Hoće li robinzonski smještaj postati novi hit u Hrvatskoj?

@_bohemianlust

@gypsea_lust

 

Bijeg od civilizacije

Smještaj u robinzonskom stilu pravi je izbor za pustolove novog doba. Robinzonski smještaj najčešće se nalazi u udaljenim uvalama, na malim otocima, šumama, raznim parkovima prirode te ostavlja dojam prave divljine. Volite li apsolutni mir i tišinu te boravak u prirodi, robinzonski smještaj će vas naprosto oduševiti i zadovoljiti tu toliko potrebnu dozu avanture.
Robinzonski turizam često podrazumijeva smještaj koji je najčešće bez vode i struje, dakle bez osnovnih suvremenih civilizacijskih potreba, već se kišnica skuplja u cisternama, a struja je solarna, ako je uopće ima. Obično nema tople vode u kući, a tuševi su vanjski. Svi resursi moraju se trošiti racionalno, a opskrbiti se treba prije jer su trgovine često prilično udaljenje.
Želite li se za vrijeme godišnjeg odmora sasvim ‘isključiti’ iz svakodnevnih gužvi i okušati se u avanturi ljetovanja u skladu s prirodom, robinzonski smještaj će biti odličan izbor.

Do sada su takvi oblici smještajne ponude bili mogući samo u ruralnim sredinama i to putem registriranih tvrtki, odnosno ugostiteljskim objektima za smještaj, a izmjene koje se dešavaju u pravilnicima Ministarstva turizma po novome bi omogućile tzv. robinzonski smještaj u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i domaćinstvima. Ova bi se smještajna ponuda proširile i na urbana područja i na ostale pružatelje usluga smještaja u turizmu. Cilj predloženih izmjena jest prilagoditi sadržaj suvremenim potrebama današnjih turista. Hrvatska će tako dobiti atraktivna odredišta za odmor i razonodu i to za sve one koji žele iskusiti drugačije i ležernije vidove odmora i opuštanja.

@_bohemianlust

@_bohemianlust

Robinzonski turizam

Iako je termin samoobjašnjiv, nije naodmet spomenuti kako je nastao i što on zapravo znači. Daniela Defoea je 1719. objavio avanturistički roman Robinson Crusoe ispričan u prvom licu, kao izmišljena autobiografija naslovnog lika Robinsona koji je proveo 28 godina kao brodolomac na udaljenom tropskom otoku pored ušća Orinoca, proživljavajući brojne avanture, brodolom kad se zamalo udavio, potres, susret s kanibalima, oslobađanje njihovih zarobljenika i sukob s gusarima prije svog konačnog oslobođenja. Radi se o jednom od najčitanijih romana na svijetu posebno zbog te avanture koju donosi čitatelju. Prema romanu je i nastao termin sam za sebe i to u svim jezicima svijeta koji označava avanturu, osamljenost, snalaženje s onima što se nađe u prirodi – baš onako kako mnogi sada žele, barem na tjedan, dva, odmoriti se. Bijeg od civilizacije, stresa, posla, grada, izgleda da je najbolji odmor. S dozom avanture, naravno.

@cerichall_files

@cerichall

T.R.Ž.

Foto: Instagram

0