Oprtalj – istarski gradić s dušom koji će vas očarati

Oprtalj – istarski gradić s
dušom koji će vas očarati

Istra je uistinu čarobna hrvatska regija koja ima sve. Čisto more, vrhunsku gastronomiju, najbolje vino, prekrasnu prirodu, pitoreskne gradiće sa šarmantnim ulicama… Da za Istru uistinu vrijedi ona “Terra Magica”, uvjerile smo se same nebrojeno puta jer je svaki posjet Istri poseban doživljaj. Riječ je o regiji koja će vas pri svakom novom posjetu osvojiti nečim novim i pokazati da se u njoj krije na tisuće zanimljivosti koje samo čekaju da budu otkrivene.

Slikoviti gradić u unutrašnjosti Istre

A jedna od tih zanimljivosti je Oprtalj, slikoviti gradić u unutrašnjosti koji će vas očarati na prvi pogled. Prema mišljenju mnogih, Oprtalj je jedan od najpitoresknijih gradića sjeverne Istre, smješten na brežuljku do kojeg se uskom visoravni s južne strane dolazi iz pravca Motovuna.

Oprtalj ili Portole, kako glasi talijanska inačica njegovog imena, svojevremeno je bio utvrda opasana zidinama na kojima su izgrađene kuće među kojima jedva izviru nekadašnja gradska vrata. Ispred vrata nalazi se velika venecijanska lođa s lapidarijem, a pokraj nje na visokim bedemima smješten je plato s kojeg pogled seže sve do mora.

Kulisa za najljepše fotografije

Ono što će vas očarati već na samom ulazu u Oprtalj je drvored čempresa – kulisa koja neodoljivo podsjeća na Toscanu i koja je kao stvorena za najljepše Instagram fotografije. Takvih je kutaka u samom gradu pregršt. Zaputite li se u šetnju po njegovim šarmantnim kamenim ulicama, na svakom koraku poželjet ćete stati i ‘opaliti’ fotku.

Preporuka

Zatvori