mali Chef: Granola iz kućne radinosti

mali Chef: Granola iz kućne radinosti

Granola 1

Iako je tradicija jedenja žitarica za doručak bila poznata već u drevnoj Grčkoj, 1863. godine dr. James Caleb Jackson, čvrsti zagovornik zdrave prehrane, stvorio je prvi recept na svijetu za ono što će postati granola. Jelo, koje je nazvao granula, sastojalo se od nezaslađenih mekinja natopljenih mlijekom. Vjerojatno nije mogao ni naslutiti koliku će popularnost njegov recept uživati desetljećima kasnije.

GRANOLA IZ KUĆNE RADINOSTI

Recepti za domaća granolu uživaju posebno veliku popularnost unazad nekoliko godina. Razlog tomu je vrlo jednostavan. Jednom kad ju probate, nećete više nikada posegnuti za kupovnom verzijom na policama trgovina. Za domaću granolu potrebno vam je malo vremena, omogućuje vam se kontrola količine šećera te kvalitete sastojaka, a najveća ljepota je što stalno možete mijenjati sastojke i dodavati okuse koje volite. Razlika u okusu kupovne i domaće granole je neusporediva, a uza sve benefite, granola iz kućne radinosti je i puno jeftinija.

Granola 2

Umjereno slatka, savršeno hrskava, ova zarazno dobra granola savršena je ako ju prelijete s jogurtom ili grickate kao zdravi slatkiš!

U našoj iznimno bogatoj verziji granole, zobene pahuljice našle su se u društvu prženih sjemenki amaranta, sjeckanih badema i lješnjaka, nježnih listića kokosa, sjemenki bundeve, suhih trešanja, brusnica i aronije. Prava mala eksplozija okusa na tanjuru!

Granola 3

SASTOJCI ZA 8 DO 10 SERVIRANJA:

2 šalice zobenih pahuljica
1 šalica amaranta
1/2 šalice badema (Opg Branko Džaja)
1/2 šalice lješnjaka (Opg Stjepan Fanjek)
1/4 šalice sjemenki bundeve (Opg Andreja Petrović)
3 žlice suhih trešnji (Krezubi krokodil)
3 žlice suhih brusnica (Krezubi krokodil)
3 žlice suhe aronije (Opg Korade)
1/4 šalice listića kokosa
1/2 žličice soli
1/2 šalice kokosovog maslaca
1/2 šalice meda (Ekomedo Opg Damir Ban)
kvalitetan jogurt ili mlijeko za serviranje

Granola 4

PRIPREMA:

1. U visokoj posudi s poklopcem zagrijavajte zrnca amaranta na srednjoj temperaturi – zrnca su gotove kad zamirišu i počnu pucketati poput minijaturnih kokica.
2. U velikoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, grubo sjeckane orašaste plodove, sjemenke bundeve, listiće kokosa i pečena zrnca amaranta.
3. Pećnicu zagrijte na 120°C, a najveći protvan od pećnice obložite masnim papirom.
4. Na tavi rastopite kokosov maslac, med i sol. Prelijte preko suhih sastojaka i sve dobro promiješajte. Dobivenu smjesu ravnomjerno raspodijelite u protvan. Granolu pecite oko pola sata.
5. Kad se ohladi umiješajte suho voće.
6.Granolu poslužite uz jogurt ili mlijeko.

Granola 5

Recepti, styling & foto: mali Chef
Namirnice: Mali plac

Učitati još
Zatvori