Ovog ljeta idemo na rijeke: Mrežnica i Kupa savršene su lokacije za odmor izvan grada

Ovog ljeta idemo na rijeke: Mrežnica i Kupa savršene su lokacije za odmor izvan grada

Na Mrežnici i Kupi, samo 45 minuta vožnje automobilom iz Zagreba i 20 minuta iz Karlovca, posjetitelje očekuju nove ljetne gastro-turističke lokacije. Uz obale rijeka Karlovačke županije uz prirodu, razne sportske sadržaje i bogat program posjetitelji će sve do kraja kolovoza moći uživati i u bogatoj gastronomskoj ponudi.

Dnevni boravak na rijeci

Dnevni boravak na rijeci nova je manifestacija koja uz bogatu gastronomsku ponudu i jedinstvene lokacije uz rijeku Kupu i Mrežnicu dovodi posjetitelje, ljubitelje mikro turističkih lokacija i raznolike ponude na obiteljska i prijateljska druženja.

Manifestacija je započela Dnevnim boravakom na Mrežnici koji je prošlog ljeta bio hit destinacija cijele Karlovačke županije, a ovog ljeta se nastavlja novom lokacijom – Dnevnim boravkom na Kupi, koji se smjestio na Gradskom kupalištu Slave Raškaj u Ozlju, s ciljem vraćanja kupača na rijeku Kupu i organiziranja kvalitetnog provođenja slobodnog vremena za djecu, mlade i odrasle.

Osim toga, cilj Dnevnog boravka na Kupi jest doprinijeti turističkoj infrastrukturi, kupališnom turizmu i općenito turističkim aktivnostima vezanima za rijeke. Program su omogućili Grad Ozalj i Turistička zajednica područja Kupa u organizaciji Izvan fokusa d.o.o. te u partnerstvu s Restoranom Žganjer. Dnevni boravak na rijeci kao manifestacija na ovaj način objedinjuje gastronomsku ponudu i prirodne ljepote cijele Karlovačke županije.

Dnevni boravak na Kupi

Ako ste se do sada dvoumili gdje je najbolje provesti dan uz dobru zabavu i ukusnu hranu, pronašli ste savršeno mjesto jer Dnevni boravak na Kupi nudi upravo sve što vam treba.

Gosti će u sklopu Restorana Žganjer imati priliku isprobati tradicionalnu kuhinju spremljenu na moderan način. Nezaobilaznu janjetinu u street food izdanju i vrhunski autorski burgeri će kroz prilično neočekivane kombinacije ispričati gastro osobitosti kraja. Posjetitelji će u Dnevnom boravku na Kupi janjetinu grickati u uštipcima, teleći jezik u burgeru, bijeli papar u torti, a đumbir i špek u štrudli.

Obzirom na povijesnu baštinu i Stari grad Ozalj koji je svojedobno bio dom Zrinskih i Frankopana, pojedina jela iz jelovnika inspirirana su receptima iz dvorske kuhinje. Primjerice, torta Katarina Zrinski izvorni je recept upravo Katarine Zrinski, što znači da će posjetitelji nepcima okusiti povijest. Slasne delicije u jelovniku za posjetitelje osmislio je Ivan Medić – pobjednik showa “Kuhan i pečen”.

Bogata gastro ponuda i pregršt aktivnosti za svakoga

Ponudu će još dodatno obogatiti i gastro događanja vikendom stoga gosti mogu očekivati radionice pripreme hrane u velikim loncima, janjetina party na kotačima, vinske promocije, degustacije umaka i slično. No, uz sjajnu gastronomsku ponudu, ova lokacija će dovoditi ovisno o epidemiološkim mjerama i popratne programe za obitelji, djecu, ali i one večernje. Tako će se u programu Dnevnog boravka na rijeci naći filmske projekcije, mini koncerti, izložbe, sportska tradicionalna natjecanja, natjecanja za djecu itd.

Ljubitelji sporta imat će priliku veslati u kajacima na rijeci Kupi, a dostupne će biti i SUP daske. Oni koji vole istraživati na kotačima moći će unajmiti i bicikle. Ova lokacija smjestila se na samo 45 minuta udaljenosti automobilom iz Zagreba, što ju čini savršenom za odmor van grada, ali i sigurnom obzirom na boravak na otvorenom.

Osim što se može pohvaliti prirodnim ljepotama, ova destinacija ima zavidnu kulturnu baštinu koju objedinjuje povijesni dvorac. Stari grad Ozalj, osim što je poznat po Zrinskim i Frankopanima, njegove zidine su bile i neolitička nastamba Lenđanske kulture koja potječe iz 3000. godine prije Krista, a u njemu su pronađeni i nalazi iz rimskog doba. Na vidikovcu Starog grada nudi se pogled na rijeku Kupu, ali i poznatu hidroelektranu Munjara.

Raznolika i bogata gastronomska ponuda koja na moderan način baštini povijest ozaljskog kraja u kombinaciji s atraktivnom lokacijom kupališta te raznolikim popratnim programom zasigurno su dobitna kombinacija za posjetu Dnevnog boravka na rijeci Kupi.

Dnevni boravak na Mrežnici

Ako krenete preko Novigrada do rijeke Mrežnice vozit ćete se 15 minuta uz rijeku Dobru, a dočeat će vas Dnevni boravak na Mrežnici gdje se smjestio Restoran DP, a donosi dašak svjetske kuhinje na nepca posjetitelja.

Losos mariniran s koprom, limunom i soli na podlozi od lisnate salate s dresingom od goruščice i meda, beyond burger i burger s odležanom black angus junetinom, sporo pečena trgana svinjska plećka, pad thai, burrito, čips od šarana, nachosi, pohani sladoled i druge delicije vrhunski su specijaliteti chefa s velikom reputacijom, Ivane Vukmanić.

Uz svjetsku gastro kuhinju nudi se i posebna karta koktela koji savršeno pašu uz ljetni ugođaj. Lokacija na Mrežnici prošle godine za vrijeme pandemije koronavirusa nudila je savršen i siguran oblik obiteljskog druženja uz rijeku, a ove godine s jelovnikom koncipiran na principu world food jelovnika koji gostima daje mogućnost da probaju jela iz različitih kultura i dijelova svijeta. Sjajan jelovnik upotpunjuju i dodatne aktivnosti pa je tako moguće provozati se kajakom i na rijeci Mrežnici.

Restoran DP – Mrežnička kuća i Dnevni boravak na Mrežnici dobitnici su nagrade Turistička Prizma “Za novi kvalitet u turizmu”, što potvrđuje kvalitetu ove destinacije. Dodatna sigurnost za posjetitelje je to što je upravo ova lokacija dobila oznaku projekta Safe stay in Croatia koji pruža informacije svim posjetiteljima o turistički objektima koji djeluju prema aktualnim preporukama Svjetskog vijeća za putovanja i turizam te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Upravo ova lokacija bila je prošlog ljeta hit destinacija u cijeloj Karlovačkoj županiji, a posjetitelje je privlačila raznovrsnim jelima svjetske kuhinje te ljepotom prirode.

Dnevni boravak na rijeci trajat će sve do kraja kolovoza, a posjetiteljima će kontinuirano nuditi razne aktivnosti i nove jelovnike kroz tjedne. Ovog ljeta nikako ne smijete propustiti sigurnu gastro priču na rijekama kojoj nećete odoliti.

Foto: PR

Preporuka

Zatvori