Zatvorene su 66. Dubrovačke ljetne igre

66. Dubrovačke ljetne igre zatvorene su ispred crkve sv. Vlaha sinoćnjim koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Zoltána Kocsisa, s prošlogodišnjim dobitnicima Nagrade Orlando Hrvatskim baroknim ansamblom te sopranisticom Monikom Cerovčec. Koncertu je prethodila svečana dodjela Nagrada Orlando za najbolja ostvarenja u dramskom i glazbenom programu, a ovogodišnji laureati su mladi dubrovački glumac Nikola Baće te njemački Kvartet Henschel.

1 zatvaranje_054

Nagradu Orlando, koju na Igrama tradicionalno dodjeljuje Hrvatska radiotelevizija, Nikola Baće dobio je za ulogu Vuka Konavljanina u „Na taraci“, trećem dijelu „Dubrovačke trilogije“ Iva Vojnovića premijerno prikazanoj 9. kolovoza, u režiji Staše Zurovca. Ocjenivački sud za dramski program, u sastavu Željka Turčinović, Hrvoje Ivanković i Davor Mojaš, svoju odluku obrazložili su Baćinom svježom, sugestivnom te govorno i psihološki iznijansiranom kreacijom te nadom u neki novi naraštaj umjetnika koji će znati, htjeti i moći dostojno prezentirati amblematska djela dubrovačke dramske zaostavštine, koji je ovaj mladi glumac svojom izvedbom pružio.

1 zatvaranje_047

Kvartet Henschel nagradu za najbolje glazbeno dostignuće zaslužio je koncertom u Kneževom dvoru na kojem je maestralno izveo djela Haydna, Schulhoffa i Dvořáka. Bio je to jedan od najviših umjetničkih dosega u sveukupnoj glazbenoj povijesti Dubrovačkih ljetnih igara, kazali su u svojoj odluci članovi ocjenivačkog suda za glazbeni program Dubravko Detoni, Miljenko Jelača i Sanja Dražić. Nagradu Orlando je Nikoli Baći uručio glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman, dok će Kvartetu Henschel Orlando biti uručen naknadno.

1 Monika Cerovcec (2)

Monika Cerovčec

Na koncertu koji je uslijedio izvedena je Bachov peti Brandenburški koncert u D duru, uvertira Wagnerove opere Majstori pjevači, pjesme Claudea Debussyja u orkestraciji Zoltána Kocsisa te Dvořákova Osma simfonija u G-duru. Na samoj kratkoj ceremoniji zatvaranja poslije koncerta, Boris Svrtan i Nikola Baće izveli su ulomak gospara Lukše i Vuka iz trećeg dijela „Dubrovačke trilogije“, a zastava Libertas iščekuje ponovno podizanje dogodine.

1 Nikola Bace

Nikola Baće

66. Igre okupile su gotovo 2000 umjetnika iz cijelog svijeta koji su u 47 dana na 15 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika izveli 75 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih, filmskih i likovnih programa. Veliki interes domaćih i stranih medija rezultirao je s gotovo 2000 medijskih objava, dok se u press uredu akreditiralo 246 predstavnika domaćih i stranih medija.

1 Goran Radman_Nikola Bace

Goran Radman i Nikola Baće

1 Boris Svrtan_Doris Saric Kukuljica

Boris Svrtan i Doris Šarić Kukuljica

Učitati još
Zatvori