Antonio je pokrenuo Putni kofer, u kojem ćete pronaći inspiraciju i savjete za svoje iduće putovanje

Antonio je pokrenuo Putni kofer, u kojem ćete pronaći inspiraciju i savjete za svoje iduće putovanje

Putovanja kakvima ih znamo, u posljednjih nekoliko mjeseci kao da su stavljena na dugačku pauzu. Istinski zaljubljenici u upoznavanje svijeta, još proljetos su se pitali kako će pobijediti onaj poznati ‘travel bug’ koji nas ulovi kada se zaželimo istraživanja neke nove destinacije koju još uvijek nismo posjetili. Perspektiva im se kroz prvu polovicu 2020. utoliko bitno promijenila, a kako su dolazili ljepši dani, postajalo je sve jasnije da je idealna zemlja za upoznavanje i istraživanje ove godine – upravo naša vlastita.

Kroz koje sve faze i emocije za vrijeme karantene prolazi jedan zagriženi ljubitelj putovanja, postalo nam je jasno u razgovoru s Antoniom Ivičevićem, kojeg je upravo izolacija (od ljudi, ali i novih doživljaja na koje je naviknut) potaknula da pokrene svoj projekt pod nazivom Putni kofer.

Putni kofer realiziran je na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu te na web stranici, i vodi nas posljednjih tjedana vodi uzduž i poprijeko Lijepe Naše.

“Kroz Putni kofer htio bih s vama podijeliti neke neobične priče i savjete, pružiti informacije o ljudima, mjestima i događajima za koje dosad možda niste imali priliku čuti. Stoga, otputujmo virtualno iz udobnosti svog naslonjača, širimo zajedno svijest o životu, drugim ljudima i samima sebi uz #PutniKofer“, otkriva na svojoj Facebook stranici Antonio.

On je, kako opisuje sam sebe, virtualni pisac, idealist, sociolog, ljubitelj putovanja, marketinški strateg, fotograf, amaterski glumac i prijatelj, a s njime smo odlučile dobro se napričati na temu putovanja i, naravno, njegova Putnog kofera!

  • Još prije nekoliko godina pokrenuo si svoj Instagram profil, danas poznat kao Putni kofer. Već na prvi pogled, jasno je kako su ti putovanja velika ljubav, hobi i strast. Koju si ljepotu pronašao u njima, na koje su ti sve načine upravo putovanja oplemenila život?

Tisuće su knjiga napisane na temu putovanja, toliko je putopisa koje možemo pronaći na internetu, no kad me netko pita kako putovanja utječu na moj život, nije jednostavno dati odgovor jer postoji cijela paleta razloga zašto putujem i kako sam postao ovisan o osjećaju da negdje idem i istražujem. Za razliku od ostalih nezdravih ovisnosti, za putovanja mogu reći kako definitivno pozitivno utječu na svaki djelić mene. U jednoj rečenici bih to sažeo kao ‘sloboda življenja i sloboda ljubavi’, no putovanja kao takva zasigurno utječu na povećanje svijesti o drugim kulturama, većoj stopi tolerancije prema drugima i drugačijima, otvorenosti prema novim iskustvima i smanjenju postojećih predrasuda s kojima smo se naučili živjeti u okolini koja nas kao takve definira i oblikuje.

  • Putni kofer projekt je koji si osmislio s određenim ciljem – je li to samo inspiracija za lijepa mjesta ili ti je bitno i informirati/educirati publiku?

Putni Kofer je nastao kao reakcija na veliki broj negativnih vijesti i komentara na društvenim mrežama u periodu kada je krenula karantena i cijela priča s koronavirusom. Naime, nakon osjećaja anksioznosti zbog spriječenosti da putujem i ‘zatrovane’ virtualne okoline, odlučio sam otvoriti Facebook i Instagram profil pod imenom Putni Kofer te učiniti svoj boravak na njima vedrijim mjestom. U kratkom roku profili su postali mjesto dobrih, pozitivnih i inspirativnih priča koji, osim što informiraju i educiraju publiku o putovanjima, imaju za cilj širiti svijest o životu, drugim ljudima i samima sebi. Zato putovanja i služe da bismo ‘lomili kalupe’ i pomicali vlastite granice.

  • Pandemija koronavirusa putovanja je na neko vrijeme svela na minimum, a mi u Hrvatskoj ponovno smo počeli otkrivati ljepote naše zemlje. Kako si se ti prilagodio aktualnoj situaciji i jesi li i sam krenuo ‘Putnim koferom’ po Hrvatskoj?

Nakon što su se otvorile granice među županijama zbog stroge karantene, spremio sam svoj putni kofer i odlučio iskoristiti svaki slobodni trenutak otkrivajući ljepote naše zemlje. Od Like, središnje Hrvatske, Istre i Dalmacije, posjetio sam mnoga mjesta, upoznao zanimljive ljude i neobične priče, kušao izvrsnu hranu te dozvolio sebi da bolje upoznam ‘svoj kraj’. I baš mi je trebalo to iskustvo jer sam dugo vremena bio u lovu za jeftinim letovima izvan zemlje, što je isto zanimljiv hobi, no i Hrvatska krije raznolika bogatstva i priče u koje se lako zaljubiš.

  • Koja bi mjesta kod nas uvijek preporučio posjetiti? Neka koja su na tebe ostavila snažan dojam ili su jednostavno ‘must-see’?

Trenutno se nalazim u Komiži na otoku Visu i moram vam nešto priznati – dogodila se ljubav na prvi pogled. Komiža je probudila u meni sva ona osjetila koja sam zaboravio i da postoje. Kamene kuće koje se kupaju u moru, stotine nijansi plave boje neba i mora, nasmijani mještani koji sa svojom zarazno smirenom energijom izgledaju kao da su s druge planete, sunce žarkije i more slanije… Trebat će mi vremena da se slegnu dojmovi, a o Komiži ću sigurno pisati u nadolazećim objavama na društvenim mrežama.

Osim Komiže, svakako preporučujem Cres, otok na kojem caruju ovce, netaknuta i divlja priroda, vino od kojeg glava ne boli i najljepše plaže na svijetu. Tamo je sve drugačije, od mirisa pokošene trave do cvrkuta ptica…

Na ovaj popis bih dodao i Korčulu koja me je osvojila svojom autentičnom mediteranskom kulturom te ušće Neretve i Baćinska jezera – jedinstvena mjesta na obali koja će vas zadiviti izgledom i vjerojatno na prvu nećete ni pomisliti da se nalazite u Hrvatskoj. Raj na zemlji!

  • Tvoj profil karakteriziraju i divne fotografije – čime ih obično ‘loviš’, je li to fotoaparat, mobitel? 

Čime stignem – najčešće je to fotoaparat, no u pojedinim trenucima kad ne uspijem izvaditi fotoaparat iz torbe, posegnem za mobitelom. To su one brze scene u hodu koje moraju biti zabilježene.

  • Čime se baviš kada se ne baviš ovim projektom? Tko je Antonio iza kulisa Putnog kofera ;)?

Radim u jednoj ‘full service’ agenciji u sektoru marketinških strategija i istraživanja, a osim što putujem, u svoje slobodno vrijeme pohađam satove glume, crtam, treniram i planiram sljedeća putovanja 🙂 Sve to ovako lijepo zvuči i izgleda u razgovoru, no dan traje samo 24 sati pa najčešće to bude samo posao i ‘kukanje’ kako je premalo vremena za sve stvari koje bih htio raditi i uživati u njima. 🙂 Dan definitivno traje prekratko, a s obzirom da sam i veliki ljubitelj spavanja, možete samo zamisliti koliko budnih sati u danu mi preostaje (smijeh).

Učitati još
Zatvori