Ovo su najposjećeniji gradovi u 2019. godini

Ovo su najposjećeniji gradovi
u 2019. godini

Na samom smo kraju još jedne godine pa je idealno vrijeme napraviti rezime svega što se događalo u proteklih 365 dana i prisjetiti se što je sve obilježilo godinu na izmaku. A kad su putovanja u pitanju, zanimljivo je vidjeti koje su destinacije bile najpopularnije kod turista, odnosno gdje se ove godine najviše putovalo.

Hong Kong na vrhu liste

Prema izvješću Euromonitora, britanskog instituta za istraživanje tržišta, Hong Kong se i ove godine našao na samom vrhu liste najposjećenijih gradova unatoč prosvjedima koji su obilježili ljeto u tom gradu. Mirne demonstracije su u jednom trenutku prerasle u brutalne sukobe s policijom, a dovele su i do zatvaranja međunarodne zračne luke. Iako je to dovelo do pada broja turista, Hong Kong je unatoč tome najposjećeniji grad u godini na izmaku, a posjetilo ga je 26.7 milijuna turista.

Godinu na izmaku obilježila je i rasprava o prevelikom broju turista pa mnogi gradovi smišljaju strategije kako smanjiti njihov broj i spriječiti ugrožavanje destinacije. Unatoč tome, glavni gradovi i dalje su najposjećeniji na svijetu te su na must visit listama mnogih putoholičara. Bangkok se tako s 25.8 milijuna posjetitelja našao na drugom mjestu, a London drži treće mjesto. Ipak, Euromonitor predviđa da će Brexit sigurno utjecati na brojke te da će u 2020. engleska prijestolnica pasti na peto mjesto.

Azijski gradovi i ove godine dominiraju listom pa četvrto mjesto drži Macao (20.6 milijuna), a peto Singapur (19.7). Izvješće Euromonitora sugerira da su putnici sve više u potrazi za lokalnim iskustvom pa su pznate europske destinacije poput Milana i Beča pale na ljestvici, dok su mjesta u Hrvatskoj, Sloveniji i Švedskoj sve popularnija.

Od europskih gradova u top 10 našli su se još Pariz (na 6. mjestu) i Istanbul koji je na 10. mjestu. Dubai je 7. najposjećeniji grad u 2019., a slijede ga New York i Kuala Lumpur.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori