Ovo su najpopularnije božićne biljke na Instagramu

Ovo su najpopularnije božićne
biljke na Instagramu

božićna-zvijezda-1

Počela je sezona ukrašavanja božićnih drvaca, a ove godine inspiracije nam ne fali. Upregnite svoju maštu i kreativu te zasučite rukave i napravite neobično božićno drvce, a inspiraciju možete pronaći ovdje. Ono što će definitivno biti hit su biljke u vašem interijeru koje će se savršeno uklopiti u blagdanski ugođaj. Ako vam fali inspiracije ovo su najpopularnije božićne biljke na Instagramu među kojima smo i mi pronašli svoje favorite.

Najpopularnije božićne biljke na Instagramu

Božićne zvijezde, blagdanski vjenčići i razni prirodni cvjetni aranžmani nezaobilazan su dio naših interijera svakih pa tako i ovih blagdana. Budite pažljivi u odabiru biljaka jer pravilnom brigom i njegom one mogu potrajati i duže od ovih blagdana, te tako sljedeće godine biti još bujnije i ljepše. Ovogodišnji hit su amarilis, Božićna zvijezda, orhideje, kalanhoa i Božićni kaktus. Evo kako se brinuti o njima.

Sobna jelica

Ova biljka je inače endem s otoka Norfolk, a nije pretjerano zahtjevna za uzgoj tako da je idealna za vaš dom tijekom cijele godine. Iako u prirodi može narasti i do 70 metara, u teglama ona obično postiže visinu nešto više od 1,5 m. Voli osunčana područja i supstrat koji ste dobro drenirali šljunkom ili pijeskom. Prihranjujte ju samo jednom godišnje – u proljeće kada ćete joj zamijeniti i površinski sloj zemlje. Preko zime dovoljno ju je zalijevati jednom tjedno, dok ćete ljeti to morati činiti svaki dan. Ako biljka počinje ispuštati iglice znači da ima premalo vode, te bi trebali regulirati njezino zalijevanje i ukloniti oštećene grane.

Amarilis

Amarilis je višegodišnja biljka koja ne zahtijeva puno brige. Držite ga na svijetlu, ali nikako ne na direktnom suncu, zalijevajte jednom do dva puta tjedno, te redovito prihranjujte. Cvijeta jednom godišnje, a ako ćete se pravilno brinuti za njega dugo će biti dio vašeg cvjetnog inventara.

Božićna zvijezda

Ova popularna biljka neizostavna je svakih blagdana, a mnogi od nas požele ju imati i cijelu godinu. To nam često ne uspije jer je ova biljka ipak malo zahtjevnija. Ono što je najvažnije kod ove biljke je to da kad ju kupite morate ostaviti par sati u malo hladnijem prostoru kako bi se biljka postepeno prilagodila na novi prostor u kojem ne bi trebalo biti hladnije od 23 stupnja. Nikako je ne smijete držati na propuhu kao ni blizu izvora topline. Biljku nemojte seliti kad joj nađete prikladno mjesto, a zalijevati bi ju bilo najbolje odozdo – ulijevanjem vode u tanjurić, no vodu u tanjuriću nemojte držati duže od 10 minuta. Nakon toga zalijevajte ju normalno otprilike svaki drugi dan.

Božićni kaktus

Ova biljka idealna je za suhe i zatvorene prostore i ne treba joj puno brige i zalijevanja. Učinite to jednom tjedno, a možete ga prskati i odstajalom vodom svakih nekoliko dana. Da procvjeta trebalo bi mu osigurati mnogo indirektnog svijetla i ne premještati ga jer ne voli promjene. U vrijeme cvatnje izbjegavajte presađivanja i prevelika izlaganja biljke šokovima.

Kalanhoa

Kalanhoa je jednostavna za uzgoj i ne zahtijeva previše brige. Vrlo lako ju možete uzgojiti u kući, a u toplije vrijeme uspjet će i na vašem balkonu ili u vrtu. Ljeti se ona zalijeva 2 do 3 puta tjedno, dok je zimi treba minimalno zalijevati. Osigurajte joj puno svijetla i ona će vam dugo biti redoviti ukućanin.

Orhideja

Orhideje su poznate kao osjetljive biljke, ali ako se pridržavate određenih pravila vrlo brzo ćete naučiti što im je potrebno da bi rasle zdrave i velike. One također vole indirektnu svjetlost, ali ne vole puno zalijevanja. Najbolje ih je otuširati ili kratko namočiti teglu u vodu i ostaviti da se sva voda iscijedi. Briga o njima ovisi i o vrsti pa se dobro informirajte prije kupnje.

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori