Promjene u večernjoj rutini uz koje ćete lakše preživjeti zimu

Nakon blagdanske groznice i  dana ispunjenih zabavama, druženjima, kuhanjem i najfinijim delicijama, vrijeme je za promišljanje o ostatku zimskih mjeseci. Mnogi će se složiti da upravo nakon svog blještavila nastupa onaj pravi ‘winter blues’. No, cosy rutina uz male promjene u svakodnevici otjerati će svaku naznaku zimske melankolije. S obzirom na to da nas prava zima tek čeka i još neko vrijeme provodit ćemo u domovima, dobra je prilika za kreiranjem ugodnih rituala uz koje ćemo to sve lakše i preživjeti. Naglasak je na ‘onom’ osjećaju topline i zadovoljstva kojeg ćete uz nekoliko trikova lako postići.

Cosy rutina u zimskim danima

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MARIA KRAGMANN (@mariakragmann) on

Iako nas za sada hladnoće još uvijek zaobilaze, vrijeme je stvoreno za uživanje u toplini doma. S obzirom na to da dani kraće traju, već nakon ručka ulice obavija tama. Cosy rutina u večernjim satima stoga je vrlo važna kako bi maksimalno uživali čak i u ‘tmurnim’ danima. Pomalo kaotična blagdanska sezona, često će na nama ostaviti traga kroz male signale na koži, izgledu, emocijama i raspoloženju. Odvojite nekoliko dana u tjednu kako bi se posvetili njezi, punjenju baterija i stvaranju odlične atmosfere koja će potaknuti dobro raspoloženje. Organizirajte poslijepodnevnu čajanku s prijateljicama ili ‘sleepover’ uz društvene igre i filmski maraton. Barem jedan dan, očistite raspored od obaveza i večer provedite u svojoj ‘zen zoni’ uz svijeće, dobru glazbu, aromatičnu kupku i uživanje u zimskim napitcima koji griju dušu i tijelo.

Slavite male pobjede

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kira Bejaoui (@kirabejaoui) on

Cosy rutina koja će zaista učiniti pomak u svim segmentima života, mora biti usmjerena na poticanje pozitivnih misli. Bitno je u tim satima posvećenim odmoru izbjegavati razmišljanje o obavezama, lošim stvarima, problemima i svakako- negativnom monologu. Nagradite se za svaki uspjeh, pa čak i onaj koji se u vašim očima čini neznatnim. U udobnosti doma iskoristite priliku za odmak od kaosa i buke, uz svijeće i omiljenu glazbu iskoristite barem 10 minuta za sabiranje misli ili vježbu meditacije. Još jedna godina je na izmaku, mnogi će se zasigurno upustiti u emocionalno čišćenje i retrospekciju uspona i padova koji su obilježili 2018. Oprostite svima, nadajte se boljem i uložite trud u vlastitu sreću i razvitak narednih 365 dana, jer svaki je dan prilika da slavimo male pobjede.

‘Tech detox’

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Charlotte Bridgeman (@charlottebridgeman) on

O važnosti ravnoteže između stvarnog života i vremena provedenog na društvenim mrežama i pametnim telefonima u posljednje vrijeme sve više se priča. To i nije tako čudno, s obzirom na to da je tehnologija zavladala našim životima. Gotovo je nemoguće vidjeti usputnog prolaznika na cesti bez mobitela u rukama. Slično je i u domovima, gdje telefone iz ruku ne ispuštamo niti dok razgovaramo s ukućanima. Ovo je zasigurno jedna od ‘bolesti’ današnjice koju za cosy rutinu u širokom luku vrijedi zaobići. Vrijeme kod kuće provodite bez provjeravanja društvenih mreža, beskrajnog ‘skrolanja’ i tipkanja po ekranima. Odložite laptop i mobitel na punjač u drugoj prostoriji, a vrlo brzo ćete uočiti koliko ste mirniji i prisutniji u sadašnjem trenutku.

Dom po vašoj mjeri

Kako bi cosy rutina u zimskim mjesecima bila potpuna, kreiranje ugodnog životnog prostora od presudne je važnosti. Većinu slobodnog vremena zbog hladnoća i kratkih dana provodimo u domu, stoga će topli interijer uvelike utjecati na raspoloženje. Kako bi preživjeli zimu s lakoćom, poslužite se svim onim stvarima koje povezujemo s ugodnom zimom. Skandinavci u tome definitivno prednjače i od njih smo ‘pokupili’ brojne ideje. Tople dekice, baršunasti jastuci, dekorativne lampice, meke papuče i pidžame.. Uzmite ono najbolje i kreirajte vlastitu hygge rutinu u domu.

Foto: Instagram

0