Koja vam je biciklistička oprema potrebna ako krećete s biciklizmom

Koja vam je biciklistička oprema potrebna
ako krećete s biciklizmom

Biciklistička oprema.

Želite se otisnuti na biciklističku turu, ali niste sigurni gdje početi? Kao što nema planinarenja bez planinarske opreme, nema ni bicikliranja bez posebno namijenjene opreme za ovaj vrlo fizički naporan sport.  Evo koja vam je sve biciklistička oprema potrebna i gdje ju možete kupiti.

Važno je napomenuti da postoje 4 osnovne vrste biciklizma te se biciklistička oprema kupuje po vrsti biciklizma za koju se odlučite. To su: Brdski biciklizam, cestovni biciklizam, rekreativni biciklizam te trkači biciklizam. Biciklistička oprema ima posebne karakteristike za svaki tip biciklizma.

Biciklističke hlače

Biciklistička oprema.

Biciklističke hlače možda su i najvažniji dio biciklističke opreme. One štite vašu trticu posebnom spužvom ili gelom  koji ublažavaju pritisak sjedala kako bi se osjećali što udobnije tijekom duže ture. Za razliku od normalnih hlača, biciklističke hlače su jako rastezljive da biste se mogli lakše kretati za vrijeme pedaliranja. Većina biciklističkih hlača dolaze do malo iznad koljena, a napravljene su od posebnog materijala koji smanjuje znojenje i omogućava prozračnost. Za hladnije prognoze potrebno je imati i duge biciklističke hlače. Biciklističke hlače i ostalu biciklstičku opremu možete kupiti u sportskim dućanima kao što su Intersport, Decathlon, Kibuba, Ciklo-centar itd.

Biciklistička majica

Biciklistička oprema.

I biciklističke majice napravljene su od posebnih vlakana koji apsorbiraju znoj. Prekrivaju donji dio leđa kako ne biste bili izloženi direktnom puhanju vjetra, a prednji zatvarač vam omogućuje brzo rashlađivanje kada će vam biti potrebno. Još jedna od važnosti nošenja biciklističke majice su reflektirajuće trake koje se nalaze na vidljivim mjestima kako bi vas se lakše uočilo po mraku. Postoji mnogo tipova biciklističkih majica ovisno o vrsti biciklističke ture -planinski, cestovni itd. Najbolje se raspitati o tipu majice koja je vama potrebna u dućanima sa sportskom opremom.

Biciklističke rukavice

Biciklistička oprema.

Vjerojatno ste svakog biciklista uvijek vidjeli sa biciklističkim rukavicama. One su važan dio opreme ako se ozbiljnije želite upustiti u biciklizam. Biciklističke rukavice sadrže posebnu podstavu koja pomaže apsorbirati vibracije ceste i staze. Ujedno štite ruke od hladnoće te sprječavaju nastajanje žuljeva od predugog držanja biciklističke ručke.

Biciklistička jakna

Glavna namjena biciklističkih jakna je zaštita od vjetra i kiše. Neke jakne imaju kapuljaču koja se može podesiti na kacigu, zato je pri kupovanju jakne bitno da imate kacigu sa sobom kako biste kupili odgovarajuću većinu.

Tenisice

Biciklistička oprema.

Tenisice koje trebate kupiti ovisi o vrsti pedala vašeg bicikla. Najčešće su klasične platformske pedale namijenjene za gradsku vožnju na koje možete nositi gotovo sve vrste cipela. Postoje platformske pedale i za šumsku vožnju koje imaju šrafove koji sprječavaju klizanje mokrih džonova. Biciklističke cipele imaju puno tvrđe potplate od običnih cipela te ta ukočenost potplata omogućuje bolji prijenos snage kada pedalirate. Pazite da kupite cipele koje odgovaraju vašim pedalama!

Biciklističke čarape

Biciklistička oprema.

Za biciklizam možete nositi čarape koje već imate kod kuće, ali posebne biciklističke čarape svakako imaju svoju svrhu. One su napravljene od posebnih sintetičkih materijala koji pomažu kod znojenja te su tanje od normalnih čarapa kako bi cipela bila pokretnija što je važno kod prijenosa snage na pedale.

Dodatna oprema

Kaciga

Biciklistička oprema.

Ne moramo napominjati zašto je biciklistička kaciga dio osnovne opreme i ne biste je trebali izostaviti. Štiti vašu glavu od mogućih ozljeda pri padu, te je obvezna za sve bicikliste do 16. godine. Postoji vrlo velik izbor različitih kaciga i zato se početnici mogu naći u dilemi pri njenoj kupovini. Kacige trebaju biti sigurne, udobne, lagane i prozračne. Ako želite kvalitetnu kacigu morat ćete izdvojiti veću svotu novaca. Naravno najvažnije je kupiti pravu veličinu. Kaciga ne smije biti previše opuštena na glavi, ali ni previše zategnuta. Savjet pri kupovini je da ako ste između dvije veličine, uvijek kupite onu manju. Postoje 3 vrste kaciga: brdske kacige, cestovne kacige i rekreativne kacige. Birate ih po tipu biciklizma za koji se odlučite. Kacige za rekreativan biciklizam pružit će vam osnovnu zaštitu od ozljede glave u slučaju pada, kacige za brdski biciklizam mogu se dobro provjetriti te nude posebnu zaštitu stražnje glave jer brdski biciklisti obično padaju unatrag za razliku od cestovnih biciklista i cestovne kacige su vrlo lagane i aerodinamične. Dobro promislite koja je vaša želja te se obratite poslodavcu u sportskoj trgovini za pomoć pri odabiru.

Biciklističke naočale

Nije nužno nositi biciklističke naočale, ali se ipak savjetuje ako se planirate ozbiljnije baviti ovim sportom. Dizajnirane su da savršeno pristaju na vašu glavu i neće pasti pri vožnji. Štite vaše oči od vjetra, sunca te buba koje vam nerijetko mogu uletiti u oči prilikom vožnje. Ujedno imaju i poseban filter koji pojačava vidljivost kada je jako sunce ili kiša.

Za kraj još je važno napomenuti da budete svjesni vaše fizičke spremnosti prije nego se upustite u dužu turu. Krenite polako i prije svega uživajte!

Tekst: Leona Dubrović

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori