Provjerite što nam ove godine donosi Advent u Splitu

Pod sloganom „Kliknimo na Advent“ počinje ovogodišnji Advent u Splitu ispunjen brojnim programima online i uživo. Građani i posjetitelji Splita imat će priliku „doživjeti“, „osjetiti“ i „kliknuti“ s brojnim gastronomskim i kulturnim događanjima, imajući pritom na umu da živimo u vremenu koje iziskuje odgovorno ponašanje svakog pojedinca. Brojni programi adventske tematike traju sve do 6. siječnja 2022. godine.

Ovogodišnji slogan manifestacije „Kliknimo na Advent“ od velikog je značaja. S jedne strane želimo da naši građani „dožive“, „osjete“, „isprobaju“ Advent u gradu pod Marjanom uživo te da „kliknu“, primjerice, s ugostiteljskom ponudom ili glazbenim programom. S druge strane, važnije od mjesta na kojem se nalazimo jest ono što osjećamo, stoga smo ponovno jedan dio Adventa prilagodili digitalnim kanalima kako bi baš svi mogli sudjelovati u programima i uživati u ugođaju koje donosi ovo doba godine. Ovo je vrijeme nade, ljubavi, iščekivanja i dobrih želja, stoga pozivam sve da zajedno „kliknemo na Advent“ i odgovornim ponašanjem brinemo jedni o drugima, istaknula je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Grada Splita.

Uz otvaranje klizališta u Đardinu, 3. prosinca na Mertojaku će biti otvoreno umjetno sintetičko klizalište. Radit će sve do 3. siječnja, vodeći računa o poštivanju svih epidemioloških mjera.

Kliknimo na gastro

Bogata gastronomska ponuda za vrijeme trajanja Adventa u Splitu podijeljena je na četiri zone: Bedem Cornaro, Perivoj, Mertojak i Imaginarium Advent Zvončac. Bedem Cornaro prvi put je uveden na kartu adventskih zbivanja u Splitu, a sve posjetitelje očekuje bogati gastro i glazbeni program od 27. studenog do 6. siječnja 2022. godine. U istom razdoblju bit će otvoren i Advent u Perivoju. Advent na Mertojaku trajat će od 3. prosinca do 3. siječnja, a Imaginarium Advent Zvončac od 1. prosinca do 1. siječnja. Na Perivoj i Cornaro ulaz će biti slobodan tijekom dana, dok će od 19 sati nadalje posjetitelji morati predočiti COVID-potvrdu ili test koji mogu napraviti i na licu mjesta po promotivnoj cijeni od 50 kuna.

Svake nedjelje do Božića putem prijenosa uživo moći će se pratiti sada već tradicionalni Gastroadvent Olje Martinić. Splitska dijetetičarka i nutricionistica svake će nedjelje zajedno s gostima paliti po jednu svijeću na gastroadventskom vijencu i predstavljati mediteransku prehranu kao važan čimbenik u promicanju turizma i nutricionizma.

Kliknimo na kulturu

Muzeji i galerije diljem Splita također će obilovati adventskim sadržajem, dok će se u Hrvatskom narodnom kazalištu, Gradskom kazalištu mladih i Gradskom kazalištu lutaka održavati predstave za djecu i odrasle. Slobodna Dalmacija partner je u organizaciji ovogodišnje izložbe na Peškariji. Također, TZ Grada Splita u suradnji s Foto klubom Split priključuje se „Help Portraitu“, globalnoj inicijativi fotografa koji besplatno fotografiraju građane i izrađuju portrete, a sve s humanitarnim ciljem.

U dvorani Hrvatskog doma operna diva Antonella Malis 30. studenog s početkom u 20 sati održat će humanitarni koncert posvećen Hrvatskoj zajednici laringektomiranih osoba kojoj je namijenjen cjelokupan prihod od ulaznica. U sklopu Adventa održat će se i „Cro Patria“, međunarodni festival zborova, koncert pod nazivom „Jedinstveni Božić s KUD Jedinstvom“ i „Božićni festival djece Split“ u zoni Imaginarium Advent Zvončac. Svoj će adventski koncert imati i KUD Filip Dević.

Kliknimo na igru

Jutarnji adventski i dječji programi održavat će se u sve četiri zone tijekom trajanja Adventa, a najmlađe će uveseljavati i povorka kostimiranih animatora koji će šetati gradom. U zoni Mertojak bit će dječje kino Slobodna Dalmacija, a ovogodišnjoj manifestaciji Advent u Splitu pridružit će se i Sveučilište u Splitu sa svojim programom. Žrnovnicu očekuje promocija časopisa „Žrvanj i adventska kočija“, a svemu će prethoditi prolazak kočije s Bakom, Djedom Božićnjakom i njihovim šegrtima.

Ništa manje važan nije ni posjet svetog Nikole i svete Lucije najmlađim stanovnicima grada Splita i okolice, a građane očekuju i zanimljive humanitarne akcije u organizaciji Hrvatske Lutrije te nagradne igre.

Besplatna Adventska linija

Svim građanima na raspolaganju će biti i besplatne Adventske linije Promet BUS-a koje će se kretati trasama od Brda do Zvončaca. Prve linije kreću istovremeno, u subotu 27. studenog u 16 sati s Brda i Zvončaca, a autobusi će voziti svakih sat vremena. Za vrijeme trajanja Adventa, svakog petka, subote i nedjelje vožnje će počinjati u 9 sati ujutro s Brda i 10 sati ujutro sa Zvončaca, dok će zadnji polasci s Brda biti u 23 sata, a sa Zvončaca u ponoć.

Najnovije informacije o manifestaciji i aktivnostima možete pronaći na web stranici Turističke zajednice Grada Splita, Facebook stranici Visit Split, Twitteru, Instagramu i YouTube kanalu.

Foto: PR

0