Priča o uspjehu: Bistroteka

Bistroteka je u zagrebačkoj Teslinoj ulici otvorena krajem prošle godine i u vrlo je kratkom roku osvojila srca svih ljubitelja ugodnih prostora, odlične hrane i tople atmosfere. Čak i ako ste samo slučajni prolaznik, Bistroteku ćete zasigurno zavoljeti zbog njenog jednostavnog šarma iza kojeg se krije puno rada i ljubavi prema poslu. Zato smo odlučili porazgovarati s vlasnicama bistroa, Anom Galić i Tatjanom Mrduljaš, te otkriti krije li se kakva tajna iza uspjeha Bistroteke ili se sve dogodilo spontano.

Bistroteka

Tatjana Mrduljaš i Ana Galić

1. Kako je došlo do ideje pokretanja samostalnog projekta?

Tanja:
Ja sam oduvijek imala želju u Zagrebu otvoriti svoj bistro, u ugostiteljstvu sam već desetak godina i to volim raditi, a Zagrebu je nedostajalo novih zanimljivih mjesta. Duže vrijeme sam gledala i tražila prostor, a spojile smo s Aninom ljubavlju prema kolačima i tako odlučile napraviti zajedno mali bistro gdje će se moći nešto pojesti, popiti čaša vina i pojesti dobar kolačić.

Bistroteka

Ana:
Par godina mi je bila želja otvoriti vlastiti mali delikatesni kutak specijaliziran za slatko. Ljubav prema hrani i ta želja su se spojili i počeli ostvarivati nakon jedne kavice s Tanjom u kojoj smo shvatile da možemo zajedničkim znanjima napraviti nešto lijepo i posebno. Tanja ima ugostiteljsko iskustvo, ja radim u marketinškoj agenciji u kreativi i diplomirala sam grafički dizajn. Tanja obožava slatko, a ja volim peći kolače. Ubrzo je sve sjelo na svoje mjesto. Koncept je nadograđen iz slatkih zalogaja u hranu s twistom… ali na to su već utjecali lokacija i sam prostor, uređenje…
Uglavnom, od čokoladnog moussea do bistroa u centru grada. (smijeh)

Bistroteka

2. U Zagrebu odnedavno osjetimo restoranski boom. Što je bila inspiracija za stvaranje vašeg koncepta i jeste li se željeli po nečemu istaknuti?

Tanja:
Mene su oduvijek privlačili takvi koncepti bistroa, najdraže mi je bilo ići u restoran na doručak, neobavezno gricnuti nešto il samo popiti čašu vina, što kod nas nisi baš mogao naći. Ideja je bilo puno, i probale smo to nekako složiti i spojiti u jednu našu priču.

Bistroteka

Ana:
Kao inspiracija su poslužili moderni bistroi (caffe barovi) kakvih ima u Londonu, Parizu, Barceloni…, ali opet nismo radili kopiju nečeg postojećeg nego smo htjeli stvoriti nešto originalno i naše. U Zagrebu mi je falilo takvo mjesto. Nedostajali su mi doručci, omleti, poširana jaja. Falio mi je bistro i šank za kojim mogu jesti, normalne cijene i comfort food. Mjesto gdje ću nekoga sresti, sjediti i pomalo u gužvi jesti i pričati uz dobru muziku i opuštenu atmosferu. Popiti kavicu ili nešto pjenušavo uz fini komad kolača. Sve to je nekako spontano stvoreno iz želje da napraviš mjesto po sebi.
Naravno – onda smo sve to popeglali i nadogradili.

Želimo se istaknuti po malo drugačijoj hrani, dnevnim jelima vezanim uz sezonsku ponudu, ambijentu, cijenama… Htjeli smo okupiti urbanu ekipu i stvoriti ugodnu atmosferu.

Bistroteka

3. Kako ste odabrali baš ime Bistroteka i je li bilo teško uskladiti sve želje s obzirom na to da vas iza imena stoji dvoje?

Tanja:
Oko imena smo dugo razglabale. Bistroteka je bio prvi prijedlog koji nam se svidio, ali onda smo malo odlutale s imenima i ništa nam nije sjedalo kako treba, da bi na kraju došle natrag na “Bistroteka” jer je bilo u biti tako jednostavno i točno ono što smo htjele.

Ana:
Ime Bistroteka je čak mislim među prvim imenima koja smo stavili na papir, a tako smo registrirali i firmu. Imali smo još ideja, pomagao je kreativni tim iz firme u kojoj radim – BBDO, pitali smo prijatelje i poslovne suradnike. Svi oni, a ima različitih ljudi i sto mišljenja – su pozitivno reagirali. Na kraju smo se odlučili za to ime jer ukratko opisuje što mi to zapravo radimo. Svima je odmah sve jasno, pamtljivo je, nepretenciozno i ono što smo htjeli – na hrvatskom je.

Ana Galić i Tatjana Mrduljaš

4. Hrana je odlična, raznovrsna, gosti hvale sve u ponudi. Kako osmišljavate dnevni menu?

Tanja:
Imamo odličnu ekipu u kuhinji koja je puna ideja i ima uvijek odličnih prijedloga, tako da je užitak birati što ćemo sutra staviti na menu.

Ana:
Hvala na komplimentima. Dnevni menu ponajprije je vezan uz sezonsku ponudu i svježe sastojke. Dosta je baziran na hrani koju volimo jesti, koju kuhamo doma, hrani koju smo vidjeli i probali na putovanjima. Brainstorming u ponoć u kuhinji je normalan kod nas, a naši kuhari Zoran i Boki su sjajni dečki i jako smo sretni što su s nama. Daju velik doprinos Bistroteci i članovi su našeg tima bez kojih Bistroteka ne bi bila to što sada je.

Bistroteka

5. Čini se kao da je Bistroteka uvijek dupkom puna, uvijek se traži rezervacija više. Jeste li očekivale ovoliku popularnost projekta?

Tanja:
Moram priznati da smo se nadale da će biti zanimljivo ljudima, ali i nas je iznenadilo kojom brzinom je sve to krenulo. U pravo vrijeme smo počele i na dobroj lokaciji s velikom ljubavlju prema ugostiteljstvu i hrani i vjerojatno ljudi to prepoznaju.

Ana Galić i Tatjana Mrduljaš

Ana:
Hvala. Dobili smo veliku potporu prijatelja, ljudi nam se vraćaju i imamo stalne goste. Trudimo se i mislim da ljudi prepoznaju da je tu riječ o ljubavi prema hrani bez neke velike kalkulacije. Ne znam što smo očekivali – sigurno ne da nećemo uspjeti jer se onda ne bi niti upuštali u nešto tako zahtjevno… (smijeh)
Opet smo jako sretni i zahvalni jer nam se trud vraća zadovoljnim gostima i lijepim komentarima. Naravno – uvijek tu ima mjesta za poboljšanje, nove ideje i nove izazove, ali to i je ljepota ovog posla.

Bistroteka

Foto: Rajna Raguž (RRvizual)

0