Mjesta na kojima morate zastati na putu od Firence do Rima

Bogata poviješću, kulturom i ukusnom kuhinjom, Toskana ima toliko raznolikih iskustava. A ljetni su mjeseci idealna prilika za proputovanje Toskanom, od Firence do Rima, koje će vam osigurati jedinstveni doživljaj koji se pamti. Ukoliko priželjkujete uzbudljivi road trip na kojemu će vas pratiti isključivo pitoreskni krajolik, gdje ćete predahnuti i zastati u lijepim hotelima usput i uživati u istinskom doživljaju la dolce vitae.

Toskanu premrežuju ceste izgrađene u rimsko doba, povezujući najvažnija područja. Dok putujete proći ćete kroz dijelove Via Francigene, drevnu cestu i hodočasničku rutu koja počinje u Canterburyju i završava u Rimu. Usput ćete vjerojatno primijetiti različite putokaze.

Pripremite za svoje talijansko proputovanje opuštajuću playlistu talijanske glazbe, navucite osmijeh i povedeite sa sobom najdraže vam ljude upoznajući mjesta koja će vas ostaviti bez daha.

U nastavku donosimo 3 upečatljiva mjesta koja vrijedi posjetiti i doživjeti.

@dianacun

Monte San Savino

Jedan od najstarijih gradova Toskane je Monte San Savino. Ovdje ćete uočiti kameni dvorac star 800 godina i jednu od mnogih crkava koja datira iz 12. stoljeća. Posjetite crkvu Misericordia kako biste vidjeli 500-godišnje drvene orgulje jedne od najstarijih u Italiji koje je izradio majstor Giovanni Piffero.

@hartulary

Certaldo

Vožnja kroz šarene ceste dovest će vas do mjesta Certaldo, južno od Firence. Dio doline Else, poznat po proizvodnji stakla, Certaldo ima svoje korijene iz rimsko-etruškog doba. Certaldo karakteriziraju uske ulice, mali trgovi i tipična srednjovjekovna građevina koja je savršeno očuvana. Palazzo Pretorio obnovljena je u 15. stoljeću, a danas se održavaju izložbe suvremene umjetnosti.

Certaldo, za razliku od većine gradova, nema pravi glavni trg. Umjesto toga, duga široka ulica Via Boccaccio, koja je dobila ime po poznatom piscu koji je ovdje živio, bilo je mjesto gdje je održana većina službenih ceremonija.

@nathalieko

Cetona

Samostan San Francesco je utemeljio sveti Franjo Asiški 1212. godine, a ovdje možete obići vrtove prepune povrća i čempresa.

Elegantna gomila turista obožava isprobavati delicije u restoranima smještenima usred pitoresknog krajolika, a na brdu možete ugledati i Valentinovo imanje.

Ljeti, kada se grad puni dnevnim izletnicima, rezervirajte svoj stol i uživajte u bajkovitim trenucima.

@simone_ciliberti

Foto: Instagram, Unsplash

0