnik Vjenceslav Novak koji je ovdje pronalazio inspiraciju za svoja djela.

U idiličnom krajoliku Zavratnice nalazi se šetnica uz more te gornja staza s vidikovcem izgrađena početkom 20. stoljeća. Zavratnica je danas stanište 129 biljnih vrsta, od čega 100 autohtonih, a za zaustavljanje bujica posadili su se u suhozidu, na kaskadama i terasama čempresi, alpski bor, smokva, crnika i drugo drveće.

Da biste došli do uvale, trebate prvo doći autom do naselja Jablanac, koje je od Zagreba udaljeno 2 i pol sata. Do Zavratnice zatim idete pješačkom stazom uz more, a stići ćete za otprilike 20 minuta hoda. Ukoliko imate više planinarskog i avanturističkog duha, u uvalu se možete spustiti planinarskom stazom iz sela Zavratnica.

Sezona u Zavratnici traje do 31. listopada, a da biste ju razgledali i po njoj prošetali, morat ćete kupiti ulaznicu. Cijena za organizirane izletničke grupe iznosi 20 kn, individualna ulaznica košta 30 kuna, a djeca do 7 godina uz pratnju odrasle osobe imaju slobodan ulaz.

Ako vam treba ideja za idući jednodnevni ili vikend izlet, svakako posjetite Zavratnicu i istražite njene ljepote!

Foto: Park prirode Velebit

0