3 razloga zašto morate posjetiti Burano, jedan od najšarenijih gradića Europe

3 razloga zašto morate posjetiti Burano, jedan
od najšarenijih gradića Europe

Italija je zemlja puna skrivenih ljepota. Osim velikih gradova poput Milana, Rima, Firence i Venecije, Italija je zemlja s hrpom otočića i skrivenih naselja koji se ponekad izgube u moru sadržaja, a svakako ih se isplati posjetiti. Jedan od tih otoka je i Burano, otok šarenih kućica i čipke koji će vas osvojiti na prvi pogled.

Burano se nalazi u Venecijanskoj laguni pa ga je najjednostavnije posjetiti u sklopu putovanja u Veneciju. Od Murana, još jednog poznatog otoka koji morate posjetiti ako već niste, Burano je udaljen 11 km, dok će vam do Venecije trebati 45 minuta vožnje brodom.

A baš poput Venecije, i Burano ima kanale koji ga dijele na manje dijelove pa se zapravo ne radi o jednom otoku, već o arhipelagu. Nalazi se pored otoka Torcella u sjevernom dijelu lagune, a danas je najpoznatiji po čipkarstvu i šareno obojanim kućama.

Šarene kućice na vodi

Šarene kućice u nizu ono su po čemu je Burano prepoznatljiv. Lokalni ribiči svoje su domove obojili jarkim bojama kako bi s mora bili vidljiviji i potpuno nesvjesno stvorili turističku atrakciju. Gotovo svaka kuća ima maleni balkončić koji je okićen lončanicama sa šarenim cvijećem što cijeloj priči daje još više boje i radosti. Zanimljivo je i da gradske vlasti određuju kako će pročelje kuće biti obojeno, a bez dopuštenja nije dozvoljeno mijenjati boju.

Najšarenija kuća otoka Burano je La Casa di Bepi Sua. Giuseppe Toselli oslikao ju je duginim bojama s motivima različitih geometrijskih oblika. Toselli je radio kao domar u kinu, a u slobodno vrijeme prodavao je šarene bombone na Trgu Galuppi. Tako je u omotima bombončića otkrio inspiraciju i strast prema žarkim bojama.

Otok čipke

Otok Burano zovu još i otokom čipke, po kojoj je svjetski poznat. Čipka je posebna po filigranskoj izradi kojom se bave generacije žena. Mnogo je sati i strpljivog rada uloženo u svaki komad ove čipke pa i cijene pojedinih komada variraju. Na glavnom gradskom trgu, Trgu Galuppi, nalazi se i Muzej čipke koji na otoku zovu Museo del Merletto, a koji možete posjetiti kako biste doznali sve o njenoj povijesti i izradi.

Mjesto za gastro uživanje

Najpoznatiji specijalitet koji morate probati u Buranu je juha u kojoj je riža kuhana uz ribu glavoča, tipičnu za venecijanski zaljev. Najtraženiji restorančići su takozvane tratorije u kojima ćete pronaći najbolje domaće delicije. Otok Burano ima i svoje poznate kolače: Bussola i Esse. Suhi kolačići koji sjajno pašu uz kavu nakon jela neodoljivo podsjećaju okusom i oblikom na naše vanilin kiflice. Vrhunske pizzerije i slastičarnice kao zaštitni znak talijanske gastronomije nalaze se na svakom koraku pa nećete pogriješiti u odabiru.

Foto: Unsplash


Učitati još
Zatvori