Idući tjedan je još jedan produženi vikend, a evo zašto biste mogli posjetiti Šibenik
Idući tjedan je još jedan produženi vikend, a evo zašto biste mogli posjetiti Šibenik

Idući tjedan je još jedan produženi vikend, a evo zašto biste mogli posjetiti Šibenik

Bliži se još jedna produženi vikend – za one sretnike koji su ga mogli spojiti, a samim time maštamo o odlasku na more. Imamo razlog više zašto sljedeći vikend posjetiti Šibenik. Naime, na šibenskoj rivi u subotu, 10. lipnja, od 19 sati održat će se manifestacija ‘Pidoća & Debit se vole’ gdje ćete imati priliku kušati ovu skladnu kombinaciju i uvjeriti se da su idealan par!

U proljeće, kada zatopli počinje bujanje mesa u ljušturi dagnje te ona postaje sve punija i ukusnija. Upravo ta školjka pidoća, dagnja ili mušula, gastronomski je simbol srca Dalmacije gdje rijeka Krka dodiruje more. Otprilike u isto vrijeme mladi debit puni se u butelje i spreman kreće prema tržištu. Na vašem stolu oni se susreću i zaljube – puna, mlada pidoća i svježi, lepršavi debit postaju skladan par.

Ljubav ide kroz želudac…

Zbog utjecaja Krke i fitoplanktona kojima se pidoća hrani, u području oko Šibenskog mosta posebno brzo raste i bogata je mesom. Iako bi pidoća uginula u slatkoj vodi i zapravo je morska školjka, hrana koju joj nosi rijeka koja prolazi kroz krški, vapnenački kraj značajno utječe na njen rast i kvalitetu.

Lokalci su je uparili s najukusnijim vinom tog podneblja i organiziraju treće izdanje manifestacije koja će sljedećeg vikenda u Šibensko-kninsku županiju privući velik broj ljubitelja dobrog vina i ukusno pripremljenih dagnji jer stiže ‘Pidoća & debit se vole’. Ljubavi pidoće i debita ove će godine kumovati i lokalna maslinova ulja, koja su svoju kvalitetu potvrdila na brojnim svjetskim natjecanjima.

Pitak, nježnih aroma, umjerenih kiselina i niskog udjela alkohola debit je najraširenija bijela vinska sorta na Šibensko-kninskom području.

Bogata gastronomska ponuda

Desetak restorana i lokalnih uzgajivača pidoća pripremat će školjke po svojim receptima, a vinari će lijepo ohladiti i preporučiti debit koji će najbolje parirati pojedinom receptu.

Pidoće na buzaru, na brudet, na ražnjiću, pašticada od pidoća, rižot ili pašta – spremat će se baš sve! Dimljene u spumi od krumpira i poriluka s kremom od cikle i kapljicom vrhunskog maslinovog ulja  dočarat će posjetiteljima spoj Zagore i mora te tradicije i moderne kuhinje.

Uz zalazak sunca, lijepu glazbenu podlogu, dobro društvo i skladne okuse sigurno ćete i vi otkriti da se pidoća i debit vole.

Zašto posjetiti Šibenik?

Šibensko-kninska županija ponovno će potvrditi svoj status omiljene destinacije za ljetne aktivnosti jer vas i ove godine ponovno očekuju lokalne fešte, brojni festivali te zanimljivi koncerti.

Posjetite Šibenik 10. lipnja i prošećite do Trga Pavla Šubića, a ako propustite događaj, u šibenskim restoranima vas očekuje cijeli tjedan bogata ponuda ove izvrsne kombinacije koja će vam zasigurno razveseliti okusne pupoljke.

Popis restorana i više informacija provjerite na web-stranici ili Facebooku te Instagram profilu Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori