Pet razloga zašto ovaj vikend posjetiti Varaždin
Pet razloga zašto ovaj vikend posjetiti Varaždin

Pet razloga zašto ovaj vikend
posjetiti Varaždin

Ljeto se polako primiče svome kraju i većina nas se polako već vraća u urede. Iako nekako s nostalgijom gledamo na dane provedene bezbrižno izležavajući se na plaži, pred nama je mnoštvo evenata kojima se veselimo. Jedan takav je i Špancirfest koji je već pune 23 godine zadužen za proslavu kraja ljeta.

Ovaj najveći i najraznolikiji hrvatski festival od sutra će ulice, trgove i parkove Varaždina pretvoriti u središte glazbe, umjetnosti, gastronomije, mjesto druženja i zabave u kojoj možete uživati sve do 28. kolovoza. U bogatom i raznolikom programu ovog festivala svatko može pronaći nešto za sebe. Koncerti, ulični performeri, radionice, štandovi i kućice s domaćim proizvodima, gastro delicije i brojni drugi sadržaji na deset će dana pretvoriti ovu povijesnu jezgru Varaždina u jedinstvenu festivalsku pozornicu.

Varaždin
Profimedia

Pips, chips & videoclips, S.A.R.S, Vatra i još mnogi drugi

Glazbeni program Špancirfesta publici je i svakako najzanimljiviji dio, a i ovogodišnji Špancirfest ponudit će raznoliki glazbeni programa na dvije glavne i više manjih pozornica. No u glazbi ćete moći uživati i tijekom španciranja po ulicama i trgovima Varaždina. Na pozornici kod Starog grada nastupit će Letu Štuke, Pips, chips & videoclips, Daleka obala, Petar Grašo, Dubioza kolektiv te S.A.R.S. Koncertni program na PAN pozornici zatvorit će Let 3, a koncerti na PAN pozornici se ne naplaćuju.

Vila Bedeković ugostit će jedinstven i specifičan glas Massima 27.8., a zanimljivi spoj rocka i autentičnog sevdaha, Vatre i Bože Vreće, imat ćete prilike vidjeti posljednje večeri Špancirfesta. Vila Bedeković ujedno je i jedina koncertna pozornica za koju se naplaćuju ulaznice i to po cijeni od 80 kuna.

Tri hit humoristične predstave

Smijeh je najbolji lijek, tako barem kažu. Stoga je kazališni program kod Vile Bedeković neizostavan dio Špancirfesta. Želite li večer provesti u ugodnoj atmosferi, odlučite se za predstavu ili stand-up show.

Ovogodišnji kazališni program donosi tri hit humoristične predstave: „Udaj se muški“, „Idemo uživo“ i „Beba“. No tu su i stand-up showovi „Dobra večer, došao sam po Vašu kćer“ u izvedbi Kerekesh Teatra, kao i „Zabezeknut“ u izvedbi Vlatka Štampara. Ulaznice za kazališni program Špancirfesta kod Vile Bedeković prodaju se po cijeni od 70 kuna za predstave i 60 kuna za stand-up komedije.

Ulični program

Ulični program Špancirfesta duša je festivala. Naime, Špancirfest je počeo upravo na ulici, a kako je ulica mjesto šetanja, promjene i iznenađenja, ove je godine naglasak stavljen upravo na te vrijednosti. Šetajući samim srcem Varaždina susrest ćete raznorazne ulične performere, bilo da se radi o bubnjarima ili cijelim bendovima ili pak o kostimiranim štulašima.

Varaždinski Korzo postat će tako mjesto druženja i to uz muziku, dok će svake večeri oživjeti zahvaljujući čaroliji svjetlosne projekcije skupine La Luz koja će sam centar pretvoriti u bajkovito mjesto.

Velika gastro novost

Nakon šetnje brzo ćete ogladnjeti. Špancirfest već godinama nudi velik izbor kvalitetne i raznolike gastro ponude, a u svakom festivalskom izdanju ponudi nešto novo. Na Starom gradu moći ćete kušati razna streetfood jela. No novost ovogodišnjeg festivala je – Špancir Burger festival. Riječ je o najpoznatijem burger festivalu koji nakon šest izdanja napokon dolazi i u Varaždin. Smjestit će se na Kapucinskom trgu gdje ćete moći uživati u slasnim okusima izvrsnih burgera koje će pripremati Reshetka i Picnic, Beg’s Plant Based i 4burgers koji je pripremio nešto novo – smash burger. Tu su još i BBQ Hot Yard, The Meat by Nenad Komes i Gingle Bells koji priprema velik izbor koktela.

Vinski grad u bajkovitom okruženju

Sada već tradicionalno možete se zaputiti i u Vinski grad gdje ćete imati priliku kušati probrana hrvatska i regionalna vina. Također, moći ćete uživati i u vrhunskim malim zalogajima okruženi predivnim pejzažom ispod zidina varaždinskog Starog grada.

Vjerujemo da će vas ovaj maleni grad oduševiti svojom baroknom arhitekturom, okusima i programom. Stoga svakako sa sobom kući ponesite i pokoji suvenir. Naime na šarenim ulicama grada smjestit će se i kućice te izlagački štandovi na kojima možete kupiti razne domaće proizvode i suvenire.

Cijeli program možete pronaći na službenoj web-stranici. Do početka je ostalo jako malo, zato iskoristite vikend i uživajte u španciranju.

Foto: Profimedia, Instagram

Učitati još
Zatvori