Ovo su najljepši otoci na svijetu, a Hvar se našao na prvom mjestu

@nelipies

Čitatelji prestižnog američkog časopisa posvećenog putovanjima Conde Nast Traveler proglasili su otok Hvar najljepšim otokom u Europi.

Ovaj utjecajni časopis posvećen putovanjima svake godine među svojim čitateljima provodi Reader’s Choice Awards anketu, a ovoga su puta ocjenjivali 30 najboljih otoka na svijetu izvan SAD-a, od Australije preko Azije do Mediterana. U anketi je ukupno sudjelovalo 600 tisuća ljudi, a Hvar je iza sebe ostavio danski Bornholm i tri grčka otoka – Mikonos, Paros i Kretu, koja zaokružuje top 5 najljepših otoka u Europi.

Hvar najljepši u Europi

Pa što Conde Nast Traveler piše o našem predivnom otoku? Navode da je s toplim ljetima i blagim zimama Hvar najsunčanije mjesto u Hrvatskoj koji godišnje ima više od 2800 sunčanih sati. Dodaju da je otok poznat po svojim plažama i tirkiznom moru, a svojim čitateljima preporučili su da posjete tvrđavu Fortica u gradu Hvaru s koje se pruža najbolji pogled na otok. Spomenuli su i spektakularna polja lavande koja su jedan od najljepših prizora na Hvaru, a da biste ih vidjeli u punom cvatu, najbolje je na otok doći početkom ljeta. Berba se odvija krajem srpnja, ali na domaćim tržnicama i suvenirnicama možete kupiti razne vrste mirisnih suvenira tijekom cijele godine, zaključuju.

Azija

@aljon

Iz Europe odlazimo u Aziju, gdje se na prvo mjesto smjestio Boracay, mali otočić na Filipinima. Ovaj otok Conde Nast Traveler opisuje kao pravu tropsku idilu, s prekrasnom obalom, pješčanim plažama i zalascima sunca stvorenim za savršene Instagram fotke. Ako planirate putovanje ovdje, svakako posjetite White Beach, predivnu pješčanu plažu dugu 3.5 kilometara s azurnim morem idealnim za kupanje i ronjenje.

Australija i južni Pacifik

@eviescapades

Otoci Whitsunday u Australiji iza sebe su ostavili Bora Boru i Tahiti kad je u pitanju regija Australije i južnog Pacifika. Skupina od 74 otoka pravi je tropski raj s netaknutom prirodom i kristalno čistim morem. Otoci Whitsunday nalaze se u blizini obale Queenslanda i Velikog koraljnog grebena kojeg možete istražiti ronjenjem. Ovdje se nalazi i plaža Whitehaven s kristalno bijelim pijeskom koja je doslovno komadić raja na Zemlji.

Karibi i Atlantik

@christine_derosa

Portoriko je mnogima savršena karipska destinacija koja je iza sebe u ovoj kategoriji ostavila Kajmanske otoke, otoke Turks i Caicos, Jamajku i Bermudu. Ako vas privlače prekrasne plaže, šume i valovi stvoreni za surfanje, ovo je destinacija koju morate posjetiti. No, Portoriko nije samo to – zemlja nudi i kulturološka iskustva na mnogo povijesnih lokacija, bogat noćni život, a ima i odličnu gastronomsku ponudu.

Sjeverna Amerika

@optimitchpryme

Otok Cape Breton jedan je od najljepših otoka u kandaskoj pokrajini Novoj Škotskoj, a proglašen je i najljepšim u cijeloj Sjeveroj Americi. Jedinstven je po svojoj netaknutoj prirodi, a svakako treba spomenuti i Cabot Trail, 300 kilometara dugu autocestu koja je jedna od najljepših i najpopularnijih cesta za road trip. Kombinacija stijena koje padaju u ocean, planina, malih gradova i slikovitih prizora privlači turiste iz cijelog svijeta da istraže ovaj otok.

Afrika i Indijski ocean

@_sunshine_blog__

Sigurno ste barem jednom maštali da uživate na plaži na Maldivima. Jedna od najljepših i najposjećenijih tropskih destinacija na svijetu, Maldivi se sastoje od 1200 otoka grupiranih u 26 otočnih skupina i pravi su tirkizni raj. Krasi ih netaknuta priroda, prekrasne plaže s bijelim pijeskom i kokosovim palmama, kristalno čisto more, koraljni grebeni puni raznolikom florom i faunom i vječno visoke temperature. Ukratko, Maldivi su sinonim za sve one koji traže odmor na plaži u bilo koje doba godine.

Foto: Instagram, Unsplash

0