Nordijskim hodanjem do savršene linije

Nordijskim hodanjem do savršene linije

nordijsko hodanje

Na tragu skijaškog trčanja

Povijest i nastanak nordijskog hodanja vezani su uz nordijsko skijaško trčanje, zbog velike sličnosti u izvedbi pokreta. Nordijski skijaši godinama su ga provodili u svojim ljetnim treninzima kao pogodan oblik koji vjerno simulira i nadopunjuje skijaško trčanje kad nema snijega. Povijest nordijskog hodanja seže do 1930. godine, a i dalje. Prva prezentacija nordijskog hodanja kao novog sporta bila je u Finskoj 1997. godine. Otad do danas broj poklonika te aktivnosti narastao je na više od 30 milijuna samo u Europi.

nordijsko hodanje

Nordijsko hodanje – aktivnost za cijelo tijelo

Nordijsko hodanje je oblik tjelesne aktivnosti pogodan u rekreativnim programima svih dobnih kategorija. To je aktivnost u kojoj možete uživati kroz cijelu godinu, bilo ljeto ili zima, po svuda i u svako vrijeme.

Za razliku od normalnog hodanja, kod kojeg je gornji dio tijela relativno pasivan, nordijsko mnogo više aktivira mišiće leđa, ramena i ruku. To je zapravo hodanje pri kojem se koriste specifično dizajnirani štapovi. Može se provoditi na većini terena, a u kombinaciji s prirodom i svježim zrakom izuzetno pogoduje našem zdravlju.

Zbog sličnosti s normalnim hodom čini se prilično lako i jednostavno za izvođenje, no zahtijeva određeno vrijeme potrebno za učenje i svladavanje osnovne tehnike, obvezno pod nadzorom stručnog voditelja. Što se tiče sportske opreme, za početak su potrebni samo odgovarajući nordic walking štapovi. Pri odabiru se treba koristiti formulom za izračunavanje visine štapa koja glasi: vaša visina x 0,66 = odgovarajuća visina štapa.

nordijsko hodanje

Svi pozitivni učinci

Zbog svojih karakteristika, nordijsko hodanje pogodno je za razvoj snage i izdržljivosti, Osobito gornjeg dijela tijela, djelujući tako na pravilno držanje. Uključivanjem velikog broja mišića zbog uporabe štapova, troši se i veća količina energije (od 400 do 450 kCal  po satu aktivnosti), za razliku od normalnog hoda pri kojem se troši od 250 do 300 kCal .

Neka istraživanja pokazuju da je energetska potrošnja pri srednjoj brzini veća za 20 posto od normalna hoda iste brzine, a ako se brzina nordijskog hoda poveća, uz primjenu pravilne tehnike, može se potrošiti i 45 posto kCal više. Aktivacija srčanožilnog sustava je veća, pa se i srčana frekvencija poveća za 10 do 15 posto. Ta činjenica osobito je važna za osobe s povećanom tjelesnom masom koje bi tako mogle regulirati višak kilograma.

Osim na funkcionalne sposobnosti, nordijsko hodanje pozitivno djeluje i na sustav za kretanje. Uporabom štapova pri hodu i aktivnim sudjelovanjem ruku i ramena smanjuje se opterećenje na donje ekstremitete, posebice zglobove koljena, kuka i kralježnice. Ta karakteristika važna je osobama koje imaju problem sa zglobovima donjih ekstremiteta (različite ozljede, nakon operativnih zahvata, itd.), jer omogućuje više kretanja sa smanjenjem bolova i rizika od ozljeđivanja.

Starijim osobama upotreba štapova omogućuje veću stabilnost jer se povećava površina oslonca važna za održavanje ravnoteže pri hodu, a samim time smanjuje se rizik od padova, koji su potencijalno opasni za nastanak prijeloma.

nordijsko hodanje

Tečaj – škola nordijskog hodanja

Društvo za rekreaciju Vitathlon organizira i provodi vikend tečajeve – školu nordijskog hodanja. Pod stručnim vodstvom Hanija Haddada, profesora kineziologije, dugogodišnjeg hodača, te promotora i instruktora nordijskog hodanja, savladat ćete osnove i tehnike:

1. Osnovna teorija nordijskog hodanja i oprema za nordijsko hodanje
2. Osnovne Nordic Walking tehnike
3. Uzbrdo i nizbrdo sa štapovima
4. Osnove koordinacije, vježbe istezanja, zagrijavanja i opuštanja
5. Integracija mentalnih vježbi za početnike
6. Doziranje opterećenja u nordijskom hodanju
7. Opće preporuke za unapređenje zdravlja i kondicije s nordijskim hodanjem
8. Osnove ishrane i njene prednosti

Više na www.vitathlon.com.hr.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori